Pasaulē
2023. gada 16. maijs, 17:04

Karagūstekņi: “Vagner” nepaklausīgos “zekus” “nonullē” vai arī iedod “plus trīs”

Jauns.lv

Krievijas cilvēktiesību organizācija "Rusj Sidjashija” savā Telegram kanālā publicējusi video ar diviem “Vagner” kaujiniekiem, kuri sagūstīti netālu no Bahmutas. Nopratinašanas laikā viņi atklāj, ka “Vagner” vadība sākusi izmantot drakoniskas metodes, lai uzturētu disciplīnu “Vagner” rekrutēto “zeku” vidū.

Kā zināms, “Vagner” īpašnieks un vadonis Jevgēņijs Prigožins savai algotņu armijai piesaistīja tūkstošiem ieslodzīto jeb “zeku” no Krievijas ieslodzījuma vietām, solot ieslodzīto brīvlaišanu un soda atcelšanu pēc sešu mēneša kontrakta “Vagner” rindās.

Algotņu banda jau mēnešiem ir dislocēta Ukrainas pilsētā Bahmutā, kur “Vagner” to neveiksmīgi cenšas ieņemt no pagājušā gada vasaras.

Daudzkārt izskanējušas runas par katastrofālajiem “Vagner” zaudējumiem Bahmutā, ko apstiprina arī sagūstītie “Vagner” “zeki”. Viņi norādīja, ka citiem Krievijas cietumniekiem, kuri vēlas piebiedroties “Vagner”, to nevajadzētu darīt, jo algotņu vadība “zekus” izmanto tikai kā “lielgabalu gaļu”.

Gūstekņi arī atklāj, ka “Vagner” vadība cenšas ar nežēlīgām metodēm uzturēt disciplīnu “zeku” vidū.

“Par jebkuru pārkāpumu – alkohola vai telefona lietošanu – ir sods. Pavēlēs nepildīšanu – sods. Skaidru naudu – sods,”atklāj karagūsteknis  Gadžijevs Aleksandrs Gadžijevičs, “un sods ir vai nu “nonullēšana” (nāvessods – red.), vai plus trīs.”

No video noprotams, ka ukraiņu karavīrs, kas nopratina gūstekni, pirmo reizi dzird terminu “plus trīs”. Viņš gūsteknim pārjautā, kas ar to ir domāts, uz ko saņem atbildi, ka par jebkuru mazāko pārkāpumu “Vagner” kaujinieki saņem papildus trīs mēnešus dienesta algotņu rindās. Parasti “zekiem” tika solīts, ka viņu dienests “Vagner” rindās ilgs sešus mēnešus.  

Viens no tiem runā par “plus trīs” noteikumu: par rīkojumu neievērošanu, alkohola lietošanu un vispār “par visu” sešu mēnešu līgumam pievieno trīs mēnešus.

Aleksandrs Gadžijevs, kā atzīmēja cilvēktiesību aktīvisti, atsaucoties uz avotu Ukrainas bruņotajos spēkos, tika ieslodzīts par zādzībām un izvarošanu  Volgogradā. Otrs video redzamais “zeks” ieslodzītais Eduards Staņislavovičs Zahtsiks Sanktpēterburgas kolonijā izcieta sodu par slepkavību un, pēc viņa teiktā, 2022. gada 19. decembrī tika savervēts “Vagner”.

Abi ieslodzītie apgalvo, ka karojuši Vāgnera "trešajā ešelonā" un tika sagūstīti netālu no Ivanovskas ciema, netālu no Bahmutas 11.maijā. Šī Ukrainas bruņoto spēku sadaļa tika pārņemta  kontrolē 10.-11.maijā.

Ieslodzītie runā arī par "kolosāliem" zaudējumiem “Vagner” rindās. Pēc Zahtsika teiktā, no 600 cilvēku lielās vienības izdzīvojuši 120. “Mūs tur sūta kā gaļu. Mūs nenovērtē. Mēs, kā izrādās, esam palīgmateriāli,” sūdzas Gadžijevs.

Šā gada februāra sākumā Prigožins paziņoja , ka ieslodzīto vervēšana PMC "pilnībā pārtraukta". Trīs mēnešus vēlāk struktūrā, kas turpina šturmēt Bahmutu, var pietrūkt cīnītāju.