Pasaulē
2023. gada 14. maijs, 02:41

Zviedrijas pārstāve Loreen atkal triumfē Eirovīzijā

Jauns.lv

Sestdienas vakarā Liverpūlē notikušajā 67.starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā triumfēja Zviedrijas pārstāve Loreen ar dziesmu "Tatoo". Jāpiebilst, ka šāds panākums Eirovīzijā viņai nav nekas jauns — 2012. gadā viņa svinēja uzvaru ar "Euphoria".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar šo panākumu Loreen kļuvusi par otro izpildītāju Eirovīzijas vēsturē, kas uzvaras saldmi baudījusi vairāk nekā vienu reizi. Līdz šim tas bija izdevies tikai īram Džonijam Loganam. Vēl vairāk — izcīnot septīto uzvaru, titulētākās valsts godā Zviedrija ir panākusi Īriju. 

Valstu balsojumā Zviedrija turējās pārliecinošā vadībā, punktu ziņā savus tuvākos sāncenšus apsteidzot gandrīz divas reizes, taču skatītāju balsojumā pēkšņi radās intriga, kad Somijas dziedātājs Käärijä ar dziesmu "Cha Cha Cha" saņēma 376 balsis un ar 526 punktiem izvirzījās pirmajā vietā. Loreen nācās panervozēt, taču skatītāji viņu nepievīla — kopvērtējumā viņa saņēma 583 punktus un varēja gavilēt.

Latvijas žūrija maksimālo punktu skaitu (12) deva Igaunijas pārstāvei Alikai, savukārt skatītājiem vislabāk pie sirds gāja somu priekšnesums.

Latvijas pārstāvji "Sudden Lights" finālā neiekļuva, taču abās pārējās Baltijas valstis finālā tika pārstāvētas. Lietuvu pārstāvēja Monika Linkīte ar dziesmu "Stay", ko radījuši latviešu mūziķi Krists Indrišonoks un Jānis Jačmenkins, bet Igauniju pārstāvja Alika Milova ar dziesmu "Bridges". Abas kaimiņvalstis guva cienījamu rezultātu — Igaunija ierindojās 8., bet Lietuva 11. vietā.

Eirovīzija 2023 — mūzika, satraukums, prieks, cerības, vilšanās un triumfs

Eirovīzijas dziesmu konkurss Liverpūlē 2023. gada 13. maijā

gallery icon
54

Eirovīzijas finālā 2022.gadā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Stefania", bet šogad sekmes bija pieticīgākas — 6. vieta. Ukrainu pārstāvēja elektroniskās mūzikas duets "Tvorchi" ar kompozīciju "Heart of Steel".

Zīmīgi, ka ukraiņu uzstāšanās laikā Krievija, kura pērn 24. februārī iebruka Ukrainā un kuras izraisītā kara dēļ šī gada Eirovīzijas fināls nenotika uzvarētājvalstī, ar raķetēm apšaudīja grupas dzimto pilsētu Ternopiļu.

Šogad izgāzās pagājušā gada otrās vietas ieguvēji briti, kuri palika priekšpēdējie, apsteidzot tikai vāciešus.

Eirovīzijas dziesmu konkurss norisinās kopš 1956. gada.

Latvija tajā triumfēja 2002. gadā ar Marijas Naumovas dziesmu "I Wanna". Kādēļ gan neatcerēties minūtes līdz mūsu valsts vislielākās slavas mirklim šajā prestižajā konkursā?

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās