foto: EPA/Scanpix
Moraveckis: nacionāla valsts ir labākais brīvības garants
Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.
Pasaulē
2023. gada 21. marts, 22:37

Moraveckis: nacionāla valsts ir labākais brīvības garants

Jauns.lv/LETA

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, uzstājoties ar runu Heidelbergas universitātē, izklāstījis savu Eiropas Savienības (ES) nākotnes redzējumu un uzsvēris nacionālo valstu svarīgo lomu iepretī bloka federalizācijas centieniem.

Konservatīvā Polijas valdība ir viena no lielākajiem Ukrainas atbalstītājām karā pret Krieviju un vienmēr stingri iestājusies par NATO lomu, taču tajā pašā laikā tā ar skepsi izturas pret ES institūciju pilnvaru paplašināšanu.

Moraveckis, kura pārstāvētā nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) Eiropas Parlamentā (EP) darbojas Konservatīvo un reformistu (ECR) frakcijā, uzsvēra, ka suverēnas nacionālās valstis spēlē svarīgu lomu "nāciju brīvības saglabāšanā".

"Neviens labāk nepasargās nāciju brīvību, to kultūru, sociālo, ekonomisko, politisko un militāro drošību kā nacionālās valstis," norādīja Polijas premjers uzrunājot auditoriju, kurā bija arī Bādenes-Virtembergas zemes premjerministrs Vinfrīds Krečmans.

Viņš piebilda, ka "citas sistēmas ir iluzoras vai utopijas", brīdinot par draudiem, ko rada ES federalizācija.

Alternatīva suverēnu nacionālo valstu Eiropai ir "tehnokrātiska utopija, pēc kuras, šķiet, daži Briselē tiecas", vai "neoimperiālisms", atzina Moraveckis.

"Ja atsevišķas Eiropas Savienības valstis centīsies dominēt pār citām, Eiropa var krist par upuri tām pašām pagātnes kļūdām," brīdināja Polijas premjers, norādot, ka viņa eiropeiskums izpaudīšoties kā atbalsts ES paplašināšanai, nevis centralizācijai.

Savā runā viņš arī asi kritizēja Eiropas Komisiju (EK), kas nesen paziņojusi, ka vērsīsies pret Varšavu ES Tiesā saistībā ar dieviem Polijas Konstitucionālā tribunāla spriedumiem, kuros apšaubīta bloka tiesību normu prioritāte pār dalībvalstu pamatlikumiem.

"Citu šaustīšana ar Eiropas vērtību pātagu, nevienojoties par to nozīmi vai nenoskaidrojot, kādas izmaiņas jāveic konkrētajām valstīm, (..) ir Eiropas Savienības pašiznīcināšanās," uzsvēra Moraveckis.

"Vai patiesi vēlamies ar milzu varu apveltītu paneiropeisku eliti bez vēlēšanās iegūta mandāta?" klausītājiem retoriski vaicāja Polijas līderis.

Savā runā viņš arī atkārtoti izteica Vācijai adresēto prasību kompensēt Polijai Otrā pasaules karā nacistu nodarītos zaudējumus.

"Nevēlos savā runā pie tā kavēties, taču nedrīkstu to nepieminēt," norādīja Moraveckis. "Polija nekad nav saņēmusi no Vācijas reparācijas par Otrā pasaules kara noziegumiem, par postījumiem, par nolaupītajiem īpašumiem un nacionālās kultūras dārgumiem."

"Kompensācija nepieciešama, lai vainīgos samierinātu ar upuriem. Šajā izšķirīgajā Eiropas vēstures brīdī mums šāds izlīgums nepieciešams, jo mums jāstājas pretī milzīgām kopējām problēmām," uzsvēra Polijas valdības vadītājs.