foto: Shutterstock
Igaunijā vairāk nekā 11 000 parakstījušies pret iecerēto automobiļu nodokli
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2023. gada 1. augusts, 11:02

Igaunijā vairāk nekā 11 000 parakstījušies pret iecerēto automobiļu nodokli

Jauns.lv/LETA

Igaunijas Automašīnu īpašnieku apvienība savākusi vairāk nekā 11 000 parakstu pret valdības plānoto automašīnu nodokli.

Apvienības izveidoto petīciju var parakstīt vēl otrdien līdz plkst.23.59.

Petīcija vietnē "Petitsioon.ee" reģistrēta 5.februārī, un otrdienas rītā petīcijas parakstītāju skaits pārsniedza 11 000.

Igaunijas Automašīnu īpašnieku asociācijas valdes priekšsēdētājs Prīts Tammeraids pauda pārliecību, ka auto nodokļa ieviešana ir apšaubāma gan no lietderības, gan ētikas viedokļa.

Viņaprāt, tāds nodoklis neveicinātu videi draudzīgāku un dažādāku transportlīdzekļu izvēlēšanos, bet plānotais nodoklis liks automobiļu īpašniekiem tos pārdot vai nodot metāllūžņos.

Jau vēstīts, ka Igaunijas Finanšu ministrija ierosina no nākamā gada 1.jūlija ieviest automašīnu nodokli.

Ministrijas plānā piedāvāti divi nodokļa aprēķina modeļi. Šaurā aprēķina modelis paredz nodokli, kurā tiek ņemta vērā nodokļa bāzes daļa, ogļskābās gāzes izmeši un automobiļa vecums, savukārt paplašinātajā aprēķina modelī vēl tiek ņemta vērā arī dzinēja jauda un transportlīdzekļa masa.

Galīgo nodokļa aprēķina modeli ministrija sagatavos pēc situācijas izpētes un viedokļu noskaidrošanas. Izraudzīto nodokļa aprēķina modeli plānots publiskot rudenī un likumu par jauno nodokli pieņemt līdz gada beigām, lai tas stātos spēkā 2024.gada 1.jūlijā un augustā pirmo reizi nodoklis būtu jāmaksā par pusgadu.

Nodoklis būs saistīts ar automašīnu, tādējādi tas būs jāmaksā par katru īpašumā vai līzingā esošu automobili. Kopējo nodokli veido automašīnas reģistrācijas maksa un ikgadējs nodoklis.

Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka pirmajā gadā, kad nodoklis būs stājies spēkā, tā ieņēmumi būs ap 120 miljoniem eiro.