foto: AFP/Scanpix
Bils Geitss brīdina par daudz bīstamākiem notikumiem nekā Covid-19 pandēmija
"Microsoft" līdzdibinātājs Bils Geitss
Pasaulē
2021. gada 4. novembris, 15:29

Bils Geitss brīdina par daudz bīstamākiem notikumiem nekā Covid-19 pandēmija

Jauns.lv

Kompānijas "Microsoft" līdzdibinātājs un filantrops Bils Geitss paziņojis, ka pasaulei jāgatavojas ne tikai jaunām pandēmijām, bet arī iespējamiem teroraktiem ar bioloģisko ieroču pielietojumu, kas pēc viņa domām var izrādīties vēl daudz bīstamāki par koronavīrusa izplatību, vēsta BBC.

Geitss intervijā britu sabiedriskajai organizācijai "Policy Exchange" sacīja, ka pretdarbībai jaunajiem draudiem ir jātērē miljardiem dolāru epidemioloģiskās drošības jomā un jāizstrādā konkrēti infekcijas slimību apkarošanas mehānismi. 

Viņš aicināja Pasaules Veselības organizāciju izveidot īpašu darba grupu epidemioloģiskās situācijas novērošanai. Pēc Geitsa domām, šī struktūra var arī gatavoties iespējamiem bioteroristu uzbrukumiem, izstrādājot seku likvidēšanas scenārijus.

"Darba grupai pandēmiju jautājumos, visticamāk, būs vajadzīgs aptuveni miljards dolāru gadā. Tā nodarbosies ar novērošanu un rīkos "bakterioloģiskās mācības", kā es tās saucu," intervijā bijušajam Lielbritānijas ārlietu ministram Džeremijam Hantam, kurš šobrīd vada britu parlamenta komiteju veselības jautājumos, teica "Microsoft" līdzdibinātājs.

Svarīgumu novērst terorakta draudus ar bioloģiskajiem ieročiem, Geitss skaidro šādi: "Bet ja nu teroristi ienes bakas desmit lidostās? Mums ir zināms, kā uz to var reaģēt pasaule? Ir dabiski uzliesmojošas epidēmijas un bioterorisma izraisītas epidēmijas. Tās var būt pat sliktākas par to, ko mēs pārdzīvojam šobrīd."

"Es ceru, ka pēc pieciem gadiem es varēšu uzrakstīt grāmatu ar nosaukumu "Mēs esam gatavi nākamai pandēmijai", taču tam nepieciešams iztērēt miljardiem dolāru pētniecībai un izstrādei. ASV un Lielbritānija tajā piedalīsies," skaidroja Geitss. 

Prognozes, kuras piepildījās

Taču pēc Geitsa vārdiem milzīgās izmaksas, kas nepieciešamas, lai cīnītos pret nākotnes pandēmijām, var nest cilvēcei arī citus rezultātus, piemēram, palīdzēt atbrīvoties no gripas un saaukstēšanās. Biznesmenis un filantrops, kas šobrīd ieņem ceturto vietu pasaules bagātāko cilvēku sarakstā, paredzēja nozīmīgāko medicīnisko inovāciju parādīšanos.

"Pozitīvais moments ir tas, ka pētījumi un izstrāde, kas nepieciešami cīņai ar nākamo pandēmiju, nozīmē tādas lietas kā vakcīnu dārdzības samazināšanās, lielu fabriku veidošana, gripas izskaušana, saaukstēšanās slimību izskaušana, vakcīnas, kas būs kā neliela uzlīme uz rokas, izveide. Tas viss būs neticami noderīgi pat tad, kad mums nav pandēmijas," saka Geitss.

Bila un Melindas Geitsas fonds finansē dažādus medicīnas projektus, tostarp vakcīnu izstrādi pret Covid-19. Iepriekšējos gados uzņēmējs investēja miljardus dolāru, lai radītu vakcīnas pret dažādām slimībām pieejamākas nabadzīgākajās pasaules valstīs.

Dažus gadus pirms Covid-19 pandēmijas sākuma Geitss brīdināja par jaunas nāvējošas gripas epidēmijas draudiem, kuriem pasaule nav gatava. "Es pastāvīgi sakrustoju pirkstus, lai nāvējoša epidēmija kā gripa nenotiktu tuvāko 10 gadu laikā," BBC intervijā 2016. gadā sacīja Geitss.

"Ja kaut kas nogalinās vairāk nekā 10 miljonus cilvēku nākamajās desmitgadēs, visticamāk, tas būs ļoti patogēns vīruss nevis karš. Ne raķetes, bet mikrobi," teica Geitss 2015. gada TED konferencē.