Pasaulē
2023. gada 27. jūlijs, 19:23

VIDEO: patriarhs Kirils izpļāpājies, ka "publiskais Putins" ir dubultnieks?

Jauns.lv

Ar Kremli simbiozē pastāvošās krievu pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils, uzstājoties Krievijas un Āfrikas ekonomikas forumā, savādi uzrunājis netālu sēdošo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

"Jūsu Ekselence, augstu godājamais Vladimir Vasiļjevič," sāka patriarhs, tad apķērās "... Vladimir Vladimirovič, Krievijas Federācijas prezident..."

Netālu sēdošais Putins pavīpsnāja. Bet vai tas tiešām bija "īstais" Putins, kurš parasti pavada laiku bunkura drošībā?

Pilnīgi iespējams, ka Kirils vienkārši pārteicās, taču paša Putina uzvedība pēdējā gada laikā atgādina slavenā skotu rakstnieka Roberta Luisa Stīvensona klasisko romānu par doktoru Džekilu un misteru Haidu, un būtu pelnījusi psihiatru uzmanību — ja vien tiešām tā nerīkojas pilnīgi atšķirīgas personas.

Parasti Putins, paniski baidoties saslimt ar Covid-19, droši aizsargātajā Kremlī stingri ievēro distanci pat no vistuvākajiem padotajiem un nu jau tradicionāli izvairās no personīgiem kontaktiem, apspriedes rīkojot videosapulču formātā. Jau leģendāras kļuvušas Putina tikšanās, piemēram, ar ārlietu ministru Sergeju Lavrovu, aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu, visus sēdinot pie kilometrīga galda. Pie citas konstrukcijas, taču tik un tā perversi gara galda savulaik uzņemti arī Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclers Olafs Šolcs, bet ar savu tuvāko sabiedroto, Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu šampanieša glāzi Putins cilāja, katram stāvot savā zāles galā.

Turklāt zināms, ka Putina korteža braukšanas maršrutos drošajā Maskavā un citur vēl krietni pirms kara sākuma uz ilgu laiku bloķēja satiksmi un veica maksimālus drošības pasākumus.

Vēl vairāk, kad Putins izdomāja nolikt ziedus pie Ļeņingradas blokādes upuru pieminekļa Sanktpēterburgas Piskarjovkas kapos 2022. gada janvārī — tātad arī pirms kara, kad Putinam it kā nebūtu jābaidās no ukraiņu droniem un amerikāņu raķetēm — visa teritorija tika bloķēta, visi vēl dzīvi esošie veterāni izlikti aiz žoga stundām ilgi salt, bet uz jumta sasēda snaiperi.

Uz šādu piesardzības pasākumu fona izbrīnu rada it kā tā paša Putina čupošanās ar nepazīstamiem cilvēkiem un pārdrošas pastaigas jau kara laikā ienaidnieku potenciāli apšaudāmajās teritorijās. Tieši tādā garā noritējušas Putina savādās "nakts vizītes" okupētajā un izpostītajā Mariupolē vai citur piefrontes zonā. Cilvēks, kuru oficiālajās galma hronikās uzdeva par Putinu, "spontānajā" vizītē pat apciemoja vietējo dzīvokļus un naktī bez satiksmes blokādes pats pie stūres braukā pa naksnīgajām svešas, paša izraisītajā karā izpostītās pilsētas ielām.

Savukārt iekšzemes vizītes vispār pārvēršas "rokzvaigznes turnejās" — kā šovasar pēc "Vagner" dumpja izgāšanās notika Dagestānas pilsētā Derbentā vai pavisam nesen, uzņemot Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko. Nebija ne garā galda, ne divu nedēļu karantīnas, toties pastāvīga neizvēlīga apkampšanās, bučošanās un fotografēšanās ar apkārtējiem, pat pamanījās iespraukties starp jaunlaulātajiem.

Šādās propagandas apjūsmotajās "rokzvaigznes vizītēs" mainās arī paša Krievijas prezidenta izskats un uzvedība, izraisot sajūsminātus komentārus gan tikai oficiālajās ziņās.