1dienas
19stundas
37minūtes
36sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pirmo reizi prezentēta Bārbijas lelle ar Dauna sindromu
foto: VIA REUTERS
Jaunā lelle Bārbija ar Dauna sindromu.
Pasaulē

Pirmo reizi prezentēta Bārbijas lelle ar Dauna sindromu

Jauns.lv

Firma “Mattel” otrdien, 25. aprīlī, iepazīstināja pasauli ar pirmo Bārbijas lelli, kura slimo ar Dauna slimību.

Pirmo reizi prezentēta Bārbijas lelle ar Dauna sin...

Jaunā lelle ir daļa no “Mattel” Barbie Fashionistas līnijas, kuras mērķis ir piedāvāt bērniem daudzveidīgāku skaistuma atveidojumu un cīnīties pret sabiedrībā izveidojušos stigmatizāciju saistībā ar fizisku invaliditāti.

"Barbie Fashionistas" kolekcijā ir lelle ar kājas protēzi, lelle ar dzirdes aparātu, lelle ar ratiņkrēslu un lelle ar ādas slimību vitiligo, kuras dēļ ādas plankumi zaudē pigmentu.

“Mattel” paziņoja, ka, izstrādājot jaunākās Barbie Fashionista lelles modeli, cieši sadarbojies ar Nacionālo Dauna sindroma biedrību, lai nodrošinātu, ka lelles forma, iezīmes, apģērbs, aksesuāri un iepakojums precīzi ataino personu ar Dauna sindromu. Šī ģenētiskā slimība ietekmē kognitīvās spējas, izraisot vieglus vai smagus mācīšanās traucējumus un sejas īpatnības.

"Tas tik daudz nozīmē mūsu kopienai, kas pirmo reizi var spēlēties ar lelli Bārbiju, kura izskatās kā viņi," paziņojumā teica biedrības prezidente un izpilddirektore Kendija Pikarda. "Šī Bārbija kalpo kā atgādinājums, ka mums nekad nevajadzētu novērtēt par zemu reprezentācijas spēku. Tas ir milzīgs solis uz priekšu iekļaušanas jomā, un mēs to svinam."

Nesen “Mattel” sāka izmantot plašāku pieeju savam 64 gadus vecajam, ikoniskajam “Barbie” zīmolam. Uzņēmums jau sen tika kritizēts par to, ka meitenēm par paraugu tiek piedāvāts sieviešu auguma modelis ar nereālām ķermeņa proporcijām.

Vairākas desmitgades pēc debijas 1959. gadā lelles Bārbija joprojām bija gaišmates - baltādainas, slaidas, blondīnes, ar ļoti šauru vidukli, kuplām krūtīm un vienmēr uz neiespējami augstiem papēžiem.

Visbeidzot, 2016. gadā, samazinoties lelles pārdošanas apjomiem, “Mattel” pārveidoja Bārbiju par reālistiskāku tēlu, padarot jaunākās lelles iekļaujošākas un daudzveidīgākas pēc izskata. Bārbija tika atjaunota ar četriem ķermeņa uzbūves tipiem un septiņiem ādas toņiem, 22 acu krāsām un 24 frizūrām. Viņas evolūciju turpināja Barbie Fashionistas, kas iznāca trīs gadus vēlāk.

Jaunākajā Fashionista lelles modelī, kuru, pēc “Mattel” teiktā, pārskatīja medicīnas speciālists, ir jauna sejas un ķermeņa plastika, kas raksturo sievietes ar Dauna sindromu, tostarp īsāks rāmis un garāks torss. Sejai ir apaļāka forma, mazākas ausis, plakans deguna tiltiņš, bet acis ir nedaudz slīpi mandeļu formā.

Jaunā Bārbija valkā rozā pēdu ortozes, kas pieskaņotas viņas kleitai, un viņas čības ir ar rāvējslēdzēju, lai attēlotu bērnus ar Dauna sindromu, no kuriem daži izmanto ortozes, lai atbalstītu savas pēdas un potītes.

"Mūsu mērķis ir dot iespēju visiem bērniem saskatīt sevi Bārbijā, vienlaikus mudinot bērnus spēlēties ar lellēm, kas neizskatās līdzīgas viņiem pašiem," paziņojumā norāda Līza Maknaita, “Mattel” izpildvaras viceprezidente un bārbiju un leļļu nodaļas vadītāja pasaulē.