foto: Ekrānuzņēmums no Krievijas propagandas vietnes
Cinisma kalngals – Krievija izdod e-bukletu par vēsturi, kas ir kā "vidējais pirksts" Mariupolē cietušajiem
Lieki piebilst, ka teju vai visas uzskaitītās, vēsturiskās nacistu zvērības Mariupolē, ar teju vai nevainojamu precizitāti un atbilstību vēstures datiem, pēdējo mēnešu laikā ir paveikuši arī Krievijas iesūtītie okupanti.
Pasaulē
2022. gada 23. aprīlis, 05:37

Cinisma kalngals – Krievija izdod e-bukletu par vēsturi, kas ir kā "vidējais pirksts" Mariupolē cietušajiem

Jauns.lv

Krievijas vēstniecība Latvijā savā “Facebook” kontā informē par multimediālu vēstures resursu, kurā esot izstāstīts par sarkanarmiešu varonīgo cīņu, Otrā pasaules kara laikā “atbrīvojot” Mariupoli. Savdabīgi noformētajā e-bukletā ir aprakstītas arī nacistiskās Vācijas armijas zvērības Donbasa teritorijā. To lasot, jāsecina, ka pašreizējā Krievijas spēku rīcība kaimiņvalstī ne ar ko neatšķiras no tā, ko savulaik Ukrainā sastrādājuši nacisti.

Zīmīgi, ka interneta vietni Krievijas Aizsardzības ministrija ir aktivizējusi un publiski noreklamējusi laikā, kad Vladimirs Putins nepamatoti paziņojis par it kā veiksmīgu militārās operācijas noslēgšanos Mariupolē, un kad līdz Kremļa pašapziņai ļoti svarīgajam datumam – 9. maijam – vairs nav ilgi jāgaida.

“Krievijas aizsardzības ministrija iedarbina jaunu multimediālu vēstures sadaļu “Mariupole. Atbrīvošana”, kas veltīts vienai no svarīgākajām 1943. gada Donbasa operācijas epizodēm,” par e-bukletu raksta Krievijas vēstniecība Latvijā.

Kapu kopiņas daudzdzīvokļu māju pagalmos Mariupolē 2022. gada aprīļa vidū

gallery icon

Aprakstot nacistus, sanāk aprakstīt pašiem sevi

“Jau no pirmajām okupācijas dienām hitlerieši sāka iznīcināt padomju pilsoņus. Viņi nogalināja arī sirmgalvjus, sievietes un bērnus. Ņirgājās par cilvēkiem, rīkoja masu apšaudes, aplaupīja iedzīvotājus, sarīkoja asiņainas provokācijas ar mērķi diskreditēt padomju varu. Kad Sarkanās armijas daļas tuvojās Mariupolei, īpašas fašistu vienības sāka graut un iznīcināt infrastruktūras objektus, sagraut pilsētu, spridzinot arī skolas,” teikts propagandas resursa aprakstā.

Lieki piebilst, ka teju vai visas uzskaitītās vēsturiskās nacistu zvērības Mariupolē ar teju vai nevainojamu precizitāti un atbilstību vēstures datiem pēdējo mēnešu laikā ir paveikuši arī Krievijas iesūtītie okupanti.

Skaudri skati: aplenktā Ukrainas pilsēta Mariupole 2022. gada martā

gallery icon

Medijos arī izskanēja, ka Krievijas iebrukuma laikā Mariupolē mirusi pat kāda sirmgalve, kura pirms vairāk nekā 80 gadiem pārdzīvoja holokaustu.

Attiecīgi nebūs pat nedaudz pārspīlēti secināt, ka krievu okupantu spēki faktiski vēl paturpinājuši nacistu iesākto.

Agresorvalsts vēstniecība gan, pieturoties Kremļa naratīvam, norāda, ka viss, kas bukletā uzskaitīts par 1943. gada notikumiem Ukrainas teritorijā, sasaucas tieši ar “šodienas ukraiņu radikāļu” aktivitātēm, vainojot pašus ukraiņus, kuri, Krievijas ieskatā, esot atbildīgi par Mariupoles pašreizējo stāvokli.

Tā it kā ar iepriekš minēto nebūtu gana, jāpiebilst, ka e-buklets par sarkanarmiešu karošanu Ukrainas teritorijā un Mariupoles “atbrīvošanu” ir izrotāts ar stilizētiem “Z” un “V” burtiem.

Tie, kā zināms, šobrīd simbolizē Krievijas agresīvo iebrukumu, kura rezultātā Mariupolē ir cietis liels skaits iedzīvotāju, un pati pilsēta ir teju vai pilnībā sagrauta.

E-buklets turklāt internetā reklamēts ar mirkļbirkām, kas vēsta "Visu atceramies", "dena-Z-ifikācija" un "Darām savus senčus lepnus".

Putins no pirksta izzīž uzvaru pār Mariupoles aizstāvjiem

Medijos jau ziņots, ka pirms dažām dienām Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu paziņoja Putinam, ka Mariupole it kā ir pārņemta Krievijas spēku kontrolē, lai arī ukraiņu spēki joprojām turpina izrādīt pretestību.

Ar ukraiņu spēkiem šeit pamatā domāts bataljons “Azov”, kuri jau vairāk nekā 50 dienu pretojas okupantu ofensīvām, vienlaikus sargājot Mariupolē palikušos iedzīvotājus cietoksnim līdzīgajā “Azovstal” rūpnīcā.

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca, kā rezultātā cietuši 17 cilvēki, trešdien paziņoja policija un Doņeckas ...

gallery icon

Savu nespēju ieņemt šo “cietoksni” Putins nomaskējis, pavēlot Šoigu domāt par Krievijas karavīru dzīvībām un “nelīst katakombās”, bet gan pakļaut teritoriju pilnīgai blokādei.

Putins arī nosaucis plānu “Azovstaļ” industriālās zonas ieņemšanai par neapdomīgu.

Pulks “Azov” tikmēr vakardien paziņojis, ka pēdējās divās diennaktīs iznīcinājis trīs krievu tankus, divas kaujas mašīnas un bruņutransportierus.

Mariupole atrodas aplenkumā kopš 1. marta. Pilsēta ir gandrīz pilnībā iznīcināta, bet joprojām nav ieņemta.

Tikmēr Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs paziņojis, ka Mariupoles krišanas draudi ir pat mazinājušies, jo Krievijai nepietiekot spēku uzbrukuma operāciju pabeigt līdz galam.