foto: imago/Reinhard Schultz
Polijā piemin 80.gadskārtu kopš Varšavas geto sacelšanās sākuma
Nacistiskās Vācijas karavīri, cenšoties apspiest Varšavas getto sacelšanos.
Pasaulē
2023. gada 19. aprīlis, 07:49

Polijā piemin 80.gadskārtu kopš Varšavas geto sacelšanās sākuma

Jauns.lv/LETA

Polija trešdien piemin 80.gadskārtu kopš Varšavas geto sacelšanās sākuma.

Varšavas ebreju geto, ko nacistu okupanti bija izveidojuši, lai izolētu Varšavas ebreju kopienu, sākotnēji tika turēti vairāk nekā 450 000 cilvēku, taču līdz 1943.gada janvārim deportāciju, nāvessodu, bada un slimību dēļ ieslodzīto skaits bija samazinājies līdz dažiem desmitiem tūkstošu.

Sacelšanās sākās 1943.gada 19.aprīlī, kad nacisti mēģināja atsākt atlikušo ebreju deportācijas uz nāves nometnēm, un turpinājās vairākas nedēļas. Lai arī sacelšanās beidzās nesekmīgi, tā iegāja vēsturē kā viena no drosmīgākajām pretošanās akcijām Otrā pasaules kara laikā. Pēc sacelšanās apspiešanas nacisti geto nolīdzināja līdz ar zemi.

Godinot sacelšanās dalībniekus, pusdienlaikā Varšavā tiks iezvanīti baznīcu zvani un ieslēgtas trauksmes sirēnas.

Valstu vadītāji teiks runas Varšavas Geto memoriālā un pēc tam kopā dosies uz sinagogu.

Atceres pasākumā piedalīsies Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, Polijas prezidents Andžejs Duda un Izraēlas prezidents Ichaks Hercogs. Pēc pasākuma Šteinmeieram paredzētas divpusējas sarunas ar Dudu un Hercogu.

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, brīvprātīgie Varšavā dāvās cilvēkiem papīra narcises, ko piespraust pie krūtīm.

Ar šo tradīciju tiek godināts sacelšanās līderis Mareks Edelmans, kurš līdz savai nāvei 2009.gadā pieminēja sacelšanās gadadienu, noliekot narcišu pušķi pie memoriāla. Savas krāsas un formas dēļ narcises atgādina dzeltenās zvaigznes, ko nacisti spieda valkāt ebrejiem.

Šogad papīra narcises tiks izdalītas cilvēkiem arī citās Polijas pilsētās.

"Mēs ceram izdalīt kopumā 450 000 papīra puķu. Šis skaitlis simbolizē ebreju sieviešu un vīriešu skaitu, kas atradās Varšavas geto, kad tas bija visnoslogotākais," žurnālistiem skaidroja akcijas koordinatore.

Varšavas geto sacelšanās 80.gadadienā paredzēti dažādi pasākumi, tai skaitā sarunas ar izdzīvojušajiem, koncerti, filmu seansi un teātra izrādes.

Varšavas galerijā "Kordegard" aplūkojami sadzīves priekšmeti, kas nesen tika atklāti bijušā geto teritorijā, bet Polijas ebreju vēstures muzejā izstādītas līdz šim neredzētas fotogrāfijas, ko poļu ugunsdzēsējs uzņēma geto.

Būs apskatāma arī rekonstruēta geto iemītnieku kara laika tramvaja versija, kam maršruta numura vietā bija dzeltena zvaigzne.

Oficiālajā ceremonijā galvenā uzmanība tiks pievērsta ebreju civiliedzīvotāju likteņiem sacelšanās laikā.