foto: Amer Ghazzal/Shutterstock/ Vida Press
Venēcija gatavojas kļūt par pirmo pilsētu pasaulē ar ieejas maksu
Cilvēku bari pilsētā rada ne vienu vien neērtību, tostarp nebeidzamu drūzmu un vietējo iedzīvotāju izspiešanu no pilsētas augsto īres cenu dēļ.
Pasaulē
2022. gada 24. aprīlis, 05:53

Venēcija gatavojas kļūt par pirmo pilsētu pasaulē ar ieejas maksu

Jauns.lv

Itālijas pilsēta Venēcija, kā zināms, ir viena no tūristus piesaistošākajām Eiropas pilsētām. Cilvēku bari pilsētā rada ne vienu vien neērtību, tostarp nebeidzamu drūzmu un vietējo iedzīvotāju izspiešanu no pilsētas augsto īres cenu dēļ. Varas iestādes jau sen ir meklējušas veidus, kā kontrolēt tūristu pūļus, turklāt nesenie UNESCO draudi atņemt pilsētai tās Pasaules kultūras mantojuma statusu liek amatpersonām sarosīties.

Nu kļuvis zināms, ka Venēcija gatavojas kļūt par pirmo pilsētu pasaulē, kurā tiks prasīta ieejas maksa. Kā norāda CNN, pilsētā jau izveidota rezervāciju sistēma vienas dienas tūristiem, un tikai tie, kuri veikuši rezervāciju, drīkstēs iebraukt pilsētā. Plāns par "ieejas maksas" ieviešanu tika izziņots jau pirms Covid-19 pandēmijas, tomēr vēlāk tas iesaldēts, jo pilsēta pandēmijas laikā saskārās ar tūristu skaita kritumu.

Itālija karantīnas ēnā: skaistās Venēcijas tukšās ielas

gallery icon
29

Tagad pilsētas mērs ir paziņojis, ka pilsētas viesi, kuri pilsētā pārnakšņot negrasās, jau no šī gada vasaras varēs veikt rezervāciju, bet ieejas maksa tiks iekasēta no 2023. gada janvāra.

Pēc smacējošās Lieldienu nedēļas nogales, kad ap 120 000 tūristu sestdien vien sabira pilsētā, kuras vēsturisko centru apdzīvo vien 50 000 cilvēku, Venēcijas mērs Luidži Brugnaro paziņoja, ka rezervāciju sistēma drīzumā darbosies.

Rezervāciju sistēma "ir pareizais ceļš uz līdzsvarotāku tūrisma pārvaldību", viņš tvītoja. "Mēs būsim pirmie pasaulē, kas veiks šo sarežģīto eksperimentu."

Par tūrismu atbildīgais mēra padomnieks Simons Venturīni stāsta, ka sistēmu ieviest mudinājusi arī pandēmija. 

"Kovids lika mums saprast, ka tas, kas bija ikdiena pirms kovida, vairs nav pieņemams — mainījusies mentalitāte, tāpat kā jutīgums [pret pūļiem]," viņš teica.

Viņš piebilda, ka rezervāciju sistēma 2022. gadā vēl būs brīvprātīga, norādot, ka tūristiem tiks piedāvāti dažādi "stimuli" izmantot lietotni, tostarp bezrindu sistēma dažādās vietās un muzejos.

Venēcijā atzīmē Covid-19 pandēmijas dēļ atcelto masku karnevālu

Katru gadu Venēcijā februāra sākumā norisinās tradicionāli krāšņais masku karnevāls. Lai arī Covid-19 pandēmijas dēļ šogad tas atcelts, daži iedzīvotāji ...

gallery icon
27

Šobrīd sistēma tiks palaista izmēģinājuma versijā, lai jau 2023. gada janvārī kļūtu par obligātu nepieciešamību tūristiem. Lietotnē arī tiks norādīti tūristiem nelabvēlīgie apmeklējuma laiki, piemēram, svētku dienas, kad pilsēta ir pārslogota un tajā pavadītais laiks varētu būt nebaudāms.

Ieejas maksa pilsētā svārstīsies no 3 eiro klusajos periodos līdz 10 eiro tūristu sezonas laikā. Ieejas maksa tiks piemērota tikai tā saucamajiem vienas dienas tūristiem, kuri neatstāj daudz naudas vietējos uzņēmumos un aiz sevis atstāj tikai atkritumus, norāda Venturīni. 

Tūristi, kuri Venēcijā gatavojas pārlaist nakti, no ieejas maksas būs atbrīvoti.

To neizdevās paredzēt. Neraugoties uz 7 miljardus vērto sistēmu, pēkšņi un negaidīti applūst Venēcija

Plūdi Venēcijā nav nekas jauns un neparasts, tie ik pa laikam notiek, tomēr situācija otrdien pilsētas vietvalžus pārsteidza nesagatavotus. Tūristu ...

gallery icon
44

Pasakainās noskaņās Venēcijas ūdeņos spoguļojas karnevāls

Nedēļas nogalē Itālijas pilsētā Venēcijā atklāti ikgadējie karnevāla svētki, kuru atklāšana norisinājusies vienā no pilsētas lielākajām ūdens tilpēm - Rio ...

gallery icon
42

Milzu kruīza kuģi Venēcijā pavada protestētāju nosodošie skatieni

gallery icon
22