foto: AFP/Scanpix
Krievijas oligarhi ES Tiesā apstrīd viņiem noteiktās sankcijas
Viens no oligarhiem - privātā militārā uzņēmuma "Vagner" īpašnieks Jevgeņijs Prigožins (foto labajā pusē) - prāvā zaudējis.
Pasaulē
2022. gada 3. jūnijs, 07:47

Krievijas oligarhi ES Tiesā apstrīd viņiem noteiktās sankcijas

Jauns.lv / LETA

Vairāki Krievijas oligarhi Eiropas Savienības (ES) Tiesā Luksemburgā apstrīdējuši viņiem noteiktās sankcijas.

Krievijas oligarhi vai viņu ģimenes locekļi ES Tiesā iesnieguši vismaz 18 sūdzības par sankcijām, liecina ES Tiesas dati.

Domājams, ka šis skaits ir lielāks, jo daži prasītāji lūguši tiesai nepubliskot viņu vārdus un uzvārdus,  bet tikai iniciāļus, līdz ar to nav iespējams viņus noskaidrot.

ES amatpersonu vidū izplatījušās baumas, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins licis visiem Krievijas oligarhiem, kas nonākuši sankciju sarakstos, par to sūdzēties tiesā, lai "nogurdinātu" ES institūcijas.

"Ja tas tā ir, tad tas neizdosies. Jo šādam nolūkam tiesa ir domāta," sacījis avots.

Pašlaik ES Tiesas publiskotajā informācijā par izskatāmajām lietām minēts tikai sūdzības iesniedzēja uzvārds. Salīdzinot šos uzvārdus ar ES sankciju sarakstiem, var secināt, ka starp sūdzību iesniedzējiem ir Romāns Abramovičs, Mihails Fridmans, Aleksejs Mordašovs, Igors Šuvalovs, Genadijs Timčenko un Ališers Usmanovs.

ES Tiesā sankcijas apstrīdējis arī Pjotrs Avens, kuram ir arī Latvijas pilsonība, apstiprināja ES Tiesā.

Šādas prāvas un spriedumu pārsūdzēšana var ilgt gadiem. Tiesas izdevumu segšanai prasītāji drīkst izmantot ES iesaldētos līdzekļus.

Pēdējos gados ES zaudējusi vairākās prāvās par līdzekļu iesaldēšanu, tostarp kādreizējam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam, kuram tiesas ceļā izdevās panākt daļas sankciju atcelšanu.

ES advokātu darbu šajās lietās apgrūtina tas, ka tiesā nedrīkst izmantot ierobežotas piekļuves informāciju, kas varētu būt bijusi to amatpersonu rīcībā, kuras lēma par sankcijām.

Spriedums Prigožina lietā liecina, ka tiesa ņēmusi vērā arī publikācijas plašsaziņas līdzekļos, to vidū "Bellingcat", "Radio Brīvība/"Radio Brīvā Eiropa" un BBC.