foto: ekrānuzņēmums no video
Žirinovska murgi, Covid-19 un šķipsna antisemītisma – cik tālu Ernests Rieksts ticis ar projektu “jaunlatvija”?
Ernests Rieksts stāsta, ka "jaunlatvijas" karoga masts jau ir iegādāts un viņa paša nams Fidži galvenajā salā jau top.
Pasaulē
2023. gada 2. augusts, 09:15

Žirinovska murgi, Covid-19 un šķipsna antisemītisma – cik tālu Ernests Rieksts ticis ar projektu “jaunlatvija”?

Jauns.lv

Pirms vairākiem mēnešiem apņēmīgais, saistībā ar traģisku hosteļa ugunsgrēku kriminālprocesā apsūdzētais biznesmenis Ernests Rieksts paziņoja, ka veidos jaunu valsti – “jaunlatviju”. Turpinām sekot notikumu attīstībai.

Skandalozā uzņēmēja, hosteļu biznesmeņa Rieksta savulaik izsludinātais projekts “jaunlatvija” paredzēja jaunas valsts dibināšanu kaut kur Fidži teritorijā.

Pēc perioda, kad vairāki mediji un valsts iestādes brīdināja parastās (vecās?) Latvijas pilsoņus “neuzķerties”, Rieksta projekts sāka iegūt skaidrākas aprises.

Iepriekš solītās eksotiskās salas vietā “jaunlatviešiem” tika piedāvāts apmesties smilšainas pļavas apvidū – Fidži galvenās salas Viti levu rietumos.

Bravūrīgas runas par neatkarības iegūšanu gan nenoplaka – Rieksts joprojām saviem sekotājiem stāsta, ka diskusija ar Fidži varasiestādēm notiek.

Cik maksās pārcelšanās?

Bez “Telegram” Rieksts visus interesentus par “jaunlatvijas” būšanām un nebūšanām informē arī regulārās “TikTok” tiešraidēs.

No tā uzzinām, ka šīs idejas realizācija ir sadalīta divās daļās – no sākuma pārejas periods, kurā dzīvošana notiks uz minētās salas daļas, kas jau esot iegādāta, bet pēcāk – uz īstās, iecerētās eksotiskās salas.

Nedaudz atgādina komunisma cēlāju sapni. No sākuma sociālisms, bet tad – īstens komunisms!

Pats Rieksts stāsta, ka savu māju šajā vietā jau ir sācis celt. Esot piemeklēts arī varens masts “jaunlatvijas” karogam.

Regulāri tiek uzsvērts, ka “ielēkt” šajā projektā vajagot tagad, nopērkot sev zemes pleķīti, kur uzsliet tā saucamo mikro-māju. Vēlāk būšot daudz, daudz dārgāk.

Jāpiebilst, ka dažiem tūkstošiem eiro par zemes pleķi, vēl būs jāparedz arī aviobiļetes cena un savas mikromājas transportēšanas cena.

Rieksts apgalvo, ka tie būšot vēl no 3500 līdz 6000 eiro par kravas nosūtīšanu uz valsti.

Aviobiļetes, ja ir vēlme lidot tūlīt pat, maksās vēl ap 3000 eiro, ja plānosiet pārcelšanos daudzmaz laicīgi un lidosiet vēlāk – ap 1000 eiro.

Esot gaidāms arī “amerikāņu pieplūdums” – Rieksts kādā no savām audio ziņām stāsta, ka amerikāņi, kuri dzimtenē nevar atļauties neko, meklēs labāku vietu, kur dzīvot, un atradīs “jaunlatviju”.

Žirinovskis esot bijis gudrs vīrs

Grūti patlaban iztēloties, kāda šī “valsts” beigu beigās būs, taču vismaz “Telegram” sociālajā tīklā “jaunlatvija” šobrīd izpaužas kā Covid-19, trešā pasaules kara sazvērestības teoriju, Žirinovska citātu un Krievijas propagandas mudžeklis.

foto: Telegram
Tiek piedāvāts nopirkt zemi "jaunlatvijā" par pirms trešā pasaules kara cenām.

Minētais ir arī galvenie argumenti, kurus šīs idejas virzītāji sociālajos tīklos izmanto, lai mēģinātu pārliecināt cilvēkus tērēt naudu “jaunlatvijas” zemes iegādei.

“Telegram” kanālā, kur regulāri tiek ievietoti skaisti, internetā paņemti video ar pludmalēm un solīts, ka tāda nu būs “jaunlatvija”, vienlīdz bieži tiek likti arī odiozā Krievijas politiķa, nelaiķa Vladimira Žirinovska citādi un “pareģojumi”.

foto: Telegram
Ar "TO" tiek domāts trešais pasaules karš. Tamdēļ Rieksts mudina ātri vien sapirkt zemi, uz kuras it kā paredzēts veidot "jaunlatviju".

Itin bieža ir arī Krievijai tīkamā naratīva pārpublicēšana par “allaž karu alkstošajiem Rietumiem” un vēstījums par to, ka “Krieviju nedrīkst provocēt”.

Īsta dāvana Rieksta sociālajiem tīkliem bijusi ziņa par “Vagner” grupējuma parādīšanos Baltkrievijā.

Ar šīs bandas aktivitātēm teju katru dienu tiek mēģināts iestāstīt potenciālajiem “jaunlatviešiem”, ka ir jāmūk un jāceļ jauna valsts, kamēr vēl var.

Satraucoši, ka Rieksta “jaunlatvijas” “Telegram” kanāls dalījies arī ar visnotaļ antisemītisku saturu, izsakoties par “ASV finanšu kapitālu un žīdbaņķieriem”:

foto: Telegram
Rieksta "jaunlatvijas" sociālajos tīklos ne bez šķipsnas antisemītisma. Kādā no ierakstiem prātots par pasaules kārtību un ASV finanšu kapitāla, jeb "žīdbaņķieru" lomu tajā.

Regulāri tiek publicēti arī starptautisku mediju virsraksti, kuri vēsta par cilvēku nomiršanu. Blakus tiek norādīts, ka šie ir “viltus pandēmijas” upuri, kuri “uzķērušies” un potējušies pret Covid-19.

To, cik daudz ir cilvēku, kuri uzķērušies un maksājuši tūkstošus, lai kļūtu par Rieksta valsts “pilsoņiem”, īsti nav zināms.

Nav arī uzticamas informācijas par to, cik daudz līdzekļu “Jaunlatvijas” veidotāji šādā veidā varētu būt ieguvuši.

Vēl grūti ir nepamanīt to, ka teju viss saturs, ko sociālajos tīklos saražo Ernests Rieksts, neskaitot video ar Žirinovski un dažādu citu interneta pašpasludināto "finanšu guru" un "naudas taisītāju" filmētā pārpublicēto, ataino tikai viņu pašu vienatnē, bez jebkādiem partneriem - "jaunlatvijas" idejas virzītājiem.

Iztrūkst arī jebkāda daudz maz ticama dokumentācija procesiem, kurus Rieksts it kā virza Fidži.

Iepriekš jau vēstīts, ka pret šo ieceri attiekties ar uzmanību aicināja Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

Par skandalozā Ernesta Rieksta pagātni un projektu “Jaunlatvija”, kā arī tā attīstību portāls Jauns.lv vēstīja jau iepriekš.