foto: REUTERS/SCANPIX
Baidens pēc samita ar Putinu runājis ar Eiropas sabiedrotajiem
Baidens un Putins otrdien tikās virtuālā samitā, lai runātu par spriedzi ap Ukrainu.
Pasaulē
2021. gada 8. decembris, 15:10

Baidens pēc samita ar Putinu runājis ar Eiropas sabiedrotajiem

Jauns.lv / LETA

ASV prezidentam Džo Baidenam pēc otrdienas videosamita ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurā netika panākts daudzu gaidītais izrāviens Ukrainas jautājumā, bija videokonference ar Eiropas sabiedrotajiem, trešdien pavēstīja Vācijas valdības preses sekretārs Štefens Zeiberts.

Baidens otrdien vēlu vakarā informējis Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, Itālijas premjerministru Mario Dragi un Lielbritānijas premjerministru Borisu Džonsonu, sacīja Merkeles pārstāvis.

Eiropas līderi sarunas gaitā uzsvēra "savu pilnīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei", sacīja Zeiberts.

Visi dalībnieki uzsvēra, ka "Krievijai ir jāmazina spriedze un jācenšas rast diplomātisks risinājums, arī izmantojot Normandijas formātu Minskas vienošanos īstenošanai," viņš piebilda, izsakoties par iniciatīvu, kurā kā vidutāji darbojas Francija un Vācija.

Baidens un Putins otrdien tikās virtuālā samitā, lai runātu par spriedzi ap Ukrainu.

Bija paredzēts, ka samits ilgs vairākas stundas, tomēr tas noslēdzās pēc aptuveni divām. Izrāviens sarunu gaitā panākts netika.

"Es uzskatu, ka situācija neapmierina nedz mūs, nedz amerikāņus," ziņu aģentūra "Interfax" trešdien citē Putina ārlietu padomnieka Jurija Ušakova teikto.

ASV un Krievijas attiecības ir iemesls bažām, atzina Ušakovs, kaut arī abi sāncenši atbilstoši izskanējušajai informācijai vēlas strādāt, lai spriedzi mazinātu.

Kā paziņojis Baltais nams, Baidens sarunā izteicis ASV un Eiropas sabiedroto dziļās bažas par Krievijas spēku koncentrāciju ap Ukrainu un brīdinājis, ka ASV un sabiedrotie atbildēs ar stingriem ekonomiskajiem un cita veida pasākumiem militārās eskalācijas gadījumā.

Baidens atkārtoti apliecinājis atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei un aicinājis deeskalēt situāciju un atgriezties pie diplomātijas.