Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pasaulē

VIDEO: kā skalo smadzenes nolaupītajiem ukraiņu bērniem Baltkrievijā, liekot mīlēt Putinu un ienīst savu dzimteni

Jauns.lv

Tūkstošiem ukraiņu bērnu ir piespiedu kārtā deportēti ne tikai uz Krieviju, bet arī uz tās sabiedrotās Baltkrievijas teritoriju, kur dažādās nometnēs viņiem intensīvi skalo smadzenes, vēsta Ukrainas mediji.

VIDEO: kā skalo smadzenes nolaupītajiem ukraiņu bē...

Baltkrievijā deportētie bērni parasti nokļūst no Krievijas Rostovas pilsētas. Vispirms viņus ar vilcienu nogādā Minskā, pēc tam ar autobusiem izvadā pa dažādām pāraudzināšanas nometnēm Minskas un Gomeļas apgabalos. Kādā video redzams, kā baltkrievu popdziedātājas Valentīna un Aleksandra Gruzdevas “apstrādā” bērnus nometnē “Dubrava”.

Savu priekšnesumu sievietes papildināja ar obligātās politinformācijas kursu, paužot vēlēšanos, kaut “šī situācija” (karu, protams, nepiemin) tiktu atrisināta un “mēs dzīvotu mierā un [ASV prezidents Džo] Baidens nosprāgtu, lai Tas Kungs piedod, lai [Ukrainas prezidents Volodimirs] Zelenskis — arī, bet [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins zeltu un plauktu, un savāktu savā kontrolē visu Ukrainu!”

Kopš 2022. gada septembra Baltkrievijas nometnēs nokļuvuši vairāk nekā 2000 ukraiņu bērnu, bet līdz šā gada rudenim viņu skaitu prognozē kā 3000. Savukārt Krievija bija sākusi izvest ukraiņu bērnus pat īsi pirms 24. februāra invāzijas, bet kopumā piespiedu kārtā izvesti vairāk nekā 19,5 tūkstoši bērnu. Ukrainas prezidenta pilnvarotā persona bērnu tiesību jautājumos Darja Herasimčuka paziņojusi, ka līdz 2023. gada aprīlim no Krievijas izdevās atgūt tikai 361 bērnu.

Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT) nodoti materiāli, kas liecina par Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko un citu amatpersonu piedalīšanos ukraiņu bērnu “pāraudzināšanas” organizēšanā. “Pasaulei ir jāzina, ka šādu darbību, kas ir noziegums, organizēja tieši Lukašenko. Mēs uzskatām, ka tieši viņš ir galvenā persona, kas ir atbildīga par bērnu vardarbīgu pārvietošanu uz Baltkrieviju,” paziņoja bijušais Baltkrievijas kultūras ministrs Pāvels Latuško, kurš kopš 2020. gada aktīvi piedalās baltkrievu opozīcijas darbībā un vada “Nacionālo pretkrīzes pārvaldi”, kas iesniegusi materiālus SKT. Opozicionāri uzskata, ka tieši Lukašenko devis rīkojumus par šādu nometņu organizēšanu un finansēšanu.

Tiek ziņots, ka šajā procesā ir iesaistīts arī Baltkrievijas nacionālās paralimpiskās izlases dalībnieks, vairākkārtējais pasaules un Eiropas rekordists peldēšanā Aleksejs Talajs, kurš kā labdarības fonda “Poverj v sebja” (“Notici sev”) direktors piedalās nepilngadīgo personu nolaupīšanā okupētajās teritorijās un viņu aizvešanā uz Baltkrieviju.

Daļai bērnu piespiedu kārtā veic militāro apmācību, acīmredzot, gatavojot nākotnes kaujām pret pašu dzimteni. Cilvēktiesību aizstāvji baidās, ka pilngadību sasniegušos bērnus mobilizēs Krievijas armijā.

Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, 1.jūnijā, notika akcija, kuras mērķis ir pieprasīt visu uz Krieviju piespiedu kārtā aizvesto Ukrainas bērnu atgriešanos, informēja pasākuma rīkotāji.

Piketā Rīgā prasa visu uz Krieviju piespiedu kārtā aizvesto Ukrainas bērnu atgriešanos

Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, 1.jūnijā, notika akcija, kuras mērķis ir pieprasīt visu uz Krieviju piespiedu kārtā aizvesto Ukrainas bērnu atgriešanos, ...

Nolaupītā bērnība: kā Ukrainas bērni cenšas izdzīvot Krievijas nežēlīgajā karā

Daudzus nelikumīgi nodevuši adoptēšanai Krievijas ģimenēs. Citiem bērniem Krievijas ārsti konstatē briesmīgas slimības, kuru “ārstēšanai” nepieciešams aizvest uz Krieviju. Bērnus pastiprināti apstrādā ideoloģiski, stāstot, cik briesmīga ir Ukraina un kādu laimi nes Krievija. Pāraudzināšanas ietvaros ukraiņu bērnus sit par nepakļaušanos, viņus piespiež mācīties okupantu valsts himnu un ienīst savu dzimeteni. 

SKT jau izdevusi Krievijas prezidenta Vladimira Putina un Krievijas pilnvarotās personas bērnu tiesību jautājumos Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderi, viņus apsūdzot ukraiņu bērnu nolaupīšanā un nelikumīgā deportācijā no okupētajām Ukrainas teritorijām.