foto: Pete Marovich / Pool via CNP / S/ Vida Press
Baidens: Covid-19 pandēmija ASV ir beigusies
ASV prezidents Džo Baidens.
Pasaulē
2022. gada 20. septembris, 09:27

Baidens: Covid-19 pandēmija ASV ir beigusies

Jauns.lv

ASV prezidents Džo Baidens ir paziņojis, ka pandēmija ASV ir beigusies, pat ja no Covid mirušo amerikāņu skaits turpina pieaugt, vēsta raidorganizācija "BBC".

Baidens sacīja, ka, lai gan "mums joprojām ir problēma", situācija strauji uzlabojas. 

Statistika liecina, ka katru dienu no vīrusa mirst vidēji vairāk nekā 400 amerikāņu. 

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) vadītājs pagājušajā nedēļā sacīja, ka pandēmijas beigas ir "redzamas". 

Intervijā "CBS" raidījumam "60 Minutes", kas tika pārraidīts svētdien, Baidens sacīja, ka ASV joprojām veic "lielu darbu", lai kontrolētu vīrusu. 

"Ja pamanāt, neviens nevalkā maskas," viņš teica. "Šķiet, ka visi ir diezgan labā formā..." teica Baidens. 

Taču ASV administrācijas amatpersonas pirmdien ASV medijiem sacīja, ka komentāri neliecina par izmaiņām politikā un nav plānots atcelt esošo Covid-19 ārkārtas situāciju sabiedrības veselības jomā. 

Augustā ASV amatpersonas pagarināja sabiedrības veselības ārkārtas situāciju, kas ir spēkā kopš 2020. gada janvāra, līdz 13. oktobrim. 

Līdz šim vairāk nekā viens miljons amerikāņu ir miruši no koronavīrusa slimības.

Džona Hopkinsa universitātes dati liecina, ka septiņu dienu vidējais nāves gadījumu skaits pašlaik pārsniedz 400, un pagājušajā nedēļā miruši vairāk nekā 3000.

Salīdzinājumam, 2021. gada janvārī tika ziņots par vairāk nekā 23 000 cilvēku mirušiem no vīrusa vienas nedēļas garumā.

Aptuveni 65% no visiem ASV iedzīvotājiem tiek uzskatīti par pilnībā vakcinētiem.

Republikāņi kritizēja prezidenta izteikumus, bijušais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo rakstīja tviterī: "Baidens tagad saka, ka" pandēmija ir beigusies", jo viņš ar savu COVID vakcīnas mandātu izspiež no armijas desmitiem tūkstošu veselu karavīru."

Sabiedrības veselības aizsardzības amatpersonas pēdējo nedēļu laikā ir paudušas piesardzīgu optimismu, ka pasaule virzās uz pandēmijas atveseļošanos, taču turpina mudināt cilvēkus būt uzmanīgiem. 

Pirmdien Nacionālā alerģijas un infekcijas slimību institūta vadītājs doktors Entonijs Fauci atzina, ka situācija ir uzlabojusies.

Taču viņš sacīja, ka ikdienas mirstības līmenis joprojām ir "nepieņemami augsts".

Viņš arī brīdināja, ka joprojām varētu parādīties jauni Covid-19 varianti, īpaši nākamajos ziemas mēnešos.

ASV nesen atļāva jaunas vakcīnas, kas atbilst pašlaik valstī dominējošajai Omicron varianta versijai, un federālās veselības aizsardzības amatpersonas lūdza amerikāņus atjaunināt savas vakcīnas.

Pagājušajā nedēļā PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss sacīja, ka pasaule "nekad nav bijusi labākā stāvoklī, lai izbeigtu pandēmiju".

"Mēs vēl neesam tur, bet beigas ir redzamas," sacīja PVO ģenerāldirektors.

Covid-19 arī joprojām būtiski ietekmē ASV ekonomiku, un Nacionālais ekonomisko pētījumu birojs pagājušajā nedēļā ziņoja, ka ar Covid saistītā slimība ir samazinājusi ASV darbaspēku par aptuveni 500 000 cilvēku.

Baidens sacīja, ka uzskata, ka pandēmijai ir bijusi "dziļa" ietekme uz amerikāņu psihi. "Tas ir mainījis visu... cilvēku attieksmi pret sevi, savām ģimenēm, par valsts stāvokli, par savu kopienu stāvokli," viņš teica.

"Tas ir bijis ļoti grūts laiks. Ļoti grūts."

Kopš pandēmijas sākuma visā pasaulē ir miruši vairāk nekā 6,5 miljoni cilvēku.

ASV ir bijis vislielākais bojāgājušo skaits, kam seko Indija un Brazīlija.