foto: CAMERA PRESS/Thierry Charlier / Vida Press
Lietuvas prezidents: "Vagner" algotņu klātbūtme palielina provokāciju risku
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Pasaulē
2023. gada 31. jūlijs, 14:26

Lietuvas prezidents: "Vagner" algotņu klātbūtme palielina provokāciju risku

Jauns.lv/LETA

Krievijas grupējuma "Vagner" algotņu atrašanās Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas ir liels apdraudējums, pirmdien paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

"Pēc pašām pirmajām ziņām, ka "Vagner" varētu pārvietot uz Baltkrieviju, es uzreiz teicu, ka mēs nevaram izslēgt tādu apdraudējumu pat tad, ja galvenie scenāriji ir citādāki un "Vagner" grupas varētu doties uz Āfriku vai citām vietām," viņš teica žurnālistiem, kad Baltkrievijas pierobežā apmeklēja Medininku robežkontroles punktu, kur pirms 32 gadiem tika nogalināti vairāki Lietuvas robežsargi.

Nausēda piebilda, ka naidīgiem spēkiem "būtu pārāk vilinoši neizmantot tādu klātbūtni mūsu robežas tuvumā dažādām provokācijām", tādēļ, viņaprāt, "apdraudējums ir nopietns".
No otras puses Lietuvas prezidents uzstāja, ka nekas neliecina, ka pašlaik tiek gatavotas tādas provokācijas.

"Pašlaik nekas par to neliecina," viņš teica, tomēr uzsvēra, ka tikai "Vagner" atrašanās vien tik tuvu robežām rada riskus, ka varētu organizēt provokācijas pret Poliju, Lietuvu vai Latviju.

Nedēļas nogalē Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis paziņojis, ka vairāk nekā 100 Baltkrievijā izvietoto "Vagner" algotņu pārcelti Suvalku koridora tuvumā netālu no Polijas un Lietuvas robežas. Moraveckis brīdināja, ka situācija kļūst bīstamāka un pieaug riski par jaunu hibrīduzbrukumu Polijai.

Lietuvas un Polijas amatpersonas ir paudušas gatavību slēgt robežu ar Baltkrieviju nopietnu incidentu gadījumā.

Tomēr Lietuvas iekšlietu ministra vietnieks Arnolds Abramavičs uzsvēra, ka pagaidām tas nav nepieciešams. "Ja situācija pasliktināsies, būs nepieciešams reģionāls risinājums un mēs tam esam gatavi, tomēr pašlaik par to nav jārunā," viņš pirmdien teica Medininkos.

Savukārt Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns uzsvēra, ka ar esošajām kaujas spējām Baltkrievijā esošie vagnerieši "nerada militāru, konvencionālu apdraudējumu".

"Jā, tas ir papildu riska faktors, tas būs atkarīgs no turpmākiem scenārijiem, kā viņus apbruņos un kāds būs viņu pilnvarojums rīkoties," Kasčūns teica Medininku slaktiņa piemiņas pasākuma apmeklējuma laikā.

Vienlaikus Kasčūns atgādināja, ka Polijā tuvojas parlamenta vēlēšanas, tādēļ viņš aicināja "izdarīt savus secinājumus".
Tāpat viņš atgādināja, ka Aleksandra Lukašenko režīmā armija nekad nav bijusi labi finansēta, tādēļ tiek izmantotas "Vagner" zināšanas baltkrievu karavīru apmācībās.

Ukrainas Valsts robežsardzes dienesta aplēses liecina, ka Baltkrievijā ieradušies apmēram 5000 vagneriešu.

"Vagner" nākotne vairākas nedēļas bija neskaidra pēc grupējuma dibinātāja Jevgeņija Prigožina sarīkotā dumpja.

Dumpis tika izbeigts, kad Prigožinam un "Vagner" kaujiniekiem 24.jūnijā tika piedāvāts patvērums Baltkrievijā.