foto: Shutterstock/ Vida Press
Nākamie seši kara mēneši Ukrainā būs kritiski, norāda CIP direktors
Krievija joprojām nav ieinteresēta sarunās, norāda CIP direktors Viljams Bērnss.
Pasaulē
2023. gada 3. februāris, 11:43

Nākamie seši kara mēneši Ukrainā būs kritiski, norāda CIP direktors

Jauns.lv

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss paziņojis, ka nākamie seši mēneši Krievijas un Ukrainas karā būs kritiski, ziņo “CBS News”.

Bērnss norādīja, ka Putins liek cerības uz Rietumu intereses mazināšanos par karu Ukrainā, kā arī paredz rietumuvalstu "politisko nogurumo", kas var dot Krievijai jaunu iespēju gūt panākumus kaujas laukā.

"Putins, manuprāt, šobrīd liek derības, ka var likt laikam strādāt viņa labā. Domājam, ka kaujas laukā viss izšķirsies tuvāko sešu mēnešu laikā," sacīja Bērnss.

Bērnss norādīja, ka "Rietumiem ir jāinformē Putins, ka viņš ne tikai nespēs tālāk virzīties uz priekšu Ukrainā, bet ar katru mēnesi riskē zaudēt arvien vairāk teritoriju, ko līdz šim nelikumīgi atņēmis Ukrainai".

Krievija joprojām nav ieinteresēta sarunās, piebilda CIP direktors. "Mēs nedomājam, ka Putins šīs sarunas uztver nopietni, neskatoties uz to, ko jūs dažkārt par tām dzirdat," sacīja Bērnss.

Krievija gatavo ofensīvu – kas par to zināms?

Pēc Ukrainas aizsardzības ministra Alekseja Rezņikova teiktā, Krievija jaunu plaša mēroga ofensīva var sakrist ar iebrukuma Ukrainā gadadienu - 24.februārī. Viņš piebilda, ka saskaņā ar ministrijas datiem šobrīd Krievijas rīcībā ir vairāk nekā 300 000 mobilizēto cilvēku.

Tajā pašā laikā ienaidnieks veic aktīvu izlūkošanu, lai sagatavotos ofensīvai Ukrainas austrumos.

Lietuvas bruņoto spēku komandieris Valdemaras Rupšis uzskata, ka Krievijas Federācija steidz uzsākt jaunu ofensīvu, lai savlaicīgi to sāktu pirms rietumu tehnikas piegādes Ukrainas armijai.

Lai gan Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis neizslēdz Krievijas armijas mēģinājumu uzbrukt Kijevai, lielais vairums ekspertu ir pārliecināti, ka ar Krievijas bruņoto spēku paliekām Krievijai tik liela mēroga operācija, kāda tā bija, neizdosies. Jau tagad okupanti ir atteikušies no taktikas izmantot veselus bataljonus un darbojas nelielās grupās.

Tajā pašā laikā Ukrainas izlūkdienesti prognozē ievērojamu saasinājumu frontē februārī-martā. "Tas nozīmē, ka intensitāte, ko mēs šobrīd redzam Donbasā, austrumos, ir mēģinājums īstenot šos plānus. Neatkarīgi no darbaspēka un tehnikas zaudējumiem ienaidnieks cenšas izpildīt Krievijas diktatora uzdevumu," norāda Ukrainas aizsardzības ministrs Aleksejs Rezņikovs.