foto: Shutterstock
Ungārija - Eiropas Savienības valsts, kurā valda tikai vīrieši
Vīriešu kurpes.
Pasaulē
2023. gada 1. augusts, 12:01

Ungārija - Eiropas Savienības valsts, kurā valda tikai vīrieši

Jauns.lv

Ungārija šonedēļ kļuva par vienīgo valsti Eiropas Savienībā, kurā nav ministres sievietes, jo pirmdienas vakarā no amata oficiāli atkāpās Judita Varga.

Varga, kura jūnija beigās paziņoja par atkāpšanos no amata, lai vadītu valdošās partijas "Fidesz" kampaņu 2024. gada jūnijā gaidāmajām ES parlamenta vēlēšanām, kopš 2019. gada ieņēma tieslietu ministra amatu.

Viņas vietā stāsies Bence Tuzsons, un tas nozīmē, ka Ungārijas 14 ministru amatos tagad visi ir vīrieši.

Euronews aplūkoja 27 ES valdību sastāvu no 1. augusta un konstatēja, ka tikai nedaudz vairāk nekā 33% ministru amatu visā ES ieņem sievietes.

Ja neskaita premjerministrus (ja vien viņi nav valsts vadītāji), ministru vietniekus un valsts sekretārus, Somijā ir visaugstākais rādītājs - divas trešdaļas jaunā labējā spārna kabineta locekļu ir sievietes.

Piecās citās dalībvalstīs pie ministriju vadības stūres ir 50 % vai vairāk sieviešu. Tās ir Nīderlande, Spānija, Beļģija, Portugāle un Austrija. Latvijā pašreizējā ministru kabinetā ir 6 sievietes no kopējā 13 ministru skaita, neskaitot ministru prezidentu Krišjāni Kariņu.

Tomēr ir paredzams, ka Nīderlandes un Spānijas valdību sastāvs drīzumā mainīsies. Pēc premjerministra Marka Rutes valdības krišanas pagājušajā mēnesī Nīderlandē novembrī notiks ārkārtas vēlēšanas. Tikmēr gaidāms, ka jūlija beigās notikušās vēlēšanas Spānijā izraisīs vairāku nedēļu politisko strupceļu, jo gan labējā Tautas partija (PP), gan pašreizējā Sociālistu partija mēģinās atrast koalīcijas partnerus.

Tuvu paritātei ir arī Zviedrija, Vācija un Francija.

Tikmēr Maltā, Čehijā un Polijā ir mazāk nekā 15 % sieviešu ministru, un tāpēc tās atrodas kopā ar Ungāriju reitinga beigās.