foto: Stephan Goss/Shutterstock/ Vida Press
Krievu okupantu ofensīva pie Bahmutas ir zaudējusi jaudu
Ukrainas Bruņoto spēku 93. bataljona karavīrs Soledarā apskata iznīcinātās rūpnīcas apkārtni.
2022. gada 25. decembris, 09:09

Krievu okupantu ofensīva pie Bahmutas ir zaudējusi jaudu

Jauns.lv

Krievijas karaspēka virzības ātrums Bahmutas rajonā pēdējās dienās ir palēninājies. Militāristi no Krievijas Federācijas atzinuši, ka Ukrainas Bruņotie spēki atspieduši „Vagner” grupējuma daļas pozīcijās, kurās viņi atradās pirms dažām dienām, vēsta „RBK-Ukraina”, atsaucoties uz ASV kara izpētes institūtu (ISW).

Analītiķi lēš, ka novembrī un decembrī Krievijas karaspēks veicis mazāk kopīgu ofensīvu Bahmutas rajonā, salīdzinot ar oktobri.

Krievijas spēkiem droši vien būs sarežģīti uzturēt savu ofensīvu tempu Bahmutas rajonā, un viņi var mēģināt iniciēt taktisku vai operatīvu pauzi, uzskata eksperti.

Krieviem pašlaik nav nepieciešamās artilērijas munīcijas rezerves, lai atbalstītu liela mēroga uzbrukumus.

Ziņas par "Vagner" algotņu smagajiem zaudējumiem Bahmutas rajonā pēdējās nedēļās arī droši vien ietekmējušas pašreizējās
Krievijas spēku operatīvās iespējas šajā rajonā, raksta analītiķi.

Krievijas armijas personālsastāva un munīcijas trūkums tuvākajā laikā tai droši vien neļaus uzturēt pašreizējo augsto ofensīvu tempu Bahmutas rajonā. Krievijas karaspēks jau iepriekš piešķīris ievērojamus resursus Severodoneckas un Lisičanskas ieņemšanai 2022. gada pavasarī un vasarā. Krievijas karaspēka kulminācija bija Lisičanskas ieņemšana jūlija sākumā, taču viņi nespēja ieņemt kaimiņos esošo Seversku un Slavjansku.

Krievijas militārpersonu cikliskums kampaņas norisē ar lielu spēku zaudējumu, lai sasniegtu taktiskos mērķus Severodoneckas un Ļisičanskas ieņemšanā, galarezultātā iedragāja Krievijas bruņoto spēku spēju sasniegt savu lielāko operatīvo mērķi — ielenkt Ukrainas spēkus gar E40 trasi un galarezultātā iziet uz Doneckas apgabala administratīvajām robežām.

Arī Krievijai dārgi izmaksājušā ofensīva Bahmutai var iedragāt tās spēju izpildīt ilgtermiņa mērķus Donbasā, norāda ISW.

ISW galvenie secinājumi

  • Ukrainas izlūkdienests turpina pieņemt, ka Krievijas militārpersonas neievēro pienācīgas komandstruktūras vai procedūras.
  • Krievijas karaspēks turpināja veikt ierobežotus pretuzbrukumus, lai atjaunotu zaudētās pozīcijas līnijā Kreminna-Svatove.
  • Krievijas karaspēks turpina uzbrukumus Bahmutas un Avdijivkas rajonā.
  • Krievijas spēki devuši triecienu Hersona dzīvojamajam rajonam no reaktīvajām raķešu sistēmām.
  • Krievijas Pareizticīgā baznīca lūdz Kremli atbrīvot no mobilizācijas savus garīdzniekus, neskatoties uz to, ka tā atbalstīja karu.
  • Krievijas oficiālās personas plāno izvest bērnus no Horļivkas uz Baltkrieviju, iespējams, kā shēmu Ukrainas bērnu deportācijai.