foto: Mateus Bonomi/AGIF/Sipa USA/ Vida Press
Brazīlijas prezidents apmeklēs Krieviju, neraugoties uz Ukrainas krīzi
Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru.
Pasaulē
2022. gada 28. janvāris, 07:41

Brazīlijas prezidents apmeklēs Krieviju, neraugoties uz Ukrainas krīzi

Jauns.lv / LETA

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru ceturtdien paziņoja, ka viņš nākamajā mēnesī apmeklēs Krieviju, neraugoties uz Maskavas diplomātisko pretstāvi Rietumiem, kas to apsūdz par iebrukuma Ukrainā gatavošanu.

Vizīte "ir plānota uz februāra beigām", Bolsonaru pavēstīja saviem atbalstītājiem pie prezidenta rezidences Braziljā.

"Labākas saprašanās, labākas komerciālās attiecības," prezidents sacīja par šī brauciena mērķi.

Attiecības starp Krieviju un Rietumiem ir sasniegušas zemāko punktu kopš Aukstā kara laika, jo Maskava ir koncentrējusi 100 000 karavīru pie Ukrainas robežas.

Krievija noliedz, ka tā plānotu iebrukumu, bet decembrī pieprasīja no Rietumiem plašas drošības garantijas, tostarp garantiju, ka Ukrainai netiks ļauts iestāties NATO.

Bolsonaru attiecības ar ASV ir kļuvušas vēsākas, kopš viņa sabiedroto Donaldu Trampu ASV prezidenta amatā nomainīja Džo Baidens.

Brazīlijas prezidenta administrācija paziņoja, ka Bolsonaru vizītes datumi un darba kārtība vēl nav galīgi noteikti. Vietējie mediji ziņoja, ka Bolsonaru braucienā paredzēts arī Ungārijas apmeklējums pēc viņa sabiedrotā premjerministra Viktora Orbāna ielūguma. 

Brazīlijas viceprezidents Amiltons Mourans pirmdien bija paziņojis, ka Krievijas vizīte varētu tikt atcelta, ņemot vērā Ukrainas krīzi. 

Bolsonaru decembrī pavēstīja, ka ir pieņēmis ielūgumu no Krievijas prezidenta Vladimira Putina. 

Bolsonaru 19. janvārī sacīja, ka viņam ir zināms par situāciju starp Krieviju un Ukrainu, bet piebilda, ka vizītes mērķis ir nevis veicināt "naidīgumu", bet apspriest tirdzniecību.

"Ielūgums pienāca no viņiem, un, ja mēs to pieņemam, tad tāpēc, ka mums ir intereses," sacīja Brazīlijas prezidents.