Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Antivakseriem" par 72 procentiem lielāka iespējamība iekļūt traģiskā ceļu satiksmes negadījumā
Attēlam ilustratīva nozīme.
Pasaulē

"Antivakseriem" par 72 procentiem lielāka iespējamība iekļūt traģiskā ceļu satiksmes negadījumā

Jauns.lv

Cilvēki, kuri atteikušies saņemt Covid-19 vakcīnu, daudz biežāk iekļūst satiksmes negadījumos, kuru dēļ nepieciešama hospitalizācija, atklāts nesen publicētā pētījumā, papildinot teoriju, ka “antivakseri” bieži demonstrē cita veida bīstamu antisociālu uzvedību.

"Antivakseriem" par 72 procentiem lielāka iespējam...

Pētījumā, kas publicēts “American Journal of Medicine”, tika aplūkoti dati no vairāk nekā 11,2 miljoniem cilvēku Ontario, Kanādā un dati no 178 medicīnas centriem Kanādas provincē. 

2021. gada 31. jūlijā no 11,2 miljoniem cilvēku 84 procenti bija saņēmuši Covid-19 vakcīnu, bet 16 procenti to nebija saņēmuši. No šīs pašas grupas 6682 cilvēkiem bija nepieciešama neatliekamā palīdzība nopietnas transportlīdzekļa avārijas dēļ viena mēneša laikā, ko pētīja pētnieki jeb 200 cilvēkiem dienā.  

No šiem ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem 75 procenti bija saņēmuši vakcīnu un 25 procenti to nebija saņēmuši.

“Mēs domājām, ka atsevišķi pieaugušie, kas mēdz pretoties sabiedrības veselības ieteikumiem, var arī neievērot pamata ceļu satiksmes drošības noteikumus," norādīja pētījuma autori.

Pētījumā arī norādīts, ka šie rezultāti ir konsekventi visās demogrāfiskajās grupās, ienākumu līmeņos, vecumā, dzimumā un mājas atrašanās vietā, kā arī medicīniskajā diagnozē, kā arī citiem faktoriem.

Pandēmijas laikā Amerikas Savienotajās Valstīs pieauga ceļu satiksmes negadījumu nāves gadījumu skaits, bet Kanāda, tāpat kā gandrīz visas citas valstis, piedzīvoja pretējo, proti, turpinājās ilgtermiņa tendence, ka ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits samazinās. 

"Bloomberg" Transporta nozares apskatnieks Deivids Zipers izvirzīja teoriju, ka viens no daudzajiem iemesliem — lai gan, iespējams, ne pats svarīgākais — ir tas, ka Kanādas autovadītāji parasti ir mazāk agresīvi un ievēro likumus. Saskaņā ar jaunākajiem pieejamajiem datiem Ontario ir par sešiem procentiem augstāks vakcinācijas līmenis nekā ASV iedzīvotājiem kopumā.

Pētnieki rūpīgi atzīmē, ka pētījums neliecina par cēloņsakarību starp vilcināšanos ar vakcīnu un riskantu braukšanu, bet rezultāti var būt saistīti ar "neuzticību valdībai vai ticību brīvībai, kas veicina gan vakcinācijas izvēli, gan paaugstinātu satiksmes risku". 

Citi skaidrojumi, pēc pētnieku domām, varētu būt "maldīgi priekšstati par ikdienas riskiem, ticība dabiskajai aizsardzībai, antipātijas pret regulējumiem, hroniska nabadzība, dezinformācija, nepietiekami resursi vai citi personīgi uzskati".