foto: Ekrānuzņēmums
Okupanti Doneckā nodedzinājuši unikālu pareizticīgo svētvietu - vienīgo koka templi Ukrainā
No kultūras pieminekļa pāri palikuši tikai pamati.
Pasaulē
2022. gada 4. jūnijs, 21:52

Okupanti Doneckā nodedzinājuši unikālu pareizticīgo svētvietu - vienīgo koka templi Ukrainā

Jauns.lv

Krievu okupanti šodien apšaudījuši Doņeckā esošās Svjatogorskas Lavras teritoriju, skarot arī koka baznīcu.

No kultūras pieminekļa pāri palikuši tikai pamati.

Kā teikts Ukrainas medijos, Svjatogorskas Lavras Visu svēto klosteris celts 1912. gadā, un tas bija uzskatīts par vienu no labākajiem koka tempļu arhitektūras piemēriem.

"Pirmo reizi tas tika iznīcināts padomju laikā. Pēc tam tas tika uzcelts no jauna. Un tagad Krievijas armija to nodedzināja," paziņojumā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis arī norādījis, ka uzbrukumos Svjatogorskas Lavras teritorijai bojā gājuši četri mūki, bet vēl četri ievainoti.

"Iebrucēji skaidri zina, kādu objektu apšauda. Viņi zina, ka Svjatogorskas Lavras teritorijā nav militāru mērķu. Viņi zina, ka tur no karadarbības slēpjas aptuveni 300 civiliedzīvotāju, tostarp 60 bērni. Bet tomēr Krievijas armija apšauda Lavru, tāpat kā pārējo Donbasu... Viņiem ir vienalga, ko tieši pārvērst par drupām," sacīja prezidents.

Zelenskis notikušā sakarā atgādināja, ka Ukrainas parlaments maija beigās vērsies pie UNESCO ar prasību atņemt Krievijai dalību šajā organizācijā, jo Krievijas karaspēks mērķtiecīgi iznīcina kultūras objektus Ukrainā.

"Mēs sagaidām loģisku un godīgu atbildi no ANO un UNESCO. Tā ir Apvienoto Nāciju Organizācija, un tās statūti neparedz saistību ar teroristiem. Krievijai ir jābūt pilnībā izolētai, tai ir jāatbild par saviem noziegumiem," viņš uzsvēra.

Sabombardētās un iznīcinātās Ukrainas baznīcas: Krievija iznīcina Dievu

Krievijas armijas zvērībām Ukrainā nav robežu. Tā iznīcina ne tikai slimnīcas, dzemdību namus, bēgļu un ievainoto transportu, bet arī dievnamus. ...

gallery icon
17

Ukrainas ziņu mediju aģentūra "RBC-Ukraina" norāda, ka nodedzinātā pareizticīgā baznīca atradusies Maskavas patriarhāta jurisdikcijā, bet pat tas nav atturējis krievu okupantus to iznīcināt.