foto: ZUMAPRESS.com
FOTO: apokaliptiski skati pārņem ASV. Miljoniem cilvēku spiesti vilkt maskas Kanādas ugunsgrēku dēļ
2023. gada 8. jūnijs, Ņujorka, ASV.
Pasaulē
2023. gada 8. jūnijs, 19:35

FOTO: apokaliptiski skati pārņem ASV. Miljoniem cilvēku spiesti vilkt maskas Kanādas ugunsgrēku dēļ

Jauns.lv

Apokaliptiski skati pārņēmuši Ņujorku un citas ASV pilsētas Kanādas savvaļas ugunsgrēku dēļ. Miljoniem cilvēku arī spiesti velkāt sejas maskas uzturoties ārā, jo sliktā gaisa kvalitātes līmenis, ko izraisījuši intensīvi meža ugunsgrēki Kanādā, var būt bīstami cilvēku veselībai. 

Ceturtdien Ņujorka uzsāka bezmaksas masku izdalīšanu pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Kanāda ir teikusi, ka cilvēkiem ir jāvalkā maska, ja viņi vēlas uzturēties ārā.  

Paredzams, ka smogs izplatīsies ārpus Ņujorkas uz citiem austrumu krasta apgabaliem. Amatpersonas brīdina, ka bīstami dūmu apstākļi saglabāsies arī nedēļas nogalē. 

Kanādas mežu ugunsgrēku dūmi izraisa nebijušu smogu ASV

Dūmi no Kanādas mežu ugunsgrēkiem ietinuši Ņujorku un citas ASV pilsētas biezā smogā. Pilsētas ASV austrumu piekrastē izsludinājušas gaisa kvalitātes ...

gallery icon
32

Cilvēki vairākās ASV pilsētās ceturtdien pamodās bīstamos gaisa kvalitātes apstākļos, tostarp Filadelfijā un citās Pensilvānijas daļās. Arī citās ASV daļās, tostarp plašās Vidusrietumu un Dienvidu daļās, ir brīdinājumi par gaisa kvalitāti.

ASV viceprezidente Kamala Harisa ceturtdien tviterī sacīja, ka Kanādas mežu ugunsgrēki un tiem sekojošais, kas aptvēra daudzus ASV austrumu piekrastes štatus, ir klimata krīzes dēļ. 

Kanādā mežu ugunsgrēku dēļ bijuši spiesti evakuēties vairāk nekā 20 000 cilvēku, un liesmas izdedzinājušas jau aptuveni 3,8 miljonus hektāru zemes.

Valsts premjerministrs Džastins Trudo nodēvēja šo par postošāko ugunsgrēku sezonu Kanādas vēsturē.

ASV brīdinājumi par gaisa piesārņojumu izsludināti plašā teritorijā no Čikāgas līdz Atlantai un attiecas uz vairāk nekā 100 miljoniem cilvēku.

foto: ZUMAPRESS.com
2023. gada 8. jūnijs, Ņujorka, ASV: Šo ceturtdien, 8. jūnijā, ASV Taimskvēra rajonā Ņujorkā ir redzami cilvēki ar sejas aizsargmaskām. Gaisa kvalitāte Ņujorkā joprojām ir zema Kanādas mežu ugunsgrēku dēļ.

Ņujorkas mērs Ēriks Adamss aicināja iedzīvotājus palikt iekštelpās. Pilsētas debesis ieguvušas nedabīgi dzeltenu spīdumu. Ņujorkā trešdien bija traucēta gaisa satiksme, valsts skolās atceltas visas ārpustelpu aktivitātes, kā arī atlikti daudzi sporta pasākumi.

Ņujorkieši sūdzējās par dūmu smaku, asarojošām acīm, kņudināšanu kaklā un daudzi uzlika sejas maskas, dodoties ārā.

Vietne "IQAir.com", kas seko gaisa kvalitātei visā pasaulē, ziņoja, ka Ņujorkā, kas parasti ir pazīstama ar savām koši zilajām debesīm, gaisa kvalitātes indekss (AQI) ir sliktākais no visām pasaules lielpilsētām. Ņujorka šoreiz atstājusi aiz sevis pat Deli, kas ir bēdīgi slavena ar savu piesārņojumu.

Saskaņā ar "IQAir.com" datiem Ņujorka parasti nav starp 3000 pilsētām, kurās ir vislielākais gaisa piesārņojums.

Cita tīmekļa vietne "AirNow" ziņoja, ka plkst.17 (plkst.24 pēc Latvijas laika) Ņujorkā AQI sasniedza bīstamu līmeni - 413 no maksimālajiem 500 punktiem.