Pasaulē
2022. gada 21. novembris, 12:52

VIDEO: 11 krievu okupanti vēlējās padoties, taču viens sāka šaut - lūk, kāpēc tā bija slikta doma

Jauns.lv

Pastiprinātu uzmanību iepriekšējā nedēļā izpelnījās kāds video, kurā redzams, kā piepeši sākas apšaude starp okupantu armijniekiem un Ukrainas karavīriem. Apšaude it kā izcēlusies okupantu padošanās laikā.

Pats video internetā ir nonācis ne tajā labākajā kvalitātē, taču no redzamā var saprast, ka ievērojami nelielāka Ukrainas karavīru grupa ņem gūstā vismaz 12 okupantus.

Ir redzams, ka no šīs ukraiņu grupas vismaz divi (visticamāk pilnīgi visi) karavīri tēmē uz rindā noguldītajiem gūstekņiem un viens dod komandas nākamajiem, kuri iznāk no telpas paceltām rokām un gulstas blakus.

Īsi pēc ukraiņu puses jautājuma: „Kurš jums ir komandieris?” iznāk kāds militārists, kurš uz ukraiņu pusi atklāj uguni, sākoties apšaudei.

No krievu gūsta atbrīvotie "Azov" komandieri satiek savas ģimenes

Ukrainas prezidenta kanceleja noorganizējusi no Krievijas gūsta atbrīvoto "Azov" pulka komandieru tikšanos ar ģimenēm Turcijā, kur viņi šobrīd uzturas.

gallery icon

Video nav redzams tieši tas brīdis, kad apšaudes laikā tiek nošauti gūstā padevušies, taču Krievijas puse ir paguvusi apvainot Ukrainu kara noziegumu pastrādāšanā, uzsverot, ka notikušais ir „metodiska un mērķtiecīga” gūstekņu noslepkavošana.

Ukrainas oficiālajā atbildē sākotnēji tika apgalvots, ka video redzamais tiek vērtēts, taču militārie eksperti jau paguvuši apgalvot, ka Ukrainas karavīru rīcībā, reaģējot uz šāvieniem, nav ne miņas no kara nozieguma.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs ir norādījis, ka video skaidri redzams, kā viens no krievu gūstekņiem „piepeši pārdomā” un izšauj uz ukraiņu pusi.

„Mazāks skaits ukraiņu ņem gūstā lielu skaitu krievu okupantu. Viens no viņiem izskrien un sāk šaut. Zemē kāds strauji pakustās – ko darīt mazākumā esošajiem ukraiņiem?” pauda Arestovičs.

Tikmēr daudz konkrētāku komentāru pēc video noskatīšanās sniedza militārais eksperts, Itālijas bruņotajos spēkos reiz dienējušais Tomass Tainers.

„Noskatījos šo video. Tie, kuri tur saskata kara noziegumus, neko nesaprot no gūstekņu ņemšanas procedūras,” komentē Tainers.

Turpinās Ukrainas karavīru evakuācija no Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ"

No Mariupoles tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijas tika izvesta jauna Ukrainas karavīru grupa. No rūpnīcas teritorijas izbrauca vismaz septiņi autobusi ar ...

gallery icon

„Situācijas, kurās mazāks skaits karavīru ņem gūstā lielu daudzumu ienaidnieka karavīru, tiek rūpīgi atstrādātas mācībās. Ukrainas karavīri precīzi izpildīja šo procedūru, pateicoties kam – izdzīvoja. Ja ienaidnieku ir vairāk nekā jūsu, pavēle ir tiem virzīties arā bez ieročiem, paceltām rokām un gulties rindā. Ja kāds pārdomā – viņš tiek nekavējoties neitralizēts. Jūsu vienības ložmetējnieka uzdevums ir nekavējoties šaut, ja tiek pamanītas straujas kustības. Pēcāk gūstā ņemtie tiek izsaukti, viens pēc otra, un pārmeklēti. Tad viņus saslēdz rokudzelžos un aizved aiz ložmetējnieka. Pašam pie gūstekņu bara nav jāiet – tādējādi jūs ielienat sektorā savam ložmetējniekam,” norāda Tainers.

Papildus tam militārais eksperts uzsver, ka, ja šajā situācijā ir pastrādāts kāds kara noziegums, tad tas ir izdarīts no krievu karavīra puses, viņam piepeši atklājot uguni pēc tam, kad deklamēta vēlme padoties.

„Viņi visi būtu dzīvi, ja vien pēdējais neizdomātu sākt šaut,” apgalvo eksperts.

Šobrīd zināms, ka apšaude izcēlusies Makejevkā, Luhanskas frontē. Tā notikusi 12. novembrī vai iepriekš.

Sākotnēji parādījušies kadri ar mirušiem krievu karavīriem no drona skatpunkta, bet pēcāk – internetā nonācis video, kuru, cik noprotams, filmējuši paši ukraiņu karavīri.