foto: EPA/Scanpix
Džo Baidens nācis klajā ar svarīgu paziņojumu par nesen virs ASV notriektajiem lidojošajiem objektiem
ASV prezidents Džo Baidens.
Pasaulē
2023. gada 17. februāris, 10:56

Džo Baidens nācis klajā ar svarīgu paziņojumu par nesen virs ASV notriektajiem lidojošajiem objektiem

Jauns.lv

ASV prezidents Džo Baidens nācis klajā ar paziņojumu saistībā ar Ķīnas gaisa baloniem un trim citiem ASV iznīcinātāju notriektiem objektiem, ziņo "Amerikas balss".

Reaģējot uz likumdevēju prasībām sniegt sīkāku pārskatu par vairākiem neatpazītiem objektiem, kas atrasti virs ASV teritorijas, Baidens paziņoja, ka trīs neatpazīti objekti, kurus notriekuši amerikāņu iznīcinātāji, nav izmantoti ASV izspiegošanai un, visticamāk, bijuši saistīti ar privātām kompānijām vai pētniecības institūtiem.

4. februārī ASV iznīcinātājs notrieca Ķīnas gaisa balonu. Laikraksts "The Washington Post" otrdien ziņoja, ka ASV militārpersonas un izlūkdienesti gaisa balonam sekojuši kopš tā pacelšanas no Hainaņas provinces Ķīnas dienvidos. Pēc tam tika notriekti vēl trīs objekti - divi virs Aļaskas, un trešais virs Hūrona ezera.

ASV Nacionālās Drošības padomes stratēģiskās komunikācijas koordinators Džons Kērbijs otrdien paziņoja, ka ASV izlūksabiedrība apsver iespēju, ka šie trīs objekti bijuši saistīti ar komerciālu vai citu darbību, kas nav bīstama.

Pēc Baidena teiktā, pašlaik nekas nenorāda, ka trīs objekti būtu saistīti ar Ķīnas aerostatu-spiegu programmu vai arī tie būtu kādas citas valsts novērošanas aparāti.

Atgādināsim, ka Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis ceturtdien atkal notriekto gaisa balonu nodēvēja par "bezpilota civilo dirižabli" un paziņoja, ka tā lidojums uz ASV gaisa telpu bijis "atsevišķs" incidents.

ASV "jābūt gatavām nākt pretī Ķīnai, tikt galā ar domstarpībām un pienācīgi noregulēt atsevišķus, negaidītus incidentus, lai izvairītos no pārpratumiem un kļūdainiem spriedumiem, un veicināt Amerikas un Ķīnas attiecību atgriešanos veselīgā un stabilā attīstības ceļā," sacīja Ķīnas Tautas Republikas Ārlietu ministrijas Informācijas departamenta direktora vietnieks Vangs Venbins.

Baidens arī paziņoja, ka cer runāt ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu par balonu, kuru ASV iznīcinātājs šā mēneša sākumā notrieca virs ASV teritorijas.

"Mēs netiecamies pēc jauna "aukstā kara"," sacīja Baidens.

Baidens nepateica, kad viņš runās ar Sji, taču norādīja, ka ASV turpina diplomātisko sadarbību ar Ķīnu šajā jautājumā.

"Es gaidu sarunu ar prezidentu Sji, ceru, ka mēs šajā jautājumā tiksim skaidrībā, bet es nenesīs nekādu atvainošanos par notriekto gaisa balonu," atbildot uz Pekinas sūdzībām, sacīja Baidens.

Baidens uzdevis nacionālās drošības padomniekam Džeikam Salivanam vadīt mērķa grupu, ko veido dažādu resoru pārstāvji, lai izstrādātu virkni ieteikumu turpmākai rīcībai attiecībā uz neatpazītiem objektiem.

Domājams, ka šīs nedēļas nogalē grupa izstrādās virkni ieteikumu un dos norādījumus, kādi apstākļi jāņem vērā, pirms nenotriekt neatpazītu objektu.