foto: VIA REUTERS
Krievijā augsta ranga menedžeri mirst kā mušas
Krievijas diktators Vladimirs Putins un “Lukoil” direktoru padomes vadītājs Ravils Maganovs 2019. gada novembrī, kad viņam pasniedza Aleksandra Ņevska ordeni.
Pasaulē
2022. gada 2. novembris, 05:13

Krievijā augsta ranga menedžeri mirst kā mušas

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Kopš Krievijas uzsāktā kara Ukrainā mīklaina nāve sākusi piemeklēt gāzes un naftas nozaru augsta līmeņa vadītājus. Kritušie atrodami gan privātu kompāniju rindās, gan arī valsts korporācijā “Gazprom”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kaut arī šīs nāves pārsvarā izskatās pēc pašnāvībām, tomēr daudzi uzskata, ka tas ir Krievijas specdienestu darbības rezultāts.

Izkrīt pa slimnīcas sestā stāva logu

1. septembrī, izkrītot pa Maskavas centrālās klīniskās slimnīcas logu, bojā gāja naftas kompānijas “Lukoil” direktoru padomes vadītājs Ravils Maganovs – tas noticis septiņos no rīta. Jāatzīmē, ka Maganovs nav uzskatāms par valdošās kliķes iebīdītu personu un pārstāv tatāru naftinieku dinastiju.

Savu darbību nozarē viņš uzsācis jau septiņdesmitajos gados dažādās naftas atradnēs Sibīrijā kā inženieris un kopš 1993. gada strādāja “Lukoil”, kur kļuva par viceprezidentu naftas atradņu izlūkošanas un ieguves jomā. Arī viņa brālis Nails Maganovs darbojas naftas nozarē un vada kompāniju “Tatnafta”.

“Lukoil” ir lielākā privātā naftas kompānija Krievijā un darbojas pēc pilna cikla principiem – sākot no ieguves un beidzot ar degvielas mazumtirdzniecību. Tās īpašnieks, viens no bagātākajiem Krievijas oligarhiem Vagits Alekperovs, pēc 2021. gada “Forbes” datiem, ieņēma ceturto vietu ar 24,9 miljardiem dolāru. Sākoties karam un sankciju režīmam, viņš gan oficiāli kompānijas vadītāja amatu ir atstājis.

Kaut arī kompānija un pats Alekperovs uzskatīts par lojālu Putina režīmam, tomēr jau pirmajā mēnesī kompānijas vadība kopīgā paziņojumā aicināja pārtraukt karu. Kara un sankciju dēļ pēdējā gada laikā pats Alekperovs zaudējis gandrīz 15 miljardus dolāru.

Maganovs slimnīcā esot ārstējis sirdskaiti, taču Kremļa mediji ziņo, ka viņam diagnosticēta arī depresija. Pēcnāves vēstule nav atstāta, un Maganovam tuvi cilvēki izteikušies, ka pašnāvības versija ir pilnīgi neticama. Maganovs bijis “Lukoil” nosaukuma autors – tas salikts no uzņēmuma trīs lielāko naftas atradņu pirmajiem burtiem un angliskā “oil” jeb nafta.

foto: EPA/Scanpix
Pār “Lukoil” vadību klājas nāves ēna...

Nošāvās vasarnīcas baseinā

5. jūlijā savas kotedžas baseinā pie Somu līča ar lodi galvā  atrada “Astra Shipping” vadītāju, 61 gadu veco Juriju Voronovu. Kompānija nodarbojas ar naftas un gāzes produktu pārvadāšanu, tostarp spēlē arī lielu lomu “Gazprom” produktu pārvadāšanā arktiskajos rajonos.

Voronovam blakus uz baseina malas atrasta traumatiskā pistole, kas, pēc ekspertu domām, nav īsti piemērots ierocis pašnāvībai. Nav arī noskaidrots, kam šis ierocis piederējis, Voronova tuvinieki neatceras, ka viņam tāds būtu bijis. Pēc nelaiķa sievas teiktā, viņš uz vasarnīcu devies 1. jūlijā un pirms braukšanas viņam ir bijis konflikts ar darījumu partneriem.

Nomira pēc ārstēšanās pie šamaņa

Visai dīvaina nāve piemeklēja akciju sabiedrības “Lukoil tirdzniecības nams” valdes locekli, miljardieri Aleksandru Subotinu. Pēc alkohola lietošanas vairāku dienu garumā viņš sajuties slikti un, lai pārtrauktu “plostot”, devies pie kāda augstākajās aprindās iecienīta šamaņa Magua uz Mitišču ciematu Piemaskavā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Šamanis un viņa sieva esot slaveni ar to, ka paģiru ārstēšanā izmanto kādas vardes izdalīto indi. Pēc iegriezuma ādā un indes iepilināšanas šī procedūra izraisot spēcīgu vemšanu, un pacientam it kā kļūstot labāk. Subotina gadījumā gan iznācis pretēji – pēc procedūras kļuvis vēl sliktāk, tādēļ šamanis iedevis iedzert sirdszāles “Korvalol” un nolicis izgulēties savas mājas pagrabā.

Tur dažādu okultisma priekšmetu ielenkumā uzņēmējs arī nomiris, bet līķi atrada sievas draudzene, kura pēc dzīvesbiedres lūguma bija devusies viņu meklēt. Aizgājēja brālis Valērijs Subotins ir viens no “Lukoil” viceprezidentiem.

Ģimene iet bojā Spānijas kūrortā

Aprīļa beigās Spānijas kūrortā “Lloret de Mar” pakāries vai pakārts atrasts Krievijas oligarhs Sergejs Protaseņa (55). Turpat mājā bija arī viņa dzīvesbiedres un meitas līķi, kuras gājušas bojā no vairākiem naža dūrieniem.

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.
Krievijas multimiljonārs Sergejs Protaseņa, viņa sieva Natālija un meita Marija. Viņu līķus atrada kūrortā Spānijā.

Precīzs nāves laiks nav zināms, jo mirušie bija tur nogulējuši vairākas dienas. Policija villā ieradās pēc vecākās meitas telefona zvana, kura bija uztraukusies, ka jau vairākas dienas nevar sazvanīt māti. Ierodoties konstatēts, ka oligarhs pakāries pie balkona margām, sievas un meitas līķi atrodas vienā istabā, apsegti ar segām.

Ekspertīzē noskaidrots, ka māte un meita ar nazi nogalinātas miegā, taču nekādas asins pēdas uz Protaseņas nav konstatētas. Izmeklētāji atrada vien asiņainas zeķes, kuras izmantotas kā cimdi, lai neatstātu pirkstu nospiedumus. Maz ticams, ka tā būtu rīkojies cilvēks, kurš grasījās nogalināt pats savus ģimenes locekļus un pēc tam izdarīt pašnāvību. Protaseņa bija viens no vadošajiem menedžeriem naftas  kompānijā  “Novatek– Tarkosalenneftegaz”, viņa turība vērtēta aptuveni 500 miljonu dolāru apmērā.

Nošauj sievu un meitu, pēc tam izdara pašnāvību

Maskavā, Universitātes prospektā, 18. aprīlī savā dzīvoklī miris atrasts bijušais “Gazprom” viceprezidents, 51 gadu vecais Vladislavs Avajevs. Arī šajā gadījumā policiju izsauca uzņēmēja vecākā meita, kura dzīvoklī ieradusies pēc Avajeva šofera zvana.

Konstatēts, ka vienā no istabām valda nekārtība, kas varētu liecināt par cīņas pēdām, un tajā atrodas Avajeva un viņa 47 gadus vecās sievas līķi ar šautām brūcēm. Citā istabā nošauta atrasta viņu trīspadsmit gadus vecā meita. Kaut arī uzsākta krimināllieta par iespējamu slepkavību, tomēr izmeklēšanas iestādes uzreiz paziņoja, ka viena no galvenajām versijām ir – Avajevs nogalinājis sievu un meitu, bet pēc tam izdarījis pašnāvību.

Ierocis patiešām esot bijis paša Avajeva rokā, taču tikpat labi to varēja ielikt arī slepkavas. Oligarha šoferis liecinājis, ka iepriekšējā vakarā pirms traģēdijas Avajevs bijis ļoti labā garastāvoklī un nekādas dīvainības priekšnieka uzvedībā viņš neesot pamanījis. Īsi pirms traģēdijas Avajevs izsaucis auto, taču no mājas tā arī neesot iznācis, tādēļ arī šoferis piezvanījis vecākajai meitai.

Pirms kļūšanas par “Gazprom” viceprezidentu Avajevs četrus gadus strādājis par Krievijas valdības lietu pārvaldes departamenta direktora vietnieku. Pērn ģimene esot bijusi uz šķiršanās robežas, Avajevs esot bijis visai greizsirdīgs, dzīvoklī atrasts vairāk nekā desmit dažādu šaujamieroču.

Atrasts pakāries garāžā

Pirmā no Ukrainas kara laikā notikušajām topmenedžeru nāvēm reģistrēta jau 25. februārī kad elitārā kotedžu ciematā, kur mitinās daudzas ar “Gazprom” saistītas personas, atrasts 61 gadu vecā Aleksandra Tjuļakova līķis.

Viņš it kā esot atrasts pakāries savas mājas garāžā, un esot atstāta pirmsnāves vēstule, kuras saturs tā arī nav publiskots. Nelaiķis bija “Gazprom” vienotā norēķinu centra ģenerāldirektora vietnieks korporatīvās drošības jautājumos – tātad cilvēks, kurš perfekti pārzināja visas, īpaši lielo klientu, naudas plūsmas.

Krievijas medijos atrodama arī informācija, ka uzreiz pēc policijas ierašanās uz notikuma vietu trijos džipos atbraukuši “Gazprom” drošības dienesta pārstāvji, kuri vairākas stundas uzturējušies Tjuļakova mājā, bet policisti aiz sētas pacietīgi gaidījuši viņu aizbraukšanu.

Atradušies arī liecinieki, kuri apgalvojuši, ka iepriekšējā vakarā redzējuši cietušo visai pamatīgi piekautu, taču, kur un kas to varētu būt izdarījis, informācijas nav.  

Te arī jāatgādina – izskanējusi informācija, ka “Gazprom” ir tieši iesaistīts Ukrainas kara finansēšanā un no speciāli izveidota konta pārskaita par gāzes eksportu saņemtos līdzekļus tieši uz  Krievijas Aizsardzības ministriju karavīru algu izmaksāšanai. 

Pašnāvība it kā sāpju dēļ

Zīmīgi, ka “Gazprom” ietekmīgo personu apdzīvotajā kotedžu ciematā 29. janvārī atrasts arī “Gazprom Invest” transporta dienesta vadītāja, 60 gadus vecā Leonīda Šulmana līķis.

Arī šajā gadījumā viss izskatījās pēc pašnāvības, un līķi atrada ciemata apsardzes darbinieki. Mirušais gulējis uz grīdas vannasistabā ar pārgrieztām vēnām, uz vannas malas bijis celtniecības nazis. Šulmans esot atstājis pēcnāves vēstuli, kurā rakstījis, ka nespēj vairs izturēt pastāvīgās sāpes.

Pirms tam kādā saviesīgā pasākumā (viņam bijušas problēmas ar alkoholu) Šulmans salauzis kāju, un viņam uzlikts Ilizarova aparāts, kuru lieto kaulu saaudzēšanai. Grūti gan iedomāties, ka šāda līmeņa cilvēks nebūtu varējis atrisināt kvalitatīvu pretsāpju līdzekļu iegādāšanos. Pēc pieejamās informācijas, pagājušā gada nogalē kompānijas drošības dienests bija sācis pārbaudi par autotransporta līdzekļu remontu iespējamu mākslīgu sadārdzināšanu. Šulmans dzīvojis viens, jo pirms vairākiem mēnešiem bija šķīries no sievas.

***

Protams, var domāt, ka šīs nāves ir tikai traģiskas sagadīšanās rezultāts, un dažas no tām arī izskatās pēc parastas pašnāvības, tomēr to skaits liek izteikt dažādus minējumus. Tā kā, karam turpinoties, arī citi Krievijas oligarhi sāk izteikties par tā postošo ietekmi, nevar izslēgt, ka šādas mīklainas nāves turpināsies.

Te gan jāatceras, ka arī Latvijā bijušas līdzīgas situācijas. Savulaik, izkrītot no loga, mirstot no lapsenes dzēliena, piedzīvojot pēkšņu sirdskaiti, bojā gāja vairākas personas, kas bija saistītas ar “Latvenergo” trīs miljonu afēru. Tāpat dažādu cēloņu izraisītas nāves ilgākā laika posmā krietni paretinājušas pret Aivaru Lembergu izskatāmā kriminālprocesa liecinieku rindas.