foto: REUTERS/SCANPIX
Atslepenoti dokumenti atklāj, ka Kenedija slepkavībā apsūdzētais Osvalds runājis ar VDK
Dalasas policisti ar Kenedija slepkavībā apsūdzēto Lī Hārviju Osvaldu.
Pasaulē
2021. gada 16. decembris, 10:05

Atslepenoti dokumenti atklāj, ka Kenedija slepkavībā apsūdzētais Osvalds runājis ar VDK

Jauns.lv / LETA

ASV prezidenta Džo Baidena administrācija trešdien atklātībai nodevusi 1500 ar prezidenta Džona Kenedija slepkavību saistītu dokumentu, cita starpā atklājot, ka slepkavībā apsūdzētais Lī Hārvijs Osvalds 1963.gadā dažas nedēļas pirms atentāta PSRS vēstniecībā Mehiko runājis ar Valsts drošības komitejas (VDK) virsnieku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) ziņojumā pieļauts, ka Osvalda apmeklējums saistīts ar pases vai vīzu jautājuma kārtošanu.

CIP amatpersona, kas rakstījusi ziņojumu, bijusi skeptiska par to, vai Osvalds būtu devies uz PSRS vēstniecību, ja viņš būtu VDK aģents.

Džona Kenedija dzīve

gallery icon
14

Pēc dokumentu publiskošanas trešdien turpināsies darbs pie joprojām slepeno aptuveni 10 000 dokumentu izvērtēšanas no drošības skatu punkta. Nav noteikts termiņš, kādā šis darbs būtu jāpabeidz.

Trešdien publiskoto dokumentu vidū lielākā daļa ir saistīta ar Osvaldu.

Gan Baidens, gan viņa priekšgājējs Donalds Tramps atlika ar Kenedija slepkavību saistīto dokumentu publiskošanu, ņemot vērā Federālā Izmeklēšanas biroja, CIP un citu nacionālās drošības struktūru nostāju.

1992.gada Džona Kenedija slepkavības dokumentu krājuma aktā noteikts, ka visi ar slepkavību saistītie dokumenti jānodod atklātībai līdz 2017.gada novembrim, tomēr tas vēl nav noticis.

ASV valdība atslepeno tūkstošiem lietu par Kenedija slepkavību

ASV valdība ceturtdien publiskoja internetā tūkstošiem līdz šim slepenu lietu par prezidenta Džona Kenedija slepkavību 1963.gadā, bet vairākas lietas paturēja ...

gallery icon
10

Vairumā dokumentu, kas publiskoti pēc šī termiņa, daļa informācijas ir aizklāta.

Pirms trešdien notikušās dokumentu publiskošanas Nacionālais arhīvs norādīja, ka vairāk nekā 90% ar slepkavību saistīto valdības dokumentu jau ir atslepenoti.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās