foto: AFP/Scanpix
“Būs arī oligarhu bērnu rota?” Krievijas “Z patriotu” čatos reaģē uz ziņām par mobilizāciju
Sociālajos tīklos, kuros līdz šim karaklausības neaizsniedzamie Krievijas tautieši gavilēja par iebrukumu Ukrainā, nu viedokļi sākuši atšķirties.
Pasaulē
2022. gada 21. septembris, 13:48

“Būs arī oligarhu bērnu rota?” Krievijas “Z patriotu” čatos reaģē uz ziņām par mobilizāciju

Jauns.lv

Ar ASV rokgrupas “Guns N Roses” līdera Aksela Rouza cienīgu aizkavēšanos šorīt, lai uzstātos, tribīnē beidzot kāpa Krievijas ilggadējais prezidents Vladimirs Putins, lai pavēstītu tautai, ka tomēr būs nepieciešama “daļēja mobilizācija”.

Īsti nav vērts apspriest argumentus, ar kuriem Krievijas vadonis pamatoja savu lēmumu, kas, kā tika apgalvots, pieņemts pēc Aizsardzības ministrijas un Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba ierosinājuma.

Šie argumenti lielākoties balstās ar realitāti nesavienojamos pieņēmumos, ka agresors šobrīd ir “kolektīvie Rietumi” un Ukraina.

Turklāt, izziņojot mobilizāciju, Kremlis turpina spītīgi turēties arī pie apgalvojuma, ka Krievijas spēku zaudējumi Ukrainā ir salīdzinoši nelieli – vien 5937 kritušie.

Taču kopš šī rīta uzrunas ap 300 000 Krievijas vīriešu par realitāti kļūs iespēja nonākt karadarbības zonā Ukrainā, kur ar ļoti ierobežotām prasmēm un apšaubāmu ekipējumu būs jāturpina īstenot Krievijas vadības līdz šim nesekmīgi realizētie plāni.

Sociālajos tīklos, kuros līdz šim karaklausības neaizsniedzamie Krievijas tautieši gavilēja par iebrukumu Ukrainā, nu viedokļi sākuši atšķirties.

Daži vienkārši konstatē, ka nu “ir pi***c”, kamēr citi – apšauba Kremļa argumentus mobilizācijas nepieciešamībai un atklāti pauž, ka nevēlas paši piedalīties karā pret Ukrainu.

Rudens iesaukums obligātajā militārajā dienestā Krievijas pilsētā Ivanovā

Jauniesaucamie krievijas jaunieši iziet medicīnisko pārbaudi Ivanovas rekrutēšanas centrā.

gallery icon

“Vai jau stāvat rindā?”

Vislielākie “Z patriotu” grupējumi atrodami Krievijā radītajā sociālajā tīklā “Telegram”.

Visdažādāko kanālu un diskusiju grupu komentāru sadaļas jau kopš vakardienas spraigi aprunā mobilizācijas tēmu.

“Pazaudējām 6000, bet mobilizēsim 300 000??? Jūs pie prāta esat, galīgi mūs par idiotiem uzskatāt???” raksta kāds no lietotājiem:

“Je** visi tādi priecīgi, ko tad nestāvat pie kara komisariāta bļ**,” retoriski vaicā kāds cits:

Netrūkst arī komentāru, kuros pausts entuziasms par to, ka nu pret Ukrainas spēkiem, kurus apbruņojis NATO, sūtīs mobilizētos.

“Fašisti un “NATO-isti”, tagad bēgat no mums na**r. Ņe**** bija līst mūsu virzienā,” motivēts ir kāds no komentētājiem.

Kāds cits līdzīgi domājošs lietotājs norāda, ka nu Rietumi var sākt lūgties un vispār – ir jābūt pateicīgiem, ka Krievija ir tik savaldīga un nav sabombardējusi “lēmumu pieņemšanas centrus”:

Kāds tikmēr joko: “Labi, ka visiem deputātiem ir aizsardzība pret mobilizāciju. Būs mums ļaudis uz vietas, kuri par tautu varēs domāt.”:

Domājams, redzot nevienprātību diskusijās, virkne Kremļa propagandu izplatošo “Telegram” kanālu sāka tajās publicēt identisku paziņojumu, kurā rupjiem vārdiem un lieliem burtiem uzsvērts, ka “nevajag lasīt ārvalstu aģentu murgus”.

Esot jāignorē it visa informācija par krievu karavīru masveida padošanos un “šaubu par Krievijas varenību” vienkārši nedrīkstot būt.

Beigās pierakstīts: “Nāvi fašismam un Eiropas agresijai! Slavu Krievijai un mūsu paaudzes varenajai nākotnei!”

“Kurš ieliks video ar rindām pie kara komisariātiem Maskavā un Sanktpēterburgā? Šajās pilsētās ir ļoti daudz patriotiski noskaņotu krievu, vismaz spriežot pēc “Telegram” kanāliem. Kā ir patiesībā?” joko kādā citā “Telegram” grupā:

“Kad savāks ierēdņu un oligarhu bērnu rotu?” lakoniski tiek vaicāts.

“450 deputātu valsts domē – lielisks bataljons sanāk! Interesanti... vai kaut viens aizies kā brīvprātīgais, neizmantojot savu neaizskaramību?” retoriski vaicā kāds lietotājs:

Latvija neielaidīs tos, kuri izvairās no mobilizācijas

Jau ziņots, ka, pēdējās dienās Krievijā ir novērojams liels intereses pieaugums par iespējām ātri pamest valsti – redzams, ka tiek ātri izpirktas aviobiļetes un interneta meklētājos tiek histēriski meklēti citi veidi kā izvairīties no karaklausības un neizbēgamā ceļa uz fronti Ukrainā.

Vēl vakardien meklētājā “Google” bija vērojams, ka Krievijā, gaidot Putina uzrunu, pastiprināti tiek meklēta informācija ar tādām frāzēm kā “Kā pamest Krieviju?” un “izvairīšanās no armijas”.

Turpat sociālajā vietnē “Telegram” ātri vien savairojušās arī bēgšanai no dienesta domāta saziņas grupas:

Latvija, kur kopš 19. septembra jau tā ir ļoti apgrūtināti iekļūt no Krievijas, jau ir paziņojusi, ka nekādi izņēmumi attiecībā pret tiem Krievijas pilsoņiem, kuri izvairās no mobilizācijas, netiks ieviesti.

Drošības apsvērumu dēļ Latvija neizsniegs humānās vai cita veida vīzas tiem Krievijas pilsoņiem, kuri izvairās no mobilizācijas, kā arī nemainīs kopš 19. septembra ieviestos robežšķērsošanas ierobežojumus Krievijas pilsoņiem ar Šengenas vīzām, norādīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkevičs.

Latvijas Aizsardzības ministrija ir paziņojusi, ka, neraugoties uz Krievijas prezidenta V. Putina paziņojumu par daļēju mobilizāciju Krievijā, militārā apdraudējuma līmenis Latvijā joprojām ir zems.

Visā Latvijā no 5. septembra līdz 9. oktobrim norisinās militāro mācību “Namejs 2022” rudens posms, un Nacionālie bruņotie spēki esot augstā kaujas gatavībā.

Tikmēr Krievijā jau paziņots par ieplānotu protestu pret mobilizāciju:

Kustības “Pavasaris” aktīvisti mudina krievus protestēt visās valsts pilsētās. Akcijas sākums paredzēts šodien, 21. septembrī, pulksten 19:00 pēc vietējā laika.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA “Izdevniecība Rīgas Viļņi”.