foto: AP/Scanpix
FOTO: vai video, kurā Putins piesaka karu Ukrainai, ierakstīts, vēl pirms separātisti lūguši Krievijai militāri iejaukties?
Dokumenti no “Doņeckas Tautas Republikas” un “Luhanskas Tautas Republikas” ir teju identiski savā saturā, taču datēti ar 22. februāri – dienu pēc tam, kad, spriežot pēc video metadatiem, tapis Putina kara pieteikuma runas videoieraksts.
Pasaulē
2022. gada 24. februāris, 10:22

FOTO: vai video, kurā Putins piesaka karu Ukrainai, ierakstīts, vēl pirms separātisti lūguši Krievijai militāri iejaukties?

Jauns.lv

Žurnālisti ievērojuši kārtējās dīvainības ar foto, videomateriāliem un dokumentiem, kuri saistīti ar Krievijas agresiju un šā rīta iebrukumu Ukrainā. Video, kurā Krievijas prezidents Vladimirs Putins piesaka karu, izrādās, ierakstīts vēl 21. februārī, savukārt tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” vadītāji pēc militāras palīdzības pie Putina oficiāli vērsās tikai 22. februārī.

Par savādībām ar video, kurā Putins uzrunājis pasauli, īsi pirms pavēles veikt masveida uzbrukumu Ukrainai, portālā “Twitter” informē medijs “Novaya Gazeta”.

Video metadatos, kuri saglabā detaļas par videomateriāla tapšanas laiku, filmēšanas ierīci un citām tehniskām niansēm, redzams, ka video tapis/modificēts šī gada 21. februārī, lai arī Putina vēršanās pie pasaules, paziņojot par plānoto iebrukumu, publiskota vien agrās ceturtdienas – 24. februāra – rīta stundās:

Šī nianse ir īpaši interesanta kopskatā ar separātistu republiku līderu kopīgo vēršanos pie Krievijas prezidenta ar lūgumu sniegt militāru palīdzību īsi pēc tam, kad Krievijas Dome deva Putinam tiesības pielietot bruņotos spēkus ārpus Krievijas Federācijas teritorijas.

Dokumenti no “Doņeckas Tautas Republikas” un “Luhanskas Tautas Republikas” ir teju identiski savā saturā, taču datēti ar 22. februāri – dienu pēc tam, kad, spriežot pēc video metadatiem, tapis Putina kara pieteikuma runas videoieraksts:

foto: Ekrānuzņēmums no Telegram.
Ekrānuzņēmums ar dokumentiem, kurus Putinam iesnieguši separātistu "republiku" līderi.

Tos var aplūkot neskaitāmās "Telegram" grupās, kuras publicē ar Ukrainas austrumiem saistītās aktualitātes.

Putins piedraud rietumiem, lai neiejaucas

Putins jau paguvis brīdināt rietumvalstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".

Viņš apsūdzēja ASV un to sabiedrotās, ka tās ignorējušas Krievijas prasību nepieļaut Ukrainas iestāšanos NATO un piedāvāt Maskavai drošības garantijas.

Pārpildīti metro un sastrēgumi uz šosejām - kara pirmajā dienā ukraiņi bailēs pamet Kijivu

Vladimirs Putins ceturtdien negaidīti teica runu Krievijas telekanālā "Rossija-24", paziņojot, ka Krievija ir sākusi "militāru operāciju" Ukrainā, un aicinot Ukrainas ...

gallery icon
29

Putins sacīja, ka Krievijas militārās operācijas mērķis ir nodrošināt Ukrainas "demilitarizāciju" un ka visi Ukrainas karavīri, kas noliks ieročus, varēs droši atstāt kaujas zonu.

"Esmu pārliecināts, ka uzticamie Krievijas bruņoto spēku virsnieki un kareivji profesionāli un vīrišķīgi izpildīs savu pienākumu," sacīja Putins.

Jau ziņots, ka Kremļa administrācija trešdien publiskoja ieganstu iebrukumam Ukrainā, paziņojot, ka Donbasa "tautas republiku" vadītāji ir lūguši Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam "palīdzību", lai ''atvairītu agresiju'' no Ukrainas armijas puses.

Ukraina aicina ANO Drošības padomi apturēt karu

Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kisļica aicinājis Drošības padomi darīt visu, lai apturētu karu pret viņa valsti.

"Šo organizāciju uzdevums ir apturēt karu," uzrunājot Drošības padomes sēdi, uzsvēra Kisļica.

Vēršoties pie Krievijas vēstnieka ANO Vasīlija Ņebenzjas, Kisļica mudināja: "Zvaniet Putinam, zvaniet Lavrovam, lai apturētu šo agresiju".

Bēgļu centrs, kurā izmitina no separātistu “republikām” evakuētos

Vairākas dienas pēc tam, kad tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas “tautas republiku” līderi paziņoja par tūlītēju evakuāciju, parādījušās fotogrāfijas no ...

gallery icon
17

Krievija šobrīd rotācijas kārtībā pilda ANO Drošības padomes prezidējošās valsts pienākumus.

"Atsakies no priekšsēdētāja pienākumiem," uzrunājot Krievijas pārstāvi, sacīja Ukrainas diplomāts. "Nav tādas šķīstītavas kara noziedzniekiem. Viņi iet pa taisno uz elli, vēstniek."

Nokaitētās vārdu apmaiņas gaitā Ņebenzja taisnojās, ka Krievija veic tikai "īpašu militāru operāciju".

"To nesauc par karu," viņš sacīja Ukrainas kolēģim.

Vēlāk Ņebenzja piebilda: "Es noslēgumā gribu teikt, ka mēs neesam agresīvi pret Ukrainas tautu, bet pret huntu, kas ir pie varas Kijevā."

Krievijas vēstnieka apgalvojumi, ka Krievijas iebrukums Ukrainā nav karš, ir vājprāts, jau pēc sēdes sacīja Kisļica.

"Jūs gribat, lai es preparēju tādas personas trako, vājprātīgo semantiku, kura prezidents pasludina karu, un viņš spēlējas ar vārdiem," atbildot uz žurnālista jautājumu, sacīja vēstnieks. "Un jūs lūdzat mani interpretēt. Tas ir vājprāts."

Uzbrukumi šobrīd ir kontrolējami

"Šodien 24. februārī plkst.5.00 Krievijas Federācijas bruņotie spēki austrumos sāka mūsu vienību intensīvu apšaudi, kā arī veica raķešu un bumbu triecienus aerodromiem Borispiļā, Ozernē, Kulbakinē, Čuhujivā, Kramatorskā, Čornobaivkā, kā arī Ukrainas Bruņoto spēku objektiem. Vienlaikus agresors sāka ar artilērijas ieročiem apšaudīt teritorijas un apdzīvotas vietas līdzās Ukrainas valsts robežai."

"Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēki atsit iebrucēja gaisa uzbrukumus. Valsts aizsardzības spēki ir pilnā kaujas gatavībā, ieņēmuši un notur aizsardzības pozīcijas. Situācija ir kontrolējama."

"Informācija par Krievijas spēku desantu Odesā neatbilst patiesībai. Kopā mēs uzvarēsim!" uzsvēra Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštābs.

Ukrainas armija ziņo par piecu Krievijas lidmašīnu un helikoptera notriekšanu

"Saskaņā ar apvienoto spēku pavēlniecības informāciju, šodien, 24. februārī, apvienoto spēku operācijas rajonā notriektas piecas agresora lidmašīnas un helikopters," teikts Ukrainas Ģenerālštāba paziņojumā.

Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz, ka Ukraina būtu notriekusi kādu Krievijas lidaparātu, un apgalvo, ka Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki ir apspiesti un ka Ukrainas armijas aviobāzu militārā infrastruktūra izsista no ierindas.