foto: Ekrānuzņēmums
Lidojošs drons Zviedrijā izglābj dzīvību 71 gadu vecam vīrietim
Pasaulē
2022. gada 7. janvāris, 12:27

Lidojošs drons Zviedrijā izglābj dzīvību 71 gadu vecam vīrietim

Jauns.lv

Ar autonomā drona palīdzību Zviedrijā dzīvību izdevies glābt kādam 71 gadu vecam vīrietim, kuram piepeši apstājusies sirds, raksta BBC.

Drons Zviedrijas pilsētā Trolhetenā pa gaisu piegādājis defibrilatoru ārstam, kurš palīdzējis vīrietim, kuram šķūrējot pie savas mājas sniegu piepeši kļuvis slikti. 

Uzņēmums "Everdrone", kas nodrošina Zviedriju ar īpaši aprīkotajiem un pielāgotajiem ārkārtas medicīniskās palīdzības droniem, norāda, ka šis gadījums pierāda to, ka drons spēj ierasties notikuma vietā pat ātrāk nekā mediķi.

"Everdrone" BBC pastāstīja, ka kopš trauksmes saņemšanas līdz medicīniskās iekārtas piegādei pagājušas nieka trīs minūtes. Dronu sistēma Zviedrijā ir elektroniski integrēta ar neatliekamās palīdzības izsaukumu sistēmu.

Ārsts, kurš sniedzis palīdzību pakritušajam vīrietim, bijis vien nejaušs garāmbraucējs. Par to, cik ļoti vīram paveicies, viņam vēlāk pastāstījusi sieva.

"Es biju ceļā uz darbu vietējā slimnīcā, kad no savas automašīnas ieraudzīju vīrieti, kurš piepeši nokrita uz savas mājas piebraucamā ceļa," pastāstīja ārsts Mustafa Ali.

"Es nespēju sataustīt pulsu, tāpēc sāku veikt atdzīvināšanas pasākumus, vienlaikus lūdzot blakusesošajam cilvēkam izsaukt neatliekamo palīdzību. Jau pēc dažām minūtēm es jutu, ka kaut kas lido virs manas galvas. Tas bija drons ar defibrilatoru."

"Everdrone" izpilddirektors Mets Sallstroms pauž, ka tehnoloģijai ir bijusi liela nozīme mediķu komandas centienos glābt pacienta dzīvību: "Ir svarīgi izprast notikumu ķēdi, kas glāba cilvēka dzīvību, un drons bija ļoti svarīga šīs sistēmas darbības sastāvdaļa."

Zviedrijas medicīnā droni pirmo reizi tika izmēģināti 2020. gadā, kad tie tika nosūtīti uz 12 izsaukumiem, kuros paustas aizdomas par sirdsdarbības apstāšanos. Drons visos gadījumos, izņemot vienu, veiksmīgi uz notikuma vietu nogādāja automatizēto ārējo defibrilatoru.

Septiņos gadījumos bezpilota lidaparāts ieradās pirms ātrās palīdzības.

BBC norāda, ka iepriekš minētajā decembra incidentā pacientam paveicies ar to, ka tuvumā atradās ārsts, taču pastāv bažas par to, vai arī cilvēki bez medicīniskās izglītības zinātu un prastu lietot defibrilatoru, ja tas operatīvi tiktu nogādāts pie cietušā.

Sallstroms gan norādīja, ka iekārta paredzēta lietošanai arī neapmācītiem cilvēkiem, piebilstot, ka šādos gadījumos nepieciešams zvanīt uz neatliekamās palīdzības dienestu un lūgt attālinātu palīdzību.

Lai gan drons ir autonoms, tam līdzi seko "pilots komandieris", kurš drošības apsvērumu dēļ pārrauga glābšanas operāciju un lūdz gaisa satiksmes vadības atļauju pacelties.

Zināms, ka dronus izmanto arī daži Apvienotās Karalistes neatliekamās palīdzības dienesti. Šī gada sākumā kāda 83 gadus veca vīrieša ģimene paziņoja, ka radinieka dzīvība tika "izglābta", kad viņu pēc 18 stundu pazušanas atrada policijas drons.