foto: Pixabay.com
ASV: Krievija kopš 2014.gada ārzemju partijām un kandidātiem piešķīrusi 300 miljonus dolāru
Baltais nams - ASV prezidenta rezidence Vašingtonā.
Pasaulē
2022. gada 13. septembris, 23:39

ASV: Krievija kopš 2014.gada ārzemju partijām un kandidātiem piešķīrusi 300 miljonus dolāru

Jauns.lv

Krievija kopš 2014.gada ietekmes pastiprināšanai ārzemju partijām un kandidātiem vairāk nekā 20 valstīs slepus piešķīrusi vismaz 300 miljonus dolāru, liecina ASV izlūkdienestu izvērtējuma aplēses.

ASV izlūkdienesti uzskata, "ka šie ir minimālie skaitļi un ka Krievija, visticamāk, slepus pārskaitījusi vēl arī citu finansējumu, kas palicis nepamanīts", norādīja augsta ranga administrācijas amatpersona.

Informāciju par konkrētām valstīm ASV izlūkdienesti nav atslepenojuši.

Vienā no šokējošākajiem gadījumiem, kas minēts ziņojumā, Krievijas vēstnieks kādā vārdā neminētā Āzijas valstī prezidenta amata kandidātam atvēlējis vairākus miljonus dolāru.

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija pieprasījusi veikt šādu izvērtējumu pēc Krievijas 24.februāra iebrukuma Ukrainā.

ASV diplomāti dalījušies ar konstatēto ar valdībām vairāk nekā 100 valstīs, sacīja amatpersona.

Pasākumi īstenoti Baidena "demokrātiju samita" iniciatīvas ietvaros, kas tika uzsākta pēc Donalda Trampa sakāves ASV vēlēšanās.

Jaunajā izvērtējumā nav atspoguļota ASV iekšējā politika, tomēr ASV izlūkdienesti agrāk norādījuši, ka Maskava iejaukusies ASV 2016.gada vēlēšanās, īpaši ar manipulācijām sociālajos medijos, lai atbalstītu Trampu, kas paudis apbrīnu par Krievijas līderi Vladimiru Putinu.

"Savienotās Valstis strādā smagi, lai risinātu jautājumus ap mūsu vājajām vietām, un mēs iedrošinām citas valstis darīt to pašu, lai pievienotos mums šajos svarīgajos pūliņos," sacīja amatpersona.