foto: LETA
Lietuvā apstiprināti pirmie omikrona paveida gadījumi
Pasaulē
2021. gada 15. decembris, 14:14

Lietuvā apstiprināti pirmie omikrona paveida gadījumi

Jauns.lv / LETA

Lietuvā apstiprināti pirmie divi inficēšanās ar Covid-19 omikrona paveidu gadījumi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Veselības ministra vietniece Aušra Bilotiene-Motiejūniene trešdien preses konferencē informēja, ka omikrona paveida klātbūtne atklāta papildu testēšanā, ko veica Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības uzraudzības laboratorija.

"Mums ir laboratorijas testos apstiprināti gadījumi," viņa teica.
Viceministre norādīja, ka abos gadījumos inficēšanās notikusi ārzemēs, piebilstot, ka "runa ir par Čehiju". Kopumā tika pārbaudīti četri aizdomīgi paraugi no Viļņas apriņķa. Inficēto cilvēku kontaktpersonas ir apzinātas, sacīja Bilotiene-Motiejūniene.

Cilvēkiem tiks rekomendēts izvairīties no lielas pulcēšanās, izvērtēt, kurus pasākumus vai tikšanās atcelt, valkāt sejas maskas, respiratorus un gadījumā, ja parādās slimībai raksturīgie simptomi, nekavējoties reģistrēties un ierasties mobilajā testēšanas punktā.

"Šis variants ir četras reizes lipīgāks," atgādināja ministra vietniece, piebilstot, ka cilvēkiem, kuri vakcinācijas kursu pabeiguši pirms četriem līdz sešiem mēnešiem, jāapsver balstvakcīnas saņemšana.

Preses konferencē netika atklāts, vai ar omikrona paveidu inficētie ir bijuši vakcinēti.

Lietuvā tiek testēti vēl vairāki paraugi no dažādām pilsētām aizdomās par inficēšanos ar Covid-19 omikrona paveidu. Rezultāti gaidāmi ceturtdien.

Pagājušajā mēnesi Dienvidāfrikas Republikā tika atklāts jauns Covid-19 paveids ar daudzām mutācijām, kurš tika nosaukts par omikrona paveidu. Saistībā ar tā izplatību daudzas valstis aizliegušas ieceļošanu no Āfrikas dienvidu valstīm, kā arī no jauna ieviesušas ierobežojumus vīrusa izplatības samazināšanai.

Eksperti brīdina, ka omikrona paveids ir lipīgāks nekā pašlaik dominējošais delta paveids. Kā viens no iemesliem tiek minēts tas, ka jaunais variants spēj labāk pārvarēt pašlaik pieejamo vakcīnu radīto imunitāti. Tomēr sākotnējie dati liecina, ka inficēšanās ar omikrona paveidu gadījumā slimības gaita ir vieglāka.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās