Pasaulē
2021. gada 30. decembris, 12:43

Augstākās sabiedrības dāma, kura vervēja meitenes pedofila izklaidēm. Kas ir Gisleina Maksvela?

Jauns.lv

Britu sabiedrības dāma un augstāko aprindu pārstāve Gisleina Maksvela atzīta par vainīgu jaunu meiteņu vervēšanā nu jau mirušajam amerikāņu finansistam Džefrijam Epšteinam. Kā zināms, miljonārs Epšteins 2019. gadā izdarīja pašnāvību, cietumā pakaroties, pirms vēl tika pasludināts gala spriedums par viņa vainu seksuālos noziegumos.

60 gadus vecā sieviete tika atzīta par vainīgu piecās no sešām izvirzītajām apsūdzībām, tostarp visnopietnākajā apsūdzībā par nepilngadīgo tirdzniecību seksuāliem nolūkiem.

Mazgadīgo vervēšanā notiesātā sabiedrības dāma Gisleina Maksvela

Britu sabiedrības dāma un augstāko aprindu pārstāve Gisleina Maksvela atzīta par vainīgu jaunu meiteņu vervēšanā nu jau mirušajam amerikāņu finansistam ...

gallery icon

Spriedumu Ņujorkas tiesā pēc piecu dienu ilgas apspriedes pieņēmuši 12 zvērinātie. Viņas atzīšana par vainīgu nozīmē to, ka Maksvelai draud pat 65 gadi aiz restēm. Soda apmērs vēl tiks precizēts.

Tiesas prāva pret Maksvelu ilga aptuveni mēnesi. Tajā četras sievietes sniedza liecības, ka Epšteins viņas seksuāli izmantojis no 1994. līdz 2004. gadam.

Notiesājošā sprieduma laikā Maksvela neizrādīja emocijas, bet tā vietā ielēja sev glāzē ūdeni un padzērās. Viņas aizstāvji jau paziņojuši, ka spriedumu pārsūdzēs.

foto: REUTERS/SCANPIX
Gisleina Maksvela tiesas zālē

Annija Fārmere, kura bija viena no sievietēm, kas liecināja pret Maksvelu, sacīja: "Esmu tik atvieglota un pateicīga, ka zvērinātie apstiprināja, ka viņas uzvedība bijusi plēsīga. Es ceru, ka šis spriedums sniedz mierinājumu visiem, kam tas ir bijis nepieciešams, un parāda to, ka neviens nav augstāks par likumu."

Kas ir Gisleina Maksvela?

Maksvela piedzimusi bagātnieku ģimenē - viņas tēvs bija astoņdesmito gadu ietekmīgākais mediju magnāts Roberts Maksvels.

foto: MediaPunch / BACKGRID/ Vida Press
Mediju magnāts Roberts Maksvels

Lai gan naudas Maksveliem nekad nav trūcis, Gisleina Maksvela no vecāku puses apdalīta emocionālā ziņā - neilgi pēc viņas piedzimšanas smagā avārijā cieta viņas 15 gadus vecais brālis Maikls. Gisleinas māte Betija vēlāk savos memuāros atklāja, ka pēc avārijas, kuras dēļ Maikls komā pavadīja septiņus gadus, viņa un vīrs meitai "tik tikko uzmetuši skatienu".

Arī Gisleina, tāpat kā citi Roberta Maksvela tuvākie, neizspruka no tēva vardarbības. Tomēr ar laiku viņa kļuvusi par tēva mīlulīti.

Betija savā grāmatā raksta, ka Gisleina ir vienīgais bērns, kuru viņa tiešām var saukt par izlutinātu.

Nu Gisleina Maksvela atzīta par vainīgu šokējošos noziegumos, tāpēc neviļus daudzi meklē ieganstus šādam dzīves pavērsienam sievietes bērnībā. Kā raksta ārvalstu mediji, Maksvelu izprast ir grūti. Lai gan viņa dzīvojusi ar publisku vērienu, smalkākās viņas dzīves detaļas allaž bijušas slēptas.

Uzaugusi ar tēvu - varmāku

Gisleina Maksvela bērnībā dzīvojusi plašā itāļu stila savrupnamā ar skatu uz Oksfordu. Ēkā tika rīkotas greznas viesības ar valstī slavenāko un ietekmīgāko personu dalību. Tomēr tad, kad viesi namu pameta, tas kļuva gaužām tukšs.

Gisleinas tēvs Roberts Maksvels nācis no nabadzīgas Čehoslovākijas ebreju ģimenes. Liela daļa no viņa ģimenes tika noslepkavota holokaustā. Bet Robertam izdevās izsisties - viņš kļuva par Lielbritānijas armijas kara varoni, mediju magnātu un Leiboristu partijas deputātu.

Pat biznesa aprindās viņš tika dēvēts par "kausli" (bully). Savukārt mājās viņš bijis "drakonisks tēvs, kurš ietekmējis bērnus gan verbāli, gan fiziski". Viņam to bija deviņi, un daži no viņiem nav klusējuši par tēva pāridarījumiem.

Lai gan citi bērni ar laiku no vardarbīgā tēva novērsušies vai centušies sevi aizstāvēt, Gisleina vienmēr centusies viņam izpatikt.

2000. gadā kādā intervijā viņa stāstījusi, ka Roberts bijis "iedvesmojošs vecāks", un viņa veltījusi sevi viņa laimes sasniegšanai.

Šķiet, ka tas arī izdevies, jo savu jahtu viņš nosaucis tieši par "Lady Ghislaine", nevis savas sievas vai pārējo trīs meitu vārdā.

Reiz viņš pat centies meitu saprecināt ar Džonu F. Kenediju junioru.

Šo redzēja tiesa: Epšteina un Maksvelas intīmi draudzīgās attiecības

Britu sabiedrības dāma un augstāko aprindu pārstāve Gisleina Maksvela atzīta par vainīgu jaunu meiteņu vervēšanā nu jau mirušajam amerikāņu finansistam ...

gallery icon

Interesējusi vara un nauda

Gisleina Maksvela izglītību ieguvusi Marlboro koledžā un Oksfordas universitātē, kur studējusi mūsdienu vēsturi un valodas.

"Man jau bakalaura gados bija skaidrs, ka viņu interesē vara un nauda," saka rakstniece Anna Pasternaka, kura bija Gisleinas Oksfordas laikabiedre, kura apgrozījās tajās pašās sociālajās aprindās.

"Viņa ballītēs bija viens no tiem cilvēkiem, kas vienmēr skatījās jums pār plecu, lai redzētu, vai apkārt nav kāda varenāka vai interesantāka."

Pašreizējā britu premjerministra Borisa Džonsona māsai Reičelai par Maksvelu ir nepatīkamas atmiņas - mirdzoša "glamazone" ar nerātnām acīm un augstpapēžu zābaku, kas atbalstīts uz brāļa Borisa augšstilba.

Pēc universitātes beigšanas Maksvelas tēvs viņu iecēla par direktori viņam piederošajā futbola klubā "Oxford United", kā arī izveidoja viņai savu uzņēmumu, kas piegādāja korporatīvās dāvanas.

Neskatoties uz to, presē viņa vairāk tika saukta par "sabiedrības dāmu" nevis uzņēmēju.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Tēvs Gisleinai uzdāvināja futbola klubu

Tēva līķi atrod jūrā

Maksvelas pasaule sagriezusies kājām gaisā pēc tam, kad pazudis viņas tēvs.

Roberts Maksvels pazuda 1991. gada novembrī pēc tam, kad devās izbraucienā ar "Lady Ghislaine" pie Kanāriju salām. Vīrieša nedzīvo ķermeni vēlāk atrada jūrā.

Nākamajā dienā Gisleina presei sniedza emocionālu paziņojumu, sērojot par savu tēvu.

Kā atklājās vēlāk, Roberts Maksvels bija veicis krāpnieciskas darbības uz savu darbinieku rēķina, īstenojot krāpniecisku shēmu, lai mākslīgi palielinātu uzņēmuma akciju cenu.

Kamēr tēva vaina bija acīmredzama lielākajai sabiedrības daļai, Gisleina turpināja viņu aizstāvēt.

Lai gan pārējie viņas brāļi un māsas atzina, ka Roberta Maksvela nāve visticamāk bija nelaimes gadījums vai pašnāvība, viņa jaunākā meita uzstāja, ka viņš noteikti ir nogalināts.

Ar laiku Lielbritānija Gisleinai Maksvelai kļuva arvien nedraudzīgāka, tāpēc 1992. gada novembrī viņa nopirka vienvirziena biļeti uz Ņujorku.

Epšteina neticamā līdzība Gisleinas tēvam

Tieši Ņujorkā Gisleina iepazinusies ar bēdīgi slaveno miljonāru Džefriju Epšteinu.

foto: AP/Scanpix
Džefrijs Epšteins

Tāpat kā viņas nelaiķa tēvs, Epšteins bija ārkārtīgi bagāts vīrietis ar pazemīgu izcelsmi - viņš nācis no Bruklinas strādnieku šķiras rajona. Tāpat kā Roberts Maksvels, arī viņš galu galā tiks apsūdzēts noziegumos un pats sev atņems dzīvību.

Gisleinas Maksvelas attiecības ar Epšteinu, bez šaubām, bija abpusēji izdevīgas. Viņa varēja iepazīstināt viņu ar saviem bagātajiem un spēcīgajiem draugiem, bet viņam savukārt bija nauda, lai finansētu tādu dzīvi, kādu viņa vēlējās.

No ārpasaules nošķirtā sala, kas piederēja pedofilam Džefrijam Epšteinam

gallery icon

Tiesas procesa laikā, uzsverot pāra tuvās attiecības, prokurori norādīja, ka Maksvela "nebija īpaši turīga persona, kad viņa satika Epšteinu". Neatbildēts tiesā palika jautājums, kā īsti Gisleina ar Epšteinu iepazinusies, un cik ilga bijusi abu tuvā draudzība.

Līdz pat 2003. gadam Epšteins raksturoja Maksvelu kā savu "labāko draugu", un žurnāliste Vikija Vorda atzīmēja, ka lielāko daļu viņa dzīves, šķiet, organizēja tieši viņa. Prokuroru publiskotās intīmās Maksvelas un Epšteina kopīgās fotogrāfijas liecināja, ka viņi ir bijuši ļoti tuvi.

Bijušie Epšteinas savrupmājas Palmbīčā darbinieki Maksvelu raksturoja kā mājas pārvaldnieci, kas uzraudzīja personālu, rūpējās par finansēm un darbojās kā sociālā koordinatore.

foto: US DOJ/ MEGA / Vida Press
Bēdīgi slavenā Epšteina masāžas istaba

Kāda mājkalpotāja liecināja, ka Maksvela darbiniekiem devusi 58 lappušu garu rokasgrāmatu un likusi runāt tikai tad, kad pavēlēts, izvairoties no acu kontakta ar Epšteinu. Šķiet, ka Maksvela pret Epšteinu izmantojusi tās pašas nomierināšanas prasmes, ko sava tēva kaprīžu savaldīšanai. 

Pēc Epšteina nāves pazudusi

Pēc tam, kad Epšteins pēc viņam izvirzītajām apsūdzībām pedofilijā 2019. gadā cietumā pakārās, Maksvela pazuda no sabiedrības acīm.

Vairāki mediji minējuši viņas atrašanās vietu, līdz viņas fotogrāfija pie kādas Losandželosas ēstuves parādījās uz žurnālu vākiem visā pasaulē.

2020. gada jūlijā viņa tika arestēta savā nomaļajā savrupmājā ASV Ņūhempšīras štatā. Dažus mēnešus vēlāk par pārsteigumu atklājās, ka viņa bija apprecējusies ar uzņēmēju Skotu Borgersonu.

Maksvela tika aizturēta un ievietota Metropolitēna aizturēšanas centrā Bruklinā. Viņas brālis Īans BBC pastāstījis, ka viņa tiek turēta 1,8x2,7 metru lielā kamerā ar betona gultu.

Iespējams, lai neatkārtotu Epšteina likteni, Maksvela tiek uzraudzīta ar desmit novērošanas kamerām, tostarp vienu kustības sensoru. Viņa nedrīkst atrasties cietuma kameras stūros.

Tas bija apkaunojošs liktenis sievietei, kura lielāko dzīves daļu bija pavadījusi, materiālo bagātību ieskauta.

Iespējamie motīvi meiteņu vervēšanai

Prokuratūra tiesā skaidroja, kāpēc Maksvela pastrādājusi noziegumus, kuros apsūdzēta.

Prokurori pauda, ka stimuls varētu būt bijusi nauda.Tomēr žurnālists Džons Svīnijs, kurš šo lietu izpētīja savā podkāstā "Hunting Ghislaine" un pat raksta par šo lietu grāmatu, norāda, ka tajā ir bijis dziļāks psiholoģisks motīvs.

"Jūs nevarat saprast, kas notika ar Džefriju Epšteinu, neizprotot viņas attiecības ar tēvu," viņš saka. "Patiesība ir tāda, ka Gisleina iemācījās kalpot savam tēvam, un pēc tam viņai bija jākalpo otram briesmonim - to viņa ir darījusi visu savu dzīvi."

Savukārt aizstāvības advokāti apgalvoja, ka Gisleina Maksvela bijusi Epšteina grēkāzis - sieviete, kas uzņēmusies vainu par sava partnera nedienām.

Tomēr rakstniece un Maksvelas laikabiedre Pasternaka noraida domu, ka Maksvela kādā ziņā bijusi mazāk vainīga kā Epšteins: "Nav absolūti nekādas iespējas, ka viņam bez Gisleinas būtu bijusi piekļuve tik daudzām jaunām meitenēm, kuru dzīves viņi ir iznīcinājuši."

Tiek uzskatīts, ka Maksvela vervējusi jaunas meitenes, lai viņas pret atlīdzību veic masāžu miljonāram Epšteinam. Nogādātas uzņēmēja villā Palmbīčā, viņas no Epšteina puses seksuāli izmantotas.

Epšteinam piederēja arī vesela sala ASV Virdžīnu salās. To viņš iegādājies 1997.gadā. Runā, ka tieši uz salas viņš veicis seksuālus uzbrukumus. Šobrīd sala kļuvusi par savdabīgu tūrisma objektu cilvēkiem, kuri ar braucamrīkiem pārvietojas pa Karību jūru.