foto: AFP/Scanpix
Krievijā sākušās gubernatoru un reģionālo parlamentu vēlēšanas
Krievijā sākušās gubernatoru un reģionālo parlamentu vēlēšanas. 2022. gada 9. septembris.
Pasaulē
2022. gada 9. septembris, 17:31

Krievijā sākušās gubernatoru un reģionālo parlamentu vēlēšanas

Jauns.lv / LETA

Krievijā piektdien sākušās gubernatoru un reģionālo parlamentu vēlēšanas, kas ilgs līdz 11.septembrim.

Ieslodzītā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija komanda aicinājusi krievus balsot gudri, lai netiktu ievēlēti Kremļa sabiedrotie.

Kopš Krievija februārī iebruka Ukraina, opozīcija Krievijā pakļauta bezprecedenta spiedienam. Varasiestādes ir cītīgi strādājušas, lai apklusinātu Kremļa kritiķus un nepieļautu Ukrainas kara kritizēšanu.

Saskaņā ar Krievijas Vēlēšanu komisijas publiskotajiem datiem vēlēšanās 82 reģionos tiesīgi piedalīties 44 miljoni reģistrēto vēlētāju.

Vēlētāji 14 reģionos ievēlēs gubernatorus, bet sešos reģionos balsos par sava reģionālā parlamenta sastāvu.

Divpadsmit reģionos, tai skaitā Maskavā, notiks pašvaldību vēlēšanas.

Maskavā reklāmas un plakāti aicina cilvēkus doties balsot, un dažas reklāmas mēģina pievilināt vēlētājus ar loterijām vēlēšanu iecirkņos, novēroja ziņu aģentūras AFP žurnālists.

Vēlēšanu pēdējā diena ir 11.septmebris, bet vairākos reģionos vēlēšanās sākās agrāk, lai izvairītos no lielas cilvēku drūzmas. Šāda taktika tika ieviesta pandēmijas laikā. Tomēr vairāki novērotāji bažījas, ka garākas vēlēšanas palielina krāpšanās risku.

Navaļnija komanda aicinājusi cilvēkus balsot gudri un izplatījusi sarakstu ar kandidātiem, par kuriem rekomendē balsot pašvaldību vēlēšanās Maskavā. Kandidāti atlasīti pēc vairākiem faktoriem, tai skaitā attieksmes pret karu Ukrainā.

"Jebkuras darbības, kuru mērķis ir vājināt kādu no [Krievijas prezidenta Vladimira] Putina sistēmas elementiem, ir pareiza rīcība un pilsoņa pienākums," šonedēļ tviterī publicētā paziņojumā norādīja 46 gadus vecais Navaļnijs.

Navaļnijs izcieš deviņu gadu cietumsodu saistībā ar apsūdzībām par līdzekļu piesavināšanos, kuras viņš un viņa līdzgaitnieki uzskata par politiski motivētām, taču viņš turpina komunicēt ar sabiedrību ar savu advokātu starpniecību.