foto: AFP/Scanpix
Zelenskis novēl Putinam dzīvi pagrabā ar spaini tualetes vietā
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis saka uzrunu pie piemiņas plāksnes, kas atklāta pie skolas Jagidnes ciemā
Pasaulē
2023. gada 3. aprīlis, 18:52

Zelenskis novēl Putinam dzīvi pagrabā ar spaini tualetes vietā

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kopā ar Vācijas vicekancleru Robertu Habeku apmeklēja Jagidnes ciemu Čerņihivas apgabalā, pieminot vienu gadu, kopš Ukrainas aizstāvji no ciema padzina krievu okupantus, kuri gandrīz mēnesi pagrabā bija turējuši gūstā 367 ciema iedzīvotājus.

Jagidnes ciems tika smagi pakļauts Krievijas iebrukumam, kura laikā okupanti sagūstīja 367 ciema iedzīvotājus, piespiežot viņus izdzīvot 200 kvadrātmetru lielā skolas pagrabā. Tur cilvēki tika turēti teju mēnesi. Starp viņiem arī 18 mēnešus vecs mazulis.

11 ciema iedzīvotāji gūsta laikā nomira. Izdzīvojušie vēlāk atklāja, ka daži nāves gadījumi bija saistīti ar skābekļa trūkumu nelielajā pagrabā.

Pagrabs Jagidnes ciema skolā, kur okupanti mēnesi gūstā turēja 367 ciema iedzīvotājus

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kopā ar Vācijas vicekancleru Robertu Habeku apmeklēja Jagidnes ciemu Čerņihivas apgabalā, pieminot vienu gadu, kopš Ukrainas ...

gallery icon

"Sākumā šeit bija auksts, bet pēc tam saradās vairāk cilvēku un trūka skābekļa," aģentūrai AFP pastāstīja 38 gadus vecais Valērijs Polgi. "Vecāka gada gājuma cilvēki zaudēja samaņu skābekļa trūkuma dēļ, zaudēja saprātu un pēc tam nomira," viņš sacīja.

Uzrunājot sanākušos, Zelenskis pirmdien sacīja, ka šādu dzīvi viņš novēl Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam.

"Redzot to visu, es varu piebilst tikai vienu lietu - es varu novēlēt Krievijas prezidentam pavadīt savas atlikušās dienas pagrabā ar spaini tualetes vietā. Tas arī viss," sacīja Zelenskis.

Zelenskis sacīja, ka ciema iedzīvotāji, kas tika turēti pagrabā 27 dienas, pierakstījuši uz sienas bojāgājušo vārdus, "lai viņus neaizmirstu".

"Un bērni rakstīja Ukrainas himnas rindiņas," viņš piebilda.

Pirmdien, 3. aprīlī, pie skolas, kuras pagrabā tika turēti ciema iedzīvotāji, atklāta piemiņas plāksne.

Brīvprātīgie no citām Ukrainas vietām palīdz atjaunot okupantu izpostīto Irpiņu. 2022. gada rudens

gallery icon

Izpostītā Hersona pēc okupantu padzīšanas 2022. gada novembrī

gallery icon