foto: Bumble Dee / Alamy/ Vida Press
Krievijas spiegs pārbēg uz Igauniju
Artjoms Zinčenko izspiegoja Igaunijas drošībai būtiskus objektus un izsekoja karaspēka pārvietošanos.
Pasaulē
2022. gada 28. novembris, 07:08

Krievijas spiegs pārbēg uz Igauniju

Kas Jauns Avīze

Bijušais Krievijas spiegs Artjoms Zinčenko, kurš bija notverts Igaunijā 2017. gadā un vēlāk apmaiņas ceļā atdots Maskavai, aizbēdzis no Putina paradīzes un atgriezies Igaunijā.

Zinčenko intervijā “Yahoo News” paudis, ka viņam nav pieņemams Krievijas iebrukums Ukrainā: “Tas ir sliktākais scenārijs, kādu varēju iedomāties, un ne tikai tāpēc, ka tur dzīvo mani radinieki, bet arī milzīgā nevainīgo upuru skaita dēļ.”

Viņš pametis Sanktpēterburgu un atgriezies Igaunijā, šķērsojot robežu septembra beigās vai oktobra sākumā, precīzs datums žurnālistam nav atklāts. Tas ir apkaunojums Krievijas Galvenajai izlūkošanas pārvaldei, kas, kā uzskata Igaunija, nezināja par Zinčenko aizbēgšanu, līdz par to pavēstīja “Yahoo News”.

Zinčenko četrus gadus Igaunijā izspiegoja valsts drošībai būtiskus objektus un izsekoja karaspēka pārvietošanos. Viņš notiesāts ar piecu gadu cietumsodu par spiegošanu Krievijas labā, bet 2018. gadā apmainīts pret uzņēmēju Raivo Susi, kuru Krievija notiesāja par spiegošanu ar 12 gadiem cietumā.

Zinčenko atzinis, ka Igaunijā pirms aizturēšanas un tiesas laikā pieredzējis, ka likums šajā valstī darbojas daudz labāk nekā Krievijā, kamēr Putina režīmam piemīt visi totalitārisma aspekti. Viņš paudis, ka pēc atgriešanās Krievijā 2018. gadā situācija valstī bija dramatiski mainījusies uz slikto pusi, un Zinčenko apzinājies, ka nevar tur vairs palikt.

Igaunijā ieradusies arī Zinčenko ģimene – sieva ar trim dēliem. Jautāts, vai Igaunijas Drošības policija palīdzēja noorganizēt viņu pārbēgšanu, Zinčenko atbild noraidoši. Paši drošībnieki uz šo jautājumu atbildi nesniedz.

Pret Ukrainu izvērstā kara gaitā Kremlis ārzemēs zaudējis vairākus simtus spiegu, uzskata Lielbritānijas pretizlūkošanas dienesta MI5 ģenerāldirektors Kens Makalums. Visā pasaulē izraidīti vairāk nekā 600 Krievijas vēstniecību darbinieku, un vismaz 400 no viņiem, visticamāk, bijuši spiegi, ikgadējā ziņojumā par draudiem, kam pakļauta Lielbritānija, skaidro Makalums.

“Tādējādi pārskatāmā Eiropas vēsturē Krievijas izlūkdienestam dots smagākais stratēģiskais trieciens,” norāda Makalums. No Lielbritānijas vien izraidīti 23 Krievijas spiegi, kas darbojās diplomātijas aizsegā.

“Mēs nedrīkstam ieslīgt mierā. Mums tuvākajos gados jābūt gataviem Krievijas atklātai vai slēptai agresijai pret Lielbritāniju,” brīdina MI5 vadītājs.