foto: Shutterstock
Krievijas propaganda fantazē par kaujas kukaiņiem
Kremlis regulāri murgo par Pentagona laboratorijās inficētu odu divīzijām.
Pasaulē
2023. gada 28. augusts, 05:02

Krievijas propaganda fantazē par kaujas kukaiņiem

Kas Jauns Avīze

Krievijas Aizsardzības ministrija turpina biedēt krievus ar bioloģiskajās laboratorijās sagatavotiem kukaiņiem.

Agresorvalstī izplatīts kārtējais briesmu stāsts par Amerikas Savienoto Valstu bioloģiskajām laboratorijām Ukrainas teritorijā, kur tiekot veikti eksperimenti ar dažādiem kukaiņiem, lai tos padarītu par nāvējošu infekciju iznēsātājiem.

Fantāzijas netrūkst

Šo ziņu visā nopietnībā ir publicējuši vadošie Krievijas propagandas kanāli – ziņu aģentūra “Interfaks”, “Rossijskaja gazeta” un “Izvestija”.

Speciāli sarīkotā Aizsardzības ministrijas preses brīfingā radiācijas, ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības dienesta vadītājs Igors Kirilovs paziņoja: “ASV sauszemes karaspēka infekcijas slimību institūts Ukrainā aktīvi īstenoja projektus ar kodētiem nosaukumiem – UP-1 un UP-8. Šo projektu ietvarā tika pētīta iespēja izmantot dažādas posmkāju sugas, lai izplatītu dažādas baktērijas, ērču encefalītu, Hanta vīrusus (izraisa nāvējošu plaušu slimību – Red.) un Krimas–Kongo drudzi. Tāpat notiek pētījumi ar Sibīrijas mēri, koronavīrusiem,  tularēmiju, kā arī patogēno putnu gripu un Āfrikas cūku mēri ar mērķi tos izplatīt Krievijas teritorijā.”

Arī odi un baloži

Kirilovs apsūdzējis arī Vāciju, kuras speciālisti it kā veikuši speciālu vietējo iedzīvotāju skrīningu, lai mēģinātu atklāt kādus jaunus minētā drudža genotipus.

Šie nav Kirilova pirmie odiozie paziņojumi, tādi bija arī pirms Krievijas pagājušā gada iebrukuma Ukrainā. Toreiz viņš klāstīja, ka bioloģisko ieroču laboratorijās Ukrainā pie Krievijas robežas sagatavojot arī infekciozus baložus un odus.

Tiesa gan, pēc Krievijas iebrukuma tās okupētajās teritorijās neviena šāda laboratorija tā arī nav atrasta, jo pretējā gadījumā šīs valsts propaganda būtu ļoti centusies, lai par to izplatītu informāciju visā pasaulē.

Bīstamais drudzis

Zināšanai – Krimas–Kongo hemorāģiskais drudzis ir ļoti bīstama slimība ar mirstību pat 40% gadījumu, visai plaši izplatīts Āfrikā. Pirmo reizi tas atklāts Krimā 1944. gadā, bet pēc tam 1956. gadā Kongo. 2014. gadā fiksēts šīs slimības uzliesmojums Gruzijā, kad saslima vairāk nekā desmit cilvēku, atsevišķi gadījumi konstatēti arī Vidusāzijā. Šo vīrusu izplata tikai dažas ērču sugas.

2016. gadā pārgājienā pa Spānijas laukiem 62 gadus vecam vīrietim piesūcās ērce. Pēc divām dienām viņš sāka justies slikti, tika nogādāts slimnīcā Madridē, kur stāvoklis strauji pasliktinājās. Pacients nomira devītajā slimības dienā. Pērn jūlijā ar Krimas–Kongo drudzi hospitalizēja vēl vienu vīrieti Spānijā.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par Patiesība par meliem saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".