Pasaulē
2022. gada 1. decembris, 15:50

Vai ko tādu jautātu Barakam Obamam? Pasaulē jaunākajām premjerēm jāatbild uz gaužām muļķīgu jautājumu. VIDEO

Jauns.lv

Trešdien savā pirmajā vizītē Jaunzēlandē viesojās Somijas premjerministre Sanna Marina (37). Preses konferences laikā, kurā uz žurnālistu jautājumiem atbildēja Marina un Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna (42), neizpalika arī gaužām muļķīgs jautājums.

Zināms, ka abas ministres kā divas no pasaulē jaunākajām valdību vadītājām nereti saskaras ar neadekvātiem un nepiemērotiem jautājumiem par savu vecumu un dzimumu. 

Šoreiz Ārdernai nācies atbildēt uz kāda žurnālista jautājumu par to, kāds ir bijis Somijas premjerministres vizītes mērķis.

foto: AP/Scanpix
Somijas un Jaunzēlandes premjerministres Sanna Marina un Džasinda Ārderna

"Daudzi cilvēki prāto, vai jūs abas tiekaties tikai tāpēc, ka esat vienāda vecuma un, kā jau jūs zināt, jums ir daudz kopīgu interešu," preses konferencē Oklendā sacīja žurnālists.

Jaunzēlandes premjere neminstinājās ar atbildi.

"Es domāju par to, vai kāds jebkad ir vaicājis Barakam Obamam vai Džonam Kejam, vai viņi tikās, jo bija līdzīga vecuma," viņa sacīja, atsaucoties uz bijušo ASV prezidentu un bijušo Jaunzēlandes premjerministru.

"Protams, politikā ir lielāks vīriešu īpatsvars, tā ir realitāte. Tas, ka divas sievietes satiekas, nav tikai viņu dzimuma dēļ. Mēs tiekamies tāpēc, ka esam premjerministres."

Ārderna piebilda, ka viņa kopā ar Somijas kolēģi ir koncentrējušās uz atbildību, ko viņām kā sieviešu līderēm jāuzņemas par sievietēm valstīs, kuras atrodas "smagos apstākļos, kur mēs redzam, ka tiek represētas un pārkāptas vissvarīgākās cilvēktiesības". Ārderna kā zīmīgu piemēru šiem smagajiem apstākļiem minēja Irānu.

Marina norādīja, ka viņas abas vienlīdzīgi iestājas par to, "lai ikvienai sievietei un meitenei visā pasaulē būtu tādas pašas tiesības un tādas pašas iespējas kā vīriešiem".

Zināms, ka Marina kopā ar Somijas tirdzniecības delegāciju ieradusies Jaunzēlandē, lai stiprinātu abu valstu tirdzniecības saites. Vizīti šai pasaules daļā viņa noslēgs šīs nedēļas beigās Austrālijā.