foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Zelenskis paziņojis par Putina varas sagrāvi un atteicies pārtraukt karu bez Krimas atgūšanas
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.
Pasaulē
2023. gada 3. jūlijs, 18:46

Zelenskis paziņojis par Putina varas sagrāvi un atteicies pārtraukt karu bez Krimas atgūšanas

Jauns.lv

Karš ar Krieviju nebeigsies, kamēr Ukraina nebūs atbrīvojusi Krimu, intervijā CNN sacīja prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mēs nevaram iedomāties Ukrainu bez Krimas. Un, kamēr Krima atrodas zem Krievijas okupācijas, tas nozīmē tikai vienu – karš vēl nav beidzies," viņš uzsvēra. Uz jautājumu, vai ir kāds scenārijs, pēc kura panākt mieru bez pussalas, Zelenskis atbildēja, ka "tad tā nebūs uzvara", raksta "The Moscow Times".

Iepriekš avoti "Washington Post" ziņoja, ka Ukraina vēlas aplenkt Krimu, lai piespiestu Krieviju uz sarunām ar sev izdevīgiem nosacījumiem. Pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, plāns prezentēts ASV CIP vadītājam Viljamam Bērnsam viņa slepenās vizītes laikā Kijivā.

Ukrainas vadība viņam it kā paziņojusi, ka Ukrainas bruņotie gatavojas atgūt "ievērojamas teritorijas" un virzīties uz valsts austrumu daļu līdz rudenim, kas ļautu artilērijas un raķešu sistēmas pārsviest uz Krimu. "Krievija uz sarunām ies tikai tad, ja jutīs draudus," norādīja avots.

Tādējādi runa ir par scenāriju, saskaņā ar kuru Krimas "blokāde" tiks izmantota kā spiediena svira uz Maskavu, taču kā šajā gadījumā Ukraina gatavojas risināt jautājumu ar pussalas statusu un piederību, publikācijā netiek atklāts.

Zelenskis apstiprināja, ka ticies ar Bērnsu, taču sīkāku informāciju nesniedza. "Manai saziņai ar CIP vadītāju vienmēr jāpaliek aiz kadra. Mēs apspriežam svarīgas lietas: ko vajag Ukrainai un kā Ukraina ir gatava rīkoties."

Tikšanās notika pirms uzņēmēja Jevgēņija Prigožina vadītās Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" sacelšanās. Zelenskis novērojis, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbilde uz algotņu sacelšanos "bijusi vāja".

"Pirmkārt, mēs redzam, ka viņš ne visu kontrolē. "Vagner" virzība Krievijas iekšienē un noteiktu reģionu ieņemšana parāda, cik viegli to izdarīt. Putins nekontrolē situāciju reģionos. Visa tā varas vertikāle, kas viņam bija agrāk, vienkārši sabrūk," sacīja Zelenskis. Viņš arī piebilda, ka Prigožinu un militarizētā grupējuma dumpi "atbalstījusi puse Krievijas".

Savukārt CIP direktors Viljams Bērnss paziņoja, ka "Vagner" sacelšanās kļuvusi par apliecinājumu tam, ka ar savu lēmumu par pilna apjoma iebrukumu Ukrainā Putins nodarījis postījumus pašai Krievijai.

ASV izlūkdienesta vadītājs par pārsteidzošu nosauca faktu, ka, pirms uzsākt dumpi, Prigožins asi kritizējis Kremļa oficiālos apgalvojumus par iebrukuma Ukrainā iemesliem un to, kā Krievijas militārā vadība īsteno karu. "Šo vārdu un rīcības sekas ietekmēs vēl ilgu laiku — kā spilgts atgādinājums par Putina kara graujošo ietekmi uz viņa paša sabiedrību un viņa paša režīmu," sacīja Bērnss.