Pasaulē
2023. gada 28. augusts, 15:13

Baltijas valstu ministri vienojušies, kādā gadījumā tiks slēgta Latvijas, Lietuvas un Polijas robeža ar Baltkrieviju

Jauns.lv/LETA

Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministri, pirmdien tiekoties Varšavā, vienojušies, ka Latvijas, Lietuvas un Polijas robeža ar Baltkrieviju var tikt slēgta bruņota incidenta vai nelegālo migrantu masveida ielaušanās gadījumā, paziņoja Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Esam vienojušies, ka reaģēsim vienoti, izlēmīgi un koordinēti. Un esam vienojušies arī par konkrētiem kritērijiem, kad pieņemsim lēmumu slēgt robežu," ministre pēc tikšanās sacīja žurnālistiem.

"Un šie kritēriji ir divi. Pirmkārt, ja notiek bruņots incidents vai incidenti uz kādas no valstīm robežas. Incidentam jābūt tādam, kas rada nopietnus draudus mūsu valstu nacionālajai drošībai. Otrais kritērijs ir organizēta nelegālo migrantu masveida ieplūšana pāri kādas no valstīm robežai," viņa teica.

foto: LETA
Kaplavas robežapsardzības nodaļas robežsargi apsargā Latvijas-Baltkrievijas robežu, kurā izvietots dzeloņstiepļu žogs.

Pēc ministres sacītā, arī nolemts, ka gadījumā, ja tiks izpildīts kāds no šiem kritērijiem, notiks operatīva informācijas apmaiņa, vispirms iestāžu līmenī, un tad tiks pieņemts lēmums "jau starpvalstu, tas ir, starpvaldību līmenī".

Bilotaites teica, ka ministri nolēma organizēt pastāvīgu informācijas apmaiņu.

Vēl ministri vienojās par dažiem izņēmumiem gadījumā, ja robeža ar Baltkrieviju tiktu pilnībā slēgta.

"Mēs vienojāmies, ka būtu jāparedz zināmi izņēmumi, pirmkārt, attiecībā uz humāno koridoru, un ka šis mehānisms būtu vienots visām valstīm. Mēs vienojāmies, ka tehniskā līmenī to izstrādāsim un iekļausim šajā kārtībā, jo mēs saprotam, ka arī šiem izņēmumiem jābūt," sacīja Lietuvas iekšlietu ministre.

Baltkrievijas opozīcija aicina robežas slēgšanas gadījunā atstāt humānos koridorus, pa kuriem reģionā varētu iekļūt cilvēki, kas bēg no režīma represijām.

Jautājums par robežas slēgšanu ar Baltkrieviju tiek apspriests, jo Baltkrievijā ieradušies vairāki tūkstoši Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki, kā arī Minskas režīms organizē migrantu nelegālu iekļūšanu no Baltkrievijas Latvijā, un Polijā.

Latviju sanāksmē Varšavā pārstāvēja iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).