foto: Ekrānuzņēmums no CNN video
Embrijs arī ir pasažieris. Sieviete Teksasā apstrīd naudassodu, atsaucoties uz abortu likumu
Brendija Botona
Pasaulē
2022. gada 11. jūlijs, 13:45

Embrijs arī ir pasažieris. Sieviete Teksasā apstrīd naudassodu, atsaucoties uz abortu likumu

Jauns.lv

Kāda sieviete Teksasā pēc 215 ASV dolāru liela soda saņemšanas vērsusies tiesā, norādot, ka ceļu satiksmes noteikumu pārkāpums nav noticis, jo, vadoties pēc jaunā abortu aizlieguma likuma Teksasā, arī viņas vēl nedzimušais bērns ir uzskatāms par personu.

Brendija Botona šobrīd ir 34. grūtniecības nedēļā. Viņa izmantoja autoceļa joslu, kas paredzēta tikai transportlīdzekļiem ar vadītāju un vienu vai vairākiem pasažieriem, kaut gan automašīnā atradās viena pati.

Policija par šo pārkāpumu viņai piemēroja 215 ASV dolāru lielu naudassodu, bet sieviete norāda, ka, balstoties uz jauno abortu likumu un Teksasas kriminālkodeksu, termins "indivīds" nozīmē "cilvēks, kas ir dzīvs, ieskaitot nedzimušu bērnu katrā grūtniecības posmā no apaugļošanas līdz piedzimšanas brīdim".

Brendija likumsargiem norādīja, ka drīkst izmantot šo autojoslu, jo automašīnā atrodas kopā ar nedzimušo bērnu, kas uzskatāms par pasažieri.

"Es norādīju uz savu vēderu un teicu: "Mana meitiņa ir tieši šeit. Viņa ir cilvēks"," Brendija savu sarunu ar likumsargiem atstāstījusi medijam "The Dallas Morning News".

"Viens policists mani nosodīja, kad es pieminēju, ka šis ir dzīvs bērns saskaņā ar lēmumu atcelt spriedumu lietā Ro pret Veidu," viņa turpināja. "Tāpēc es nesaprotu, kā jūs to neredzat." 

Policists centies pārliecināt sievieti, ka noteikumi attiecas uz personām ārpus ķermeņa.

Brendija ir pārliecināta, ka sods izrakstīts, lai radītu vairāk neskaidrību: "Tas liek manām asinīm vārīties. Kā tas var būt godīgi? Saskaņā ar jauno likumu, šī ir dzīvība. Es zinu, ka šī problēma var palikt nesadzirdēta, tomēr man kā sievietei tas ir šokējoši." 

Grūtniece norāda, ka apstrīdēs policijas sodu tiesā. Tiesas sēde gaidāma 20. jūlijā.

Zināms, ka ASV Teksasas štats pagājušajā gadā pieņēmis drastisku pretabortu likumu, kas tiek dēvēts par "sirdsdarbības aizliegumu". Tiesību akti aizliedz veikt abortu pēc tam, kad tikusi konstatēta augļa sirdsdarbība. Parasti tas notiek vēl agrāk, nekā sieviete vispār uzzina, ka ir stāvoklī.

Reliģiozo cilvēku aktivitātes pie pēdējās Misisipi abortu klīnikas

"Tas bija slepkava, tas bija abortu veicējs" - tā trešdien, ierodoties darbā, tika sagaidīts ārsts pie pēdējās atvērtās abortu klīnikas ...

gallery icon
13

ASV prezidents Džo Baidens pagājušajā piektdienā parakstījis rīkojumu, lai atvieglotu piekļuvi grūtniecības pārtraukšanai, un paziņojis, ka Augstākās tiesas lēmums atcelt spriedumu, ar kuru tika garantētas tiesības uz abortiem, esot "rupjas politiskās varas" izrādīšana.

Baidens izjuta spiedienu no paša pārstāvētās Demokrātu partijas, kas pieprasīja viņam reaģēt uz Augstākās tiesas jūnijā pieņemto lēmumu atcelt spriedumu lietā Ro pret Veidu, kas gandrīz 50 gadus aizsargāja ASV sieviešu reproduktīvās tiesības.

Ar Baidena parakstīto rīkojumu Veselības ministrijai uzdots palielināt tā dēvēto aborta tablešu jeb grūtniecības izbeigšanas medikamentu pieejamību, kā arī gādāt, lai sievietēm būtu piekļuve ātrās palīdzības dienesta un ģimenes plānošanas pakalpojumiem, kā arī kontracepcijas līdzekļiem.