foto: ZUMAPRESS.com
Baidens ir pārliecināts par Krievijas uzbrukumu tuvāko dienu laikā
ASV prezidents Džo Baidens.
Pasaulē
2022. gada 19. februāris, 08:05

Baidens ir pārliecināts par Krievijas uzbrukumu tuvāko dienu laikā

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Džo Baidens piektdien paziņoja, ka viņš uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir nolēmis iebrukt Ukrainā.

"Šobrīd es esmu pārliecināts, ka viņš pieņēmis šo lēmumu. Mums ir iemesls tā uzskatīt," sacīja Baidens preses konferencē Baltajā namā, kā pamatojumu minot ASV "būtiskas iespējas izlūkošanas jomā".

Viņš piebilda, ka šis uzbrukums varētu notikt nākamo nedēļu vai dienu laikā.

"Pirms viņš to izdarīs, diplomātija vienmēr ir iespējamība," piebilda Baidens.

"Mēs uzskatām, ka viņi izraudzīsies par mērķi Ukrainas galvaspilsētu Kijevu - pilsētu, kur dzīvo 2,8 miljoni nevainīgu pilsoņu," sacīja Baidens.

Ieskats ukraiņu karavīru ikdienā, kuri sargā austrumu robežu

Ukraiņu karavīrs Krimskes ciemā raugās pāri tranšejai, kamēr uz apkārtējiem laukiem krīt biezas sniega pārslas. Cits stāv tranšejas iekšpusē iepretim ...

gallery icon
30

Baidens arī sacīja, ka Maskava rīko dezinformācijas kampaņu, tostarp apsūdz Kijevu uzbrukuma plānošanā, lai radītu ieganstu Krievijas iebrukumam.

"Vienkārši nav nekādu pierādījumu šiem [Krievijas] apgalvojumiem, un ir neloģiski uzskatīt, ka ukraiņi izvēlētos šo brīdi, kad pie robežām ir nostādīti vairāk nekā 150 000 [Krievijas] karavīru, lai eskalētu gadiem ilgu konfliktu," teica Baidens.

"Tas viss atbilst scenārijam, kādu krievi ir izmantojuši jau iepriekš, lai radītu nepatiesu attaisnojumu rīcībai pret Ukrainu," sacīja ASV prezidents.

Baidens arī pauda šaubas par to, vai būtu "gudra izvēle" Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim šādā laikā atstāt valsti.

"Mēģinot panākt diplomātisku risinājumu, tā var nebūt vai būt gudra izvēle. Bet tas ir viņa lēmums," sacīja Baidens, atbildot uz žurnālistu jautājumiem par Zelenska ieceri doties uz Minhenes Drošības konferenci šajā nedēļas nogalē.