foto: AFP/Scanpix
"Tā nav tikai izrāde!" Sunaks karaļa kronēšanu raksturo kā lepnu britu vēstures izpausmi
"Karaļa Čārlza III un karalienes Kamillas kronēšana būs ārkārtēja nacionāla lepnuma mirklis," uzsvēra Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.
Pasaulē
2023. gada 6. maijs, 11:09

"Tā nav tikai izrāde!" Sunaks karaļa kronēšanu raksturo kā lepnu britu vēstures izpausmi

Jauns.lv/LETA

Karaļa Čārlza III kronēšana nav tikai izrāde, bet gan vēstures "lepna izpausme", pirms viena no senākajiem britu rituāliem pauda Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks.

Premjerministrs sestdien Vestminsteras abatijā kronēšanas ceremonijā būs starp vairāk nekā 2000 lūgtajiem viesiem. Viņš uzsvēra, ka notikums, kāds britu monarhijā iepriekšējo reizi bija 1953.gadā, kad kronēja Čārlza māti Elizabeti II, sniedz iespēju gūt "cerību un optimismu" par nākotni.

"Karaļa Čārlza III un karalienes Kamillas kronēšana būs ārkārtēja nacionāla lepnuma mirklis," uzsvēra Sunaks.

Čārlza III kronēšanas militārās parādes ģenerālmēģinājums

Nedēļas nogalē, 6. aprīlī, notiks daudzu britu monarhijas fanu ilgi gaidīts notikums - tiks kronēts karalis Čārlzs III. Visā ...

gallery icon
31

"Kopā ar draugiem no visas Nāciju sadraudzības un ārpus tās mēs godināsim mūsu diženās monarhija ilgstošo dabu, tās pastāvību, ziedošanos pienākumam un kalpošanai citiem," piebilda britu premjerministrs.

"Neviena cita valsts nevarētu noorganizēt tik spožu ceremoniju: procesijas, krāšņumu, ceremonijas un ielu ballītes," viņš teica.

"Tomēr tā nav tikai izrāde. Tā ir lepna mūsu vēstures, kultūras un tradīciju izpausme. Mūsu valsts modernā rakstura apliecinājums un lolots rituāls, kurā dzimst jauns laikmets," sacīja Sunaks.

"Abatijā, kur monarhi kronēti gandrīz tūkstoš gadu, pirmo reizi centrāla nozīme būs katras ticības pārstāvjiem," atgādināja Lielbritānijas premjerministrs.

"Svinēsim šo nedēļas nogali ar lepnumu par to, kas mēs esam un kam ticam. Raudzīsimies nākotnē ar cerību un optimismu, un veidosim jaunas atmiņas, lai saviem mazbērniem varētu stāstīt par dienu, kas dziedājām "Dievs, sargi karali"," aicināja Sunaks.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijā sestdien tiks kronēts karalis Čārlzs III un karaliene Kamilla.

Ceremonijā būs arī budistu, hinduistu, jūdaistu, musulmaņu un sikhu līderi, cenšoties atspoguļot mūsdienu sabiedrības dažādību un Čārlza centienus veidot saliedētāku sabiedrību.

Bībeles lasījumu ceremonijas laikā veiks Lielbritānijas vēsturē pirmais premjerministrs hinduists Sunaks. Ceremoniju apmeklēs arī Skotijas premjerministrs Humza Jusafs, kurš ir pirmais musulmanis kādas Rietumeiropas valdības vadītāja amatā.

Svētdien Lielbritānijā gaidāmas dažādas apkaimju ielu ballītes jeb "Lielās kronēšanas pusdienas", bet plkst.20 Vindzoras pilī ap 10 000 viesu vēros Kronēšanas koncertu, kurā piedalīsies Keitija Perija, Laionels Ričijs, "Take That", Andrea Bočelli un citi mākslinieki.

Pirmdien Lielbritānijā izsludināta brīvdiena, kurā karaliskā ģimene ir aicinājusi britus piedalīties brīvprātīgo darbā savā kopienā.

74 gadus vecais Čārlzs par Lielbritānijas karali kļuva pagājušā gada 8.septembrī, kad nomira viņa māte karaliene Elizabete II, kas valdīja 70 gadus.