foto: RIA Novosti/SCANPIX
Lielbritānija ieviesusi sankcijas pret brāļiem Rotenbergiem, Timčenko un piecām Krievijas bankām
Boriss Rotenbergs (attēlā) un viņa brālis nonācis Lielbritānijas sankciju sarakstā.
Pasaulē
2022. gada 22. februāris, 15:13

Lielbritānija ieviesusi sankcijas pret brāļiem Rotenbergiem, Timčenko un piecām Krievijas bankām

Jauns.lv

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons uzstāšanās laikā parlamentā paziņoja, ka atjaunotajā Lielbritānijas sankciju sarakstā iekļautas piecas Krievijas bankas, bet zem individuālām sankcijām nonākuši trīs biznesmeņi - Genādijs Timčenko, kā arī Boriss Rotenbergs un Igors Rotenbergs, vēsta BBC.

Sankcijām pakļauto banku skaitā ir "Promsvjazjbank"("Промсвязьбанк"), "Industriaļnij sberegateļnij bank" ("Индустриальный Сберегательный банк"), akciju sabiedrība "Černomorskij bank rekonstrukcii i razvitija" ("Акционерное общество Черноморский Банк Развития и Реконструкции"), „Genbank” un biedrība “Akciju banka Krievija” ("Акционерный Банк Россия").

Sankcijas piemērotas arī Krievijas miljardieriem Genadijam Timčenko, Borisam Rotenbergam un Igoram Rotenbergam.

"Visi līdzekļi, kas viņiem atrodas Lielbritānijā, tiks iesaldēti, šīm personām tiks aizliegts šeit iebraukt, un mēs aizliegsim visām Lielbritānijas privātpersonām un uzņēmumiem kārtot jebkādus darījumus ar viņiem," paziņoja Džonsons.

Džonsons runā norādīja, ka Rietumi savās prognozēs nekļūdījās, un pēdējo 24 stundu notikumi to pierādīja.

Džonsons paziņoja, ka Rietumi devuši Putinam iespēju atrisināt situāciju diplomātiskā ceļā, taču Krievija to nav izmantojusi.

Lielbritānijas sankcijas būs vērstas pret "ekonomiskajām interesēm, kas atbalsta Krievijas kara mašīnu", otrdien no rīta sacīja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.

"Tās sitīs pa Krieviju ļoti smagi, un ir daudz kas vairāk, ko mēs darīsim iebrukuma gadījumā," brīdināja premjers.

"Nešaubieties - ja Krievijas uzņēmumiem tiks liegts iegūt kapitālu Lielbritānijas finanšu tirgos, ja mēs noņemsim fasādi uzņēmumiem, kas pieder krieviem, īpašumiem, tad sāks sāpēt," norādīja Džonsons.

Krievija ir pārkāpusi Ukrainas suverenitāti, nosūtot karaspēku un "pilnībā saplēšot" starptautiskās tiesības, sacīja premjers.

"Mēs nekavējoties ieviesīsim starptautisko sankciju paketi," viņš norādīja.

"Šī ir tikai pirmā sankciju zalve, jo mēs uzskatām, ka Krievijas iracionālā uzvedība turpināsies," sacīja Lielbritānijas premjers.

Otrdien tiks izziņotas arī jaunas ASV un Eiropas Savienības sankcijas Krievijai.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām.

Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās".

Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.