foto: AFP/Scanpix
Cilvēku uzvedības dēļ iemidzināta amizantā Oslo valzirgu mātīte Freija
Freija ar savu klātbūtni šovasar iepriecinājusi ne vienu vien Oslo apmeklētāju
Pasaulē
2022. gada 14. augusts, 19:45

Cilvēku uzvedības dēļ iemidzināta amizantā Oslo valzirgu mātīte Freija

Jauns.lv

Norvēģijas amatpersonas paziņojušas, ka valzirgs, kas bija kļuvis par populāru cilvēku piesaistes objektu Oslo fjordos, ir iemidzināts, rūpējoties par sabiedrības drošību, raksta BBC.

600 kilogramu smagais jūras zīdītājs iemantoja slavu un pastiprinātu mediju uzmanību pēc tam, kad ar savu ievērojamo svaru pamanījās saliekt dažas laivas.

Valzirgs Freija atpūšas Oslo fjordos

Burvīgais 600 kg smagais jūras zīdītājs, kas nosaukts skandināvu mīlestības un skaistuma dievietes vārdā, apmeties uz dzīvi Oslo fjordā.

gallery icon
9

Vietējie valzirgu mātītei, kas pirmo reizi Norvēģijas galvaspilsētā manīta jūlija vidū, piešķīra skandināvu mīlestības un skaistuma dievietes vārdu - Freija.

Kā raksta BBC, cilvēki ignorējuši norādes un brīdinājumus netuvoties valzirgam, pakļaujot gan dzīvnieku, gan sevi riskam.

Vienu reizi policijai nācies pat bloķēt peldvietu, jo valzirgs iebiedējis kādu sievieti pārāk dziļi ūdenī.

Pagājušajā nedēļā Norvēģijas Zivsaimniecības ministrija publicēja fotogrāfiju, kurā redzama liela cilvēku grupa, tostarp mazi bērni, stāvot no dzīvnieka ar roku aizsniedzamā attālumā.

Svētdien amatpersonas norādīja, ka pieņemts lēmums dzīvnieku eitanazēt, balstoties uz "vispārēju novērtējumu par pastāvīgo apdraudējumu cilvēku drošībai".

"Pagājušajā nedēļā, veicot novērojumus klātienē, tika noskaidrots, ka sabiedrība neievēro pašreizējos ieteikumus ieturēt skaidru distanci no valzirga. Līdz ar to secināts, ka pastāv augsta iespējamība nodarīt kaitējumu cilvēkiem, kā arī nav iespējams nodrošināt dzīvnieka labturību," teikts Zivsaimniecības ministrijas pārstāvja paziņojumā.

Tikuši apsvērti arī citi varianti, tostarp Freijas pārvietošana no fjorda, tomēr tas atmests, rūpējoties par valzirga labklājību. Dzīvnieks eitanazēts "humānā veidā", un veterinārārsti veiks tālāku dzīvnieka ķermeņa pārbaudi. 

Zināms, ka valzirgi ierasti dzīvo tālāk  Arktikas ziemeļu platuma grādos. Lai gan valzirgi parasti cilvēkiem neuzbrūk, daži agresīvas uzvedības gadījumi tomēr ir fiksēti. 

2016. gadā kādā savvaļas parkā Ķīnā valzirgs nogalināja tūristu un zoodārza uzraugu. Tūrists uzņēmis pašbildes ar radību, kad tā viņu satvērusi un pavilkusi zem ūdens. Darbinieks meties viņu glābt, taču arī viņu satvēris valzirgs.