foto: SplashNews.com/ Vida Press
Dānijas karaliene Margrēte II negaidīti četriem mazbērniem atņem karalisko titulu
Dānijas karaliene Margrēte II
Pasaulē
2022. gada 29. septembris, 18:45

Dānijas karaliene Margrēte II negaidīti četriem mazbērniem atņem karalisko titulu

Jauns.lv

Dānijas karaliene Margrēte II (82), kura šobrīd ir Eiropā vienīgā un visilgāk valdošā karaliene, ir atņēmusi titulus četriem no saviem astoņiem mazbērniem, paziņojusi pils.

Kā oficiālais šāda lēmuma iemesls minēta vēlme ļaut viņas jaunākā dēla prinča Joahima četriem bērniem dzīvot normālu dzīvi un sekot līdzi citu Eiropas karalisko ģimeņu rīcībai, samazinot Dānijas monarhijas apjomu.

"No 2023. gada 1. janvāra Viņa Karaliskās Augstības prinča Joahima pēcnācēji varēs izmantot tikai savus Monpezatas grāfa un grāfienes titulus, bet iepriekšējie Dānijas prinča un princeses tituli pārstās pastāvēt," teikts karaļnama paziņojumā.

53 gadus vecajam princim Joahimam ir četri bērni no divām laulībām: Nikolajs, Fēlikss, Henriks un Atēna. Bērni ir vecumā no 10 līdz 23 gadiem.

foto: PPE/Christophersen/SIPA
Dānijas princis Joahims ar ģimeni 2019. gadā

Karaļnams norāda, ka ar savu lēmumu Viņas Majestāte karaliene vēlas, lai viņas mazbērni "paši veido savu eksistenci" un netiek ierobežoti ar īpašiem pienākumiem, ko nosaka piederība karaļnamam.

"Karalienes lēmums ir saskaņā ar līdzīgām izmaiņām, ko pēdējo gadu laikā dažādos veidos ir veikuši citi karaļnami," teikts paziņojumā.

Prinča Joahima divu vecāko dēlu māte Dānijas medijiem sacīja, ka ir "šokēta" par šo lēmumu.

"Tas nāca no zila gaisa. Bērni jūtas atstumti,” laikrakstam "BT" sacīja Frederiksborgas grāfiene Aleksandra. "Viņi nevar saprast, kāpēc viņiem tiek atņemta viņu identitāte."

Pārējie četri karalienes mazbērni, kas dzimuši kroņprincim Frederikam (54), saglabās savus titulus, bet, sasniedzot pilngadību, tikai topošais karalis princis Kristiāns saņems apanāžu. Šis lēmums ticis pieņemts jau 2016. gadā.

Rīgu apciemo Dānijas kroņprincis Frederiks ar kundzi princesi Mēriju

gallery icon
43