foto: ABACA/Shutterstock/ Vida Press
Cik saņem krievu un ukraiņu karavīri par karošanu Ukrainā?
Ukraiņu karvīri.
Pasaulē
2023. gada 3. februāris, 18:08

Cik saņem krievu un ukraiņu karavīri par karošanu Ukrainā?

Jauns.lv

Nauda bieži vien arī kara apstākļos ir motivējošs apstāklis, kāpēc kāds piekristu riskēt ar savu dzīvību. Ir skaidrs, ka abās karojošās pusēs karavīri saņem atalgojumu, un tas, atšķirībā no dienesta bīstamības var būtiski atšķirties abām pusēm.

Cik saņem krievu profesionālā dienesta karavīri?  

Krievijas karu Ukrainā uzsāka lielā mērā paļaujoties uz profesionālā dienesta karavīriem. Tie parasti ir karavīri, kas, izgājuši obligāto dienestu, izvēlējušies to turpināt, bet jau kā profesionāļi jeb atalgoti karavīri.

“Business Insider”, atsaucoties uz Krievijas amatpersonu teikto, ziņo, ka pērn, jūnijā, krievu profesionālā karavīra alga par piedalīšanos karā Ukrainā, bija 4000 ASV dolāru jeb apmēram 3700 eiro. Minēts, ka tā ir pamatalga bez piemaksām par iznīcinātiem tankiem vai citu kara tehniku.

Cik saņem krievu brīvprātīgie un mobilizētie?

“Al Jazeera” vēsta, ka jau pagājušā gada septembrī, saskaroties ar personāla trūkumu, Krievijas valdība uzsāka aktīvi rekrutēt brīvprātīgos, solot 2700 ASV dolāru jeb apmēram 2500 eiro. Tas ir gana konkurētspējīgs atalgojums Krievijas “ierindas pilsonim”, jo vidējā alga Krievijā ir apmēram 742 eiro (tas, protams, neattiecas uz Krievijas lielajām pilsētām, kur tā var būt ievērojami augstāka).

Mobilizētajiem Krievijas pilsoņiem tiekot nodrošināta alga 3,250 ASV dolāru jeb gandrīz 3000 eiro apmērā, vēsta “El Pais”, kas ir ievērojami augstāka samaksa par vidējo darba algu Krievijā.

Dumpji algu nemaksāšanas dēļ

Kā saka, solīts makā nekrīt, un arī Krievijas gadījumā aiz bagātīgiem algu solījumiem nereti nekas neseko. Ir reģistrēta virkne gadījumu, kad gan profesionālie, gan mobilizētie karavīri atsakās pildīt pienākumu vienkārša iemesla dēļ – valsts ilgstoši nav samaksājusi solīto algu.

Cik saņem ukraiņu karavīri?

100 tūkstoši grivnu jeb nepilni 2500 eiro – tādu algu pēc algu reformas saņems visi tie ukraiņu karavīri, kas frontes līnijā veic kaujas uzdevumus, vēsta Unian. "100 tūkstoši ir frontes līnija. Tie ir maksājumi tiem, kas ir tieši iesaistīti karadarbībā,” norāda Ukrainas Aizsardzības ministrijas ierēdnis Oļegs Rogals.

Ukrainā notikusi algu reforma visiem karavīriem un militāristi, un no marta saņems algas ar jaunajiem noteikumiem.

Ukrainas bruņotajiem spēku karavīriem, zemessargiem un robežsargiem "minimālā alga" noteikta vismaz 20 100 grivnu jeb 501 eiro apmērā. Valsts ārkārtas dienesta un Valsts policijas parastajam un komandējošajam personālam - vismaz 17 tūkstoši grivnu jeb 420 eiro.

Militārā pretgaisa aizsardzība saņems piemaksu par darba dienām, kad lido raķetes.

Kā maksā ukraiņu ievainotajiem karavīriem?

“Nepārtrauktas ārstēšanas laikā slimnīcā tiek nodrošanā alga 100 000 grivnu jeb nepilni 2500 eiro apmērā. Maksājumi tiek glabāti arī rehabilitācijas  atvaļinājuma laikā,” stāsta Rogals.

Pēc slimnīcas viss ir atkarīgs no tā, kur cīnītājs tiks nosūtīts: ja viņš atgriezīsies militārajā vienībā, viņš saņems 30 000 grivnu jeb 750 eiro algu. Ja kara zonā - 100 tūkstoši grivnu jeb 2500 eiro. Ja cīnītājs tiek pārvietots uz aizmuguri.