foto: AFP/Scanpix
Pasaules līderi steidz apliecināt cieņu aizgājušajai monarhei
Cilvēki pulcējas pie Bekingemas pils, lai izrādītu cieņu pēc tam, kad tika paziņots par karalienes Elizabetes II nāvi 2022. gada 8. septembrī.
Pasaulē
2022. gada 8. septembris, 22:27

Pasaules līderi steidz apliecināt cieņu aizgājušajai monarhei

Jauns.lv / LETA

Izplatoties ziņai par Elizabetes II nāvi, pasaules līderi steiguši apliecināt cieņu aizgājušajai monarhei un izteikt līdzjūtību karaliskajai ģimenei un visai Lielbritānijai.

"Mēs sirdīs un domās esam kopā ar karalienes ģimenes locekļiem (un) Apvienotās Karalistes tautu," dažas minūtes pēc paziņojuma par karalienes nāvi pavēstīja Baltais nams.

Arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs apliecināja cieņu karalienei.

"Kā Apvienotās Karalistes visilgāk dzīvojošā un visilgāk valdošā valsts galva, karaliene Elizabete II visā pasaulē tika plaši apbrīnota par savu grāciju, cieņu un uzticību. Viņa bija mierinoša klātbūtne gadu desmitiem ilgo plašo pārmaiņu laikā," norādīja Gutērrešs.

Īrijas prezidents Maikls Higinss izteica līdzjūtību britiem un nodēvēja Elizabeti II par "ievērojamu Īrijas draugu", kurai bija "liela ietekme uz mūsu abu tautu savstarpējās sapratnes saitēm".

Indijas premjerministrs Narendra Modi pavēstīja, ka viņu sāpinājušas ziņas par karalienes nāvi. Modi tviterī norādīja, ka Elizabete II "personificēja cieņu un pieklājību sabiedriskajā dzīvē".

Itālijas premjerministrs Mario Dragi sacīja, ka karaliene reprezentējusi līdzsvaru un gudrību.

"Viņa garantēja stabilitāti krīzes brīžos un uzturēja dzīvu tradīciju vērtību sabiedrībā (..). Viņas kalpošanas gars, viņas centība (..), dziļā cieņa, ar kādu viņa ieņēma amatu tik ilgu laiku, ir bijis pastāvīgs apbrīnas avots paaudzēm," paziņoja Dragi.

Līdzjūtības un cieņas apliecinājumi karaliskajai ģimenei un Lielbritānijai turpina pienākt no visas pasaules.

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kura valsts pašreiz cīnās pret Krievijas iebrukumu, ukraiņu tautas vārdā izteicis līdzjūtību karaliskajai ģimenei.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien izteica līdzjūtību jaunajam Lielbritānijas karalim Čārlzam III sakarā ar karalienes Elizabetes II nāvi, novēlot jaunajam monarham "drosmi un izturību".

"Vissvarīgākie notikumi Apvienotās Karalistes jaunākajā vēsturē ir nesaraujami saistīti ar Viņas Majestātes vārdu. Elizabete II daudzus gadu desmitus pelnīti baudīja savu pavalstnieku mīlestību un cieņu, kā arī autoritāti uz pasaules skatuves," sacīja Putins. 

Karaliene Elizabete II un Vladimirs Putins

gallery icon

Bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele atzina Elizabetes II "lielo nozīmi".

"Ar viņas nāvi beidzas laikmets. Nav vārdu, ar kuriem varētu pat sākt novērtēt šīs karalienes lielo nozīmi, viņas pienākuma apziņu, viņas morālo godīgumu, viņas ziedošanos un viņas cieņu septiņos gadu desmitos Apvienotajai Karalistei, Eiropai un pasaulei," sacīja Merkele. 

Līdzjūtību karaliskajai ģimenei izteica arī Romas pāvests Francisks.

"Dziļi apbēdināts, uzzinot par Viņas Majestātes karalienes Elizabetes II nāvi, es izsaku patiesu līdzjūtību Jūsu Majestātei, karaliskās ģimened locekļiem, Apvienotās Karalistes un Sadraudzības tautai," teikts pāvesta telegrammā karalim Čārlzam III.

"Es pievienojos visiem, kas sēro par viņas zaudēšanu, aizlūdzot par aizgājušās karalienes mūžīgu mieru un apliecinot cieņu viņas dzīvei, kurā viņa nemitīgi kalpoja nācijas un Sadraudzības labā, viņas rādītajam piemēram ar uzticību pienākumam, viņas apliecinātajai stabilajai ticībai Jēzum Kristum un viņas stingrajai cerībai uz viņa solījumiem," teikts Franciska telegrammā.

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru izsludināja Brazīlijā trīs dienu valsts sēras sakarā ar Elizabetes II nāvi.