Pasaulē
2023. gada 3. janvāris, 11:05

Kas notiek, kad lidostā pazūd elektrība? Pasažieri Filipīnās ierauti ļaunā murgā

Jauns.lv

Jaungada dienā Manilas starptautiskajā lidostā Filipīnās izcēlies haoss pēc tam, kad elektrības padeves pārtraukuma dēļ uz laiku traucēta gaisa satiksmes kontrole, valsts lielākajā lidostā atceļot simtiem lidojumu.

Desmitiem tūkstoši ceļotāju pēdējās dienās iestrēguši Dienvidaustrumāzijas centrā. Neskatoties uz elektrības padeves atjaunošanu, daudzi joprojām cīnās, lai varētu veikt atkārtotu rezervāciju un nokļūtu iecerētajā galamērķī.

foto: AFP/Scanpix
Haoss Manilas Starptautiskajā lidostā

Tehniskas problēmas pirmo reizi lidostu piemeklējušas svētdienas rītā, teikts lidostas operatora Filipīnu Civilās aviācijas pārvaldes paziņojumā.

Kopumā aizkavēti, atcelti vai uz citām reģionālajām lidostām tika novirzīti 282 lidojumi, savukārt līdz plkst. 16 tika ietekmēti aptuveni 56 000 pasažieru.

Preses konferencē, kas notika svētdienas, 1. janvāra, vakarā Filipīnu Transporta departamenta sekretārs Džeimss Bautista atvainojās pasažieriem par sagādātajām neērtībām un sacīja, ka lidostas centrālā gaisa satiksmes vadības sistēma cietusi no smaga elektrības padeves pārtraukuma. Lai gan lidostai ir arī rezerves barošanas avots, tas neesot spējis nodrošināt pietiekami daudz enerģijas.

"Ja jūs salīdzināsiet mūsu lidostu ar Singapūras lidostu, tad ir liela atšķirība - tā ir vismaz 10 gadus priekšā mums," viņš teica.

Bautista arī piebilda, ka Transporta departaments sadarbojas ar ķibeles skartajām aviokompānijām, lai nodrošinātu pārtiku, atspirdzinājumus, transportu un izmitināšanu "bez maksas visiem ietekmētajiem pasažieriem".

Zināms, ka starp lidojumiem, kurus ietekmēja pauze gaisa telpā, bija arī Austrālijas lidsabiedrības "Qantas" lidaparāts, kuram pēc trīs stundām kopumā astoņu stundu ilgajā lidojumā nācās mainīt kursu un doties atpakaļ uz Sidneju.

Kāds filipīniešu uzņēmējs sociālajā vietnē "Twitter" pastāstīja, ka bijis ceļā atpakaļ uz Manilu no Tokijas, taču lidmašīnai bija jāatgriežas Hanedas lidostā, jo "Manilā nedarbojās radari un navigācijas iekārtas".

"Sešas stundas bezjēdzīga lidojuma," viņš sacīja. "Neērtības ceļotājiem un zaudējumi tūrismam un biznesam ir šausminoši." Viņa lidmašīna Manilā visbeidzot nolaidusies pulksten 23.00.

Zināms, ka lidostas darbība daļēji atsākta pulksten 17.50 pēc vietējā laika.

Tomēr lidojumi turpināja kavēties arī otrdien, pat pēc tam, kad elektroapgāde lidostā bija pilnībā atjaunota.

Neapmierinātie un nogurušie pasažieri žēlojās par saviem zaudējumiem, ar savām ceļojumu mantām drūzmējoties pie aviobiļešu kasēm, lai saņemtu paskaidrojumus un jaunas biļetes.

Incidents ir izraisījis arī asu sabiedrības reakciju tiešsaistē, daudziem, tostarp politiķiem, neticībā jautājot, kā un kāpēc vispār noticis elektroenerģijas padeves pārtraukums.

Filipīnu senatore Greisa Po paziņojusi, ka par notikušo sākta izmeklēšana.