foto: AP/Scanpix
Igaunijas premjeres vīra uzņēmums turpina darbību Krievijā, sankcijas netiekot pārkāptas
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa ar vīru.
Pasaulē
2023. gada 25. augusts, 21:07

Igaunijas premjeres vīra uzņēmums turpina darbību Krievijā, sankcijas netiekot pārkāptas

Jauns.lv/LETA

Igaunijas Drošības policija (KaPo) secinājusi, ka ar premjerministres Kajas Kallasas vīru saistītie uzņēmumi nav pārkāpuši Krievijai tās sāktā agresijas kara Ukrainā dēļ noteiktās sankcijas.

Atbildē laikrakstam "Postimees" KaPo atzina, ka Kallasas vīram Arvo Hallikam daļēji piederošo uzņēmumu darījumus Krievijā var raksturot kā "juridiski viss ir kārtībā", neņemot vērā morālos aspektus, kriminālapsūdzībām pamatu KaPo eksperti neredz. 

"Postimees" lūdza galvenās nacionālās drošības aģentūras vērtējumu par skandālu izraisījušajām publikācijām medijos, kur atklātas premjerministres vīra uzņēmumu saikne ar kompānijām, kas turpina darbu Krievijā. 

KaPo atbildē norādīja, ka regulāri sniedz pārskatu valdības locekļiem, arī premjerministrei, par drošības riskiem saistībā ar Krieviju un Krievijas specdienestiem. Pārskatu mērķis ir novērst situācijas, kad valdības locekļi kļūst par šantāžas upuriem. 

"Premjerministrei - tāpat kā citiem valdības locekļiem un Rīgikogu deputātiem - ir tiesības piekļūt Igaunijas valsts noslēpumiem. Premjerministre ir izvērtēta, lai saņemtu pieeju NATO un Eiropas Savienības noslēpumiem, un neesam atraduši pamatu atteikt atļauju. Pārbaudes laikā iegūto informāciju nav iespējams publiskot detalizētāk," pauda KaPo rakstiskās atbildēs "Postimees". 

Drošības policija uzsvēra, ka tās rīcībā esošā informācija neliecina, ka ar premjerministres vīru saistīti uzņēmumi būtu pārkāpuši sankcijas, uzsverot, ka "mēs nevērtējam morālos apsvērumus". 

Jau vēstīts, ka Igaunijas sabiedriskās raidorganizācija ERR trešdien ziņoja, ka Kallasas vīram Arvo Hallikam daļēji piederošais loģistikas uzņēmums "Stark Logistics" kara Ukrainā laikā turpina darbību Krievijā.

Komentējot izskanējušās aizdomas, "Stark Logistics" uzsvēra, ka kara laikā tam Krievijas klientu nav bijis, taču tas apkalpo Igaunijas klientu uzņēmumu "Metaprint", kura aerosola iepakojuma rūpnīca beidz darbību Krievijā, un pēdējais šī klienta sūtījums no Krievijas tiks piegādāts septembrī.

Pats Halliks piektdien paziņoja, ka pārdos savas kapitāldaļas uzņēmumā un vairs nebūs iesaistīts kompānijas darbībā.

Igaunijas prezidents Alars Kariss aicinājis Kallasu sniegt detalizētāku skaidrojumu par publiski izskanējušo informāciju.

Savukārt Igaunijas parlamenta opozīcijā esošās Centra partijas frakcijas ārkārtas sanāksmē piektdien nolemts sākt sarunas ar citām partijām par neuzticības izteikšanu premjerministrei. Centra partija sarunās cer iegūt skaidru viedokli arī no Kallasas vadītās Reformu partijas un tās partneriem valdības koalīcijā "Igaunija 200" un sociāldemokrātiem.

Kallasa ir Igaunijas premjerministre kopš 2021.gada janvāra. Pēc šogad martā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās Kallasa uzvarēja, viņa izveidoja savu trešo valdību pēc kārtas.